Batman se dostal do potyčky s čínskými policisty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 12. 2011 19:48
Christian Bale šel navštívit disidenta Čchen Kuang-čchenga
Christian Bale a Zlatý Glóbus za vedlejší roli - jeden z nejoobsazovaněšjších a nejflexibilnějších herců současnosti se pro film The Fighter opět totálně proměnil
Christian Bale a Zlatý Glóbus za vedlejší roli - jeden z nejoobsazovaněšjších a nejflexibilnějších herců současnosti se pro film The Fighter opět totálně proměnil | Foto: Reuters

Peking - Americký herec Christian Bale se v Číně střetl s policisty v civilu, když se snažil navštívit disidenta Čchen Kuang-čchenga. Podle televize CNN policisté Baleovi návštěvu u aktivisty znemožnili, nepodařilo se jim ale sebrat kameru, kterou měl herec u sebe.

Bale je v Číně u příležitosti propagace historického filmu Ťing Ling Š' San Čchaj (Květiny války), který částečně platila čínská vláda a ve kterém ztvárnil hlavní roli. Návštěvu země se rozhodl využít k cestě za slepým disidentem, kterého označuje za svého osobního hrdinu. "Chtěl jsem se jen sejít s tím mužem, potřást si s ním rukou a říct mu, jakou je pro mě inspirací," řekl.

Skupina policistů v civilním oblečení však herci a štábu CNN, který ho doprovázel, cestu k disidentovi po krátké strkanici znemožnila. Bale později vyjádřil naději, že se mu snad alespoň podařilo zvýšit ve světě povědomí o Čchenovi.

Foto: Aktuálně.cz

Hercův pokus o návštěvu u disidenta si získal podporu v čínském kyberprostoru. "Pane Bale, obdivuji vaši odvahu a vaše srdce," uvedl jeden z bloggerů, který vystupoval pod smyšleným jménem. "Ale až se příště budete snažit někoho zachránit, vezměte si na to oblek Batmana," doplnil v narážce na Baleovo účinkování v hlavní roli filmů o netopýřím muži, které natočil režisér Christopher Nolan.

Letos spolu dotočili  film The Dark Knight Rises, který závěrečnou část nově zpracované třídílné série o Batmanovi. Do kin přijde v půli roku 2012. V hlavních rolích se vrátí nejen v roli Bruce Waynea/Batmana, ale i Michael Caine jako jeho komorník, Morgan Freeman jako vynálezce Lucius Fox a Gary Oldman coby komisař Gordon.

Úvodní část Batman začíná je z roku 2005, Temný rytíř vznikl o tři roky později. Byl svými tvůrci pokládán za výjimečné dílo a  ukázalo se, že jejich ambice byly oprávněné. Záhy po premiéře se snímek propracoval mezi recenzenty i diváky nejlépe odnocené snímky nultého desetiletí.

Byl přirovnáván i ke gangsterským nebo kriminálním ságám s velkým epickým rozmachem a stal se jedním z důkazů, že i žánrový snímek může podat docela věrohodnou zprávu o dnešním světě. Zároveň se jedná o jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy