Benátky se dobře baví zvracející Kate Winsletovou

Pavel Kroulík
2. 9. 2011 15:58
Roman Polanski slaví na festivalu velký triumf
Foto: Aktuálně.cz

Benátky - Benátský filmový festival má za sebou první snímky z nabitého programu. Největší pozitivní ohlas zatím vzbudila nová komedie režiséra Romana Polanského Carnage (Bůh masakru) - jeden z 22 snímků zařazených do hlavní soutěže.

Osmasedmdesátiletý Polanski se podle očekávání světové premiéry nezúčastnil, kvůli třicet let staré kauze pohlavního styku s nezletilou dívkou se obává vydání do USA. Vyslal však na prezentaci tři hlavní představitele snímku: Kate Winsletovou, Christopha Waltze a Johna C. Reillyho.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Film je adaptací známé hry francouzské autorky Yasminy Rezy z roku 2006, která se hraje po celém světě včetně českých divadel. V „komedii mravů" vystupují dva manželské páry, které chtějí zklidnit situaci po konfliktu svých synů. Snaha o korektní domluvu ale vezme postupně za své, naopak začnou převažovat emoce vybičované do extrémů a rozpoutá se válka párů, která se pak změní v souboj pohlaví.

Hra bývá označována za komický karneval krutosti a dá se brát i jako metafora o tom, jak tenká je vrstva naší civilizovanosti. Když vychovaní dospělí odhodí společenskou fasádu a stanou se obětí svých pudů, nakonec dokážou se rvát mnohem otřesněji než nevychované děti. Zvlášť když jsou inteligentní a světa znalí.  Polanski se podle dosavadním ohlasů snažil dostat do filmu obě roviny. Jedna z recenzí líčí film jako zábavnou komedii, ale zároveň jako Pána much zasazeného mezi dospělé.

Zvracející Kate Winsletová

Snímek, který je francouzsko-španělsko-německo-polskou koprodukcí, natočil Polanski půl roku po propuštění z domácího vězení ve Švýcarsku. Tady čekal, zda bude vydán do USA.  Film vznikl v Paříži, ale režisér ho situoval do Brooklynu. Stejně jako divadelní hra se takřka celý snímek se odehrává v jednom pokojis několika symbolickými proprietami, k nimž patří váza s tulipány a telefon.

Foto: Aktuálně.cz

Posledním Polanského snímkem před jeho vazbou a pak domácím vězením byl Muž ve stínu; dokončil ho ještě ze švýcarské vazby  a pak za něj dostal Stříbrného lva za režii na loňském festivalu v Berlíně.  Od té doby sbíral politický thriller velmi pozitivní ohlasy a na konci roku pak potvrdil roli největšího favorita Evropských filmových cen.

Jeho novinka sklidila při festivalové premiéře dlouhý potlesk a publikum se na mnoha místech smálo - k nejvtipnějším prý patří scéna s okázale zvracející Kate Winsletovou.  Okolo jejího natáčení se také odehrávala značná část tiskové konference.

Z jistého hlediska lze dokonce říct, že s tak skvělým obsazením nebylo co zkazit. Polanského provází pověst režiséra, s nímž herci rádi spolupracují a on z nich umí vymačkat maximum.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Naopak spíš vlažné reakce sklidil soutěžní konkurent Polanského a zahajovací film Benátek - temný politický snímek George Clooneyho Březnové idy, které rovněž vznikl podle divadelní hry.

Film pojednává o tom, jak snadné je zapomenout v politice na ideály.  Ryan Gosling tu ztvárnil tiskového mluvčího a poradce demokratického kandidáta na amerického prezidenta (Clooney), který odhaluje realitu plnou korupce a vydírání. Ve filmu dále hrají Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti či Marisa Tomeiová.

Foto: Reuters

Dosavadní reakce jsou sice pozitivní, ale dost rezervované. Spíš než pochvala filmu se z nich dá vyčíst vyjádření sympatií vůči tématu a vůči Clooneymu, který se jako herec i režisér věnuje současným problémům Ameriky. 

Většina dosavadních recenzí považuje za jednoznačný klad excelentní hereckou sestavu, ale Clooneyho moralita prý nemá tak ostré zuby, jak by mohla mít.
 
„Tiskový mluvčí není tak chytrý, jak si o sobě myslí, a totéž platí pro film. Poutavé, ale místy nabubřelé drama podlehlo vlastnímu cynismu víc, než jakého bude schopna většina diváků," soudí dokonce Variety.

Rozporuplná Madonna

Mimo soutěž už představila v Benátkách svůj nový film zpěvačka Madonna.  Její snímek s názvem W. E. pojednává o známé love story mezi Wallis Simpsonovou a králem Edwardem VIII. Do hlavních rolí si vybrala Abbie Cornishovou a Oscara Isaaca. Scénář napsala s Alekem Keshishianem, s nímž kdysi natočila proslulý „skandální" dokument s Madonnou v posteli.

Foto: Reuters

Na totálně nabité tiskové konferenci 53letá zpěvačka prohlásila, že se identifikuje s hrdinkou svého snímku, dvakrát rozvedenou Američankou, kvůli níž král v roce 1936 abdikoval. „Pokud se stanete celebritou, média si vás zploští na několik frází a symbolů - a vy s tím nikdy nic neuděláte," řekla před 500 novináři.

Dosavadní ohlasy na film jsou velmi rozporné. Daily Telegraph, píše, že film je „lepší, než jsme očekávali a není bez zábavných momentů".  Screen Daily dokonce označuje W.E. za "nádherně natočený film s diamanty šarmu a stylu".

Naopak The Guardian film odmítl jako „vyfintěnou, přihlouple se usmívající pitomost".  Také Variety pohrdavě film odmítlo - coby „okázalou podívanou zatěžkanou hloupými dialogy a slabými hereckými výkony".

Festival pokračuje promítáním snímku režiséra Davida Cronenberga Nebezpečná metoda, který se věnuje vztahům psychoanalytiků Carla  Gustava Junga a Sigmunda Freuda s jejich jednou pacientkou (Keira Knightleyová). Snímek je už dopředu pasován na jednoho z favoritů letošní soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy