Batmana nezastaví ani větší než malé množství trávy

Kamil Fila Kamil Fila
11. 8. 2008 13:30
Huličská komedie Pineapple Express skončila druhá
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Distributoři nasadili komedii Pineapple Express místo obvyklého premiérového pátku už na středu. Ani dva dny navíc oproti normálu ale nepomohly, aby se teenagery jinak vděčně přijímaný snímek o dvou flákačských huličích trávy dostal v oficiálním víkendovém žebříčku na první místo.

Prvním zůstává už čtvrtý týden za sebou batmanovský Temný rytíř. Tento víkend utržil 26 milionů a celkem už má v Americe 442 milionů, čímž je v historických žebříčcích momentálně třetí. Před ním se tyčí už jen první uvedený díl Hvězdných válek z roku 1977(!) a Titanic.

Titanic v nedohlednu

Hvězdné války, jež mají 461 milionů, předběhne Temný rytíř snadno a  zřejmě už příští týden, nejpozději do čtrnácti dnů. Ale 600 milionový Titanic však bude těžko zdolatelnou metou.

Představitel Batmana, Christian Bale, na slavnostní premiéře v Londýně
Představitel Batmana, Christian Bale, na slavnostní premiéře v Londýně | Foto: Reuters

Je totiž otázka, zda Temný rytíř dovede u publika vytvořit nejenom horečnatý zájem v první fázi, kdy se k předem natěšeným fanouškům přidají i pochybovači, kteří se musí přesvědčit "co na tom novém Batmanovi je" - ale zda má i potenciál vytvořit v publiku závislost vidět ho opakovaně několikrát za sebou v rozmezí několika týdnů.

Titanic uspokojoval potřeby mužů vidět technicky precizně zobrazenou katastrofu, ženy zase naplňoval milostný příběh. V Temném rytíři je sice také romance, ale v druhém až třetím plánu.

Foto: Archiv
Čtěte také:
Jak je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem
Potopí Temný rytíř po jedenácti letech Titanic?
Huličská komedie odstartovala dřív, kvůli školákům

Ještě těžší pozici bude mít Temný rytíř v zahraničí. Batmanovské téma mimo Ameriku tolik netáhne a doposud v zahraničí utržil 203,7 milionu. Na sumu přesahující 1,2 miliardy, kterou měl Titanic, nemůže dosáhnout nikdy a bude rád, když se vyrovná třetím dílům Pána prstenů či Pirátů z Karibiku, kteří v zahraničí posbírali okolo 600 až 700 milionů.

Vyhulenci rozdělili recenzenty

Každopádně, jak napsal na svém blogu recenzent a překladatel František Fuka: "Trochu záhadou pro mě ale zůstává, že se film těší takové oblibě u ´řadového diváka´. Měl jsem totiž dojem, že tohle je přesně ten typ filmu, kterého se studia bojí jako čert kříže, protože je ´příliš dobrý pro masy´."

Přestože neuzmul prvenství, naplnil Pineapple Express nicméně celkově očekávání: 22,4 milionů za víkend je slušné číslo na komedii s rozpočtem 25 milionů. Podle dosavadních ohlasů se film celkem předpokládatelně líbí víc mladšímu publiku a nejlépe ho hodnotí dívky pod 18 let.

Recenzenti jsou poměrně rozděleni a zdá se, že tentokrát hodně hraje politické přesvědčení a náboženské vyznání. Spoustu recenzentů rovněž překvapilo, jak je film překvapivě násilný a ptají se: Je to ještě komedie, anebo nějaká reinkarnace Sama Peckinpaha a Divoké bandy?

Richard Corliss z liberálního Time tvrdí: "Je to komedie, která přináší pěkně pokořující realismus do nesmyslného přehnaného žánru akčních filmů, a rovněž je to jeden z filmů s tematikou drog, u nějž nemusíte být pod vlivem, abyste si ho užili."

Andrew Wright z časopisu The Stranger už je méně smířlivý: "Kdyby to bylo rozděleno do několika klipů na YouTube, bylo by to skvělé. Ale viděno vcelku už tolik ne."

Pineapple Express
Pineapple Express | Foto: Aktuálně.cz

Do vyložené opozice se dostal Peter T. Chattaway z deníků Christianity Today: "Čím hlučnějším a krvavějším se film stává, tím více si všímáte, jak je bez inspirace. Pokud jste zkouření, tak to možná nebude problém. Ale pro zbytek nás ostatních je to trochu rozvleklé."

A Nell Minowová ze stránky Beliefnet snímek doslova odstřelila: "Další týden, další Apatowův film, další příběh o ubožácích a zhulených flákačích, kteří se hlučně veselí a objevují pravý smysl přátelství. Achich."

Mumie kráčí do hrobu

Tatáž kritička naopak pochválila snímek, jenž v premiéře skončil na čtvrtém místě, druhý díl pozitivně laděné dívčí komedie Sesterstvo putovních kalhot. Viz níže.

Špatně na tom je na třetí příčce Mumie s podtitulem Hrob dračího císaře. Druhý víkend pouhých 16,1 milionů a víc než šedesátiprocentní propad návštěvnosti značí jasný propadák.

Pokud blockbuster za 185 milionů utrží za dva týdny jen hubených 70 milionů, znamená to, že ho nezachrání ani zahraniční tržby a manko musí zalepit až DVD.

Sesterstvo putovních kalhot 2
Sesterstvo putovních kalhot 2 | Foto: Aktuálně.cz

Zmíněné Sesterstvo putovních kalhot si nemusí dělat takové starosti, že má za první víkend "jenom" 10,8 milionů; 27milionový rozpočet není tak těžké zaplatit.

Zvláště proto, že všude po světě chodí hodně bravo/cosmogirls, kterým se příběh podle dívčího románku o spolužačkách na dovolené v Řecku bude určitě líbit. Přesněji dívenky jedou na pohřeb dědečkovi, ale proč by si u toho nevyhodily z kopýtka?

Kupodivu hodně shovívaví a vlídní jsou i recenzenti, recenzentky pochopitelně víc. Jessica Reaves z prestižního Chicago Tribune dokonce napsala: "Stejně jako jeho předchůdce, je dvojka založená na dvou radikálních myšlenkách: že příběhy mladých žen jsou o něčem víc než o stíhání mužů a že štěstí není něco, co vám dá někdo jiný - je to něco, co najdete samy v sobě."

A že to amerických ženám všeho věku jde obzvlášť dobře v Řecku, potvrzuje i muzikál Mamma Mia! na šestém místě, jenž se tento víkend přehoupnul přes magickou hranici 100 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy