Benátky zahájil prezidentský kandidát George Clooney

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
31. 8. 2011 23:23
Letošní festivalová soutěž je mimořádně nabitá
Ides of March.
Ides of March. | Foto: Reuters

Benátky - Na benátském Lidu začal ve středu jeden z nejstarších filmových festivalů. 68. ročník by měl napravit loňské, poněkud nevýrazné vydání. O Zlatého lva se uchází 23 filmů od slavných autorů, pět amerických a téměř polovina anglicky mluvených.  Název jednoho zatím zachovávají pořadatelé v tajnosti jako překvapení. Ve všech případech půjde o světové premiéry.

Jedním z nich je i úvodním film letošního ročníku, nový režijní počin George Clooneyho The Ides of March. Drama, kam kromě sebe obsadil Ryana Goslinga, Paula Giamattiho a Philipa Seymoura Hoffmana, pojednává o Stephenu Myersovi, který je poradcem demokratického kandidáta na amerického prezidenta.

Myers (Gosling) jde do politiky s řadou ideálů, pak se ale zaplete do vysoké hry, kde jde především o moc, kšefty a sex. Clooney hraje Myersova šéfa, guvernéra Mika Morrise. Film byl inspirován hrou Beau Willimona Farragut North, která volně čerpala z kampaně Howarda Deana v demokratických primárkách v roce 2004. Název však odkazuje na mnohem dávnější historii - datum vraždy Julia Caesara.

A Dangerous Method.
A Dangerous Method. | Foto: Aktuálně.cz

Clooneyse s Goslingem i Hoffmanem ve středu prošel po tradičním červeném koberci. Během 11 dní je mají následovat Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow nebo Madonna coby režisérka.

Do hlavní nesoutěžní sekce byl tentokrát vybrán i český snímek - filmová adaptace komiksu autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 Alois Nebel.  Přestože se film neobjevuje v hlavní soutěži, jde o výrazný krok v tom směru, že se zahraniční přehlídky začínají víc zajímat o českou tvorbu. 

Podle nových zpráv si Nebel vybral i festival v Torontu. Zářijová přehlídka je branou na severoamerický trh a zejména po krizi čím dál víc konkuruje právě Benátkám, protože je pro Hollywood levnější než cesta do Evropy.

Benátky osm let bojují o místo na festivalovém slunci pod vedením Marca Muellera a právě letos se zdá, že byli organizátoři úspěšní: soutěžní line-up je nesmírně nabitý hvězdnými jmény. Nový držitel Zlatého lva bude znám 10. září. Předsedou poroty letošního benátského ročníku je americký režisér a scenárista Darren Aronofsky, který tu byl oceněn hlavní cenou za svého Wrestlera. Jeho Černá labuť pak v loňském roce festival zahájila.

Bůh masakru.
Bůh masakru. | Foto: Aktuálně.cz

Soupeřem Clooneyho v soutěži bude mimo jiné film Romana Polanského Bůh masakru. Jde o adaptaci stejnojmenné divadelní hry od známé francouzské autorky Yasminy Rezy o dvou manželských párech, které se do krve zhádají o konflikt mezi jejich malými syny. Ženy hrají Kate Winsletová a Jodie Fosterová, muže John C. Reilly a Christoph Waltz známý z filmu Hanebný pancharti. Sám Polanski ovšem na festival s ohledem na nevyřešené problémy s justicí nepřijede.

Do kategorie těžkých soutěžních vah patří i Rus Alexandr Sokurov, který zde uvede svůj film Faust, a Američan Abel Ferrara, který představí snímek o konci světa s názvem 4:44 Last Day On Earth.

Tomas Alfredson přiveze do soutěže špionážní retro film Tinker, Tailor, Soldier, Spy podle románu John le Carrého s Gary Oldmanem a Firthem v hlavních rolích. William Friedkin, autor Vymítače ďábla, bude o vítězství usilovat s filmem Killer Joe - černou komedií o chlapíkovi, který chce kvůli pojistce nechat zabít matku.

Britská režisérka ceněného Fish Tanku Andrea Arnoldová v Benátkách soutěží s novou adaptací klasiky Na Větrné hůrce. Další ostrovní tvůrce Steve McQueen přiveze film Shame (Hanba), ve kterém Michael Fassbender hraje newyorského třicátníka neschopného zvládat svůj sexuální život a Carey Mulliganová jeho mladší sestru, která za ním přijede.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy.
Tinker, Tailor, Soldier, Spy. | Foto: Aktuálně.cz

Fassbender hraje i v soutěžním filmu Davida Cronenberga A Dangerous Method (Nebezpečná metoda). Ve snímku o vztahu Carla G. Junga (Fassbender) a Sigmund Freuda (Viggo Mortensen) účinkují i Keira Knightleyová a Vincent Cassel.
Soutěžit bude i komiksový film: Marjane Satrapiová a Vincent Parronaud po autorčině Persepolis zadaptovali i další knihu slavné Íránky, Kuře na švestkách (Poulet aux prunes).

Soupeřem jim bude i Japonec Sion Sono. Tvůrce krvavých a bizarních vizí představí hranou adaptaci temného manga komiksu Himizu. Američan Todd Solondz byl vybrán do soutěže s filmem Dark Horse o přátelství a lásce dvou podivínů, sběratele hraček a neúspěšné literární vědkyně.

Hodně se očekává od řeckého režiséra Giorgose Lanthimose, jehož absurdní antiutopické drama Špičák bylo letos nominováno na Oscara. Ten přiváží drama s tajnosnubným názvem Alpy.

Seznam ze známých jmen doplňuje hongkongská autorka vytříbených melodramat Ann Hui se snímkem Jednoduchý život, v němž hrají hvězdy Andy Lau, Anthony Wong a také režisér Tsui Hark. Hongkongský Číňan Johnnie To festival zase obeslal novým filmem Life Without Principle.

Mimo soutěž Steven Soderbergh představí thriller Contagion o globální pandemii, v němž hrají Matt Damon, Kate Winsletová a Jude Law.

Jako režisérka se Benátkám předvede i zpěvačka Madonna. Její film s názvem W. E. pojednává o známé love story mezi Wallis Simpsonovou a králem Edwardem VIII. Do hlavních rolí si vybrala Abbie Cornishovou a Oscara Isaaca, scénář napsala s Alekem Keshishianem, s nímž kdysi natočila proslulý „skandální" dokument s Madonnou v posteli.

Světovou premiéru si zde odbude i hraný dokument Wilde Salome od herce a v tomto případě i režiséra Ala Pacina, jehož Benátky ocení zvláštní cenou. Režisér Marco Bellocchio pak dostane Zlatého lva za celoživotní dílo.

V roce 1947, kdy se nejvyšší ocenění jmenovalo Velká mezinárodní cena, ho dostal snímek československého režiséra Karla Steklého Siréna podle románu Marie Majerové s Marií Vášovou v hlavní roli. 

 

Právě se děje

Další zprávy