Ben Stiller míří do boje s Napoleonem i terminátory

Kultura Kultura, Red Kul
22. 5. 2009 15:45
Americká kina možná čeká rekordní víkend
Foto: Pavel Kroulík

Los Angeles - Zámořská kina česká poprvé v letošní sezoně přímý souboj dvou předpokládaných letních hitů. O víkendu se utká očekávané čtvrté pokračování Terminátora a  druhý díl Noci v muzeu s podtitulem Battle of the Smithsonian. Nikdo ovšem nemusí odejít poražen.

Oba velkorozpočtové filmy mají totiž dost odlišné publikum a nebudou si navzájem škodit. Terminator: Salvation zve starší fanoušky série a zároveň chlapce a mladé muže, pokračování rodinné podívané opět sází na návštěvu dětí v doprovodu dospělých.

Pokud tedy oba splní předpokládané tržby, čeká možná Hollywood nový rekord čtyřdenního Memorial Day víkendu, ke kterému ještě patří volné sváteční pondělí. Den vzpomínek na ty, kdo sloužili americkému národu,  připadá podle tradice právě na poslední v pondělí v květnu.

Dosavadní rekord  je suma 254.6 milionu dolaru z roku 2007. K ní nejvíc přispěli třetí Piráti z Karibiku se 140 miliony, což je i rekord Memorial víkendu pro jeden film; nicméně absolutní čtyřdenní rekord drží z loňska batmanovský Temný rytíř se 180 miliony.

K nové nejvyšší sumě by kupodivu měla víc přispět druhá Noc v muzeu, opět s Benem Stillerem v hlavní roli. Film o tom, jak v noci  ožívají exponáty, se sice líbí méně než polovině kritiků a je prý nudnější než virtuální prohlídka muzeu, ale má k dispozici 4200 kin a malé velké publikum, které recenze nečte.

Navíc nemá v současné době v kinech rodinného konkurenta a bude se promítat ve skoro dvou stech 3D sálech IMAX s dražším vstupným, což mu přinese další peníze navíc. Jestli jednička měla v prosinci 2006  za třídenní víkend  30 milionů, dvojka s rozpočtem 150 milionů dolarů by měla za čtyři dny získat 80 milionů.

O deset méně se poněkud překvapivě tipuje pro čtvrtého Terminátora, který měl premiéru už ve čtvrtek a z nočních představení si odnesl 3 miliony dolarů.

Jednak si ho objednalo jen 3400 kin, což je na film s náklady přes 200 milionů dolarů poměrně málo; jednak se možná rozkřiklo, že režisér McG sice odvedl standardní akční práci, ale nové pokračování podle prvních ohlasů nedosahuje dosavadních kvalit série. O tom, že se bude jednat o dalšího Temného rytíře nebo aspoň řežbu s přesahem, si prý fanoušci mohou nechat jen zdát.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Režisér McG: Terminátorat-transvestitu jsem nechtěl

Kdo nechce vidět roboty ani historické postavy ze Smithsonian Institutu, mezi kterými nechybí faraon, Lincoln a Napoleon, může vyrazit na třetí premiéru, parodii teenagerských tanečních filmů, kterou bratři Wayansové nazvali Dance Flick.

 

Právě se děje

Další zprávy