Batman chce Oscara, Marvel novou megaságu

14. 9. 2008 12:16
Prestiž comicsových adaptací letos nebývale stoupla
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Ještě do konce 80. let byly comicsy brány jako filmově málo atraktivní, špatně zfilmovatelné a vůbec laciné. V posledních letech zažívá Hollywood boom comicsových filmů.

Ale letošek byl v posílení statusu comicsových filmů vskutku naprosto výjimečný. Téměř každý měsíc přišel do kina nový comicsový snímek a hned dva se letos staly průlomovými.

Iron Man znamenal vstup prvního comicsového nakladatelství mezi velké filmové producenty a Temný rytíř dokázal celosvětově přesvědčit, že comicsové snímky lze brát jako seriózní umělecká díla.

Foto: Paramount Pictures

Přinejmenším to tak už cítí studio Warner Bros. - které plánuje, že lednu příští roku uvede Temného rytíře znovu do kin, aby se tím oživila paměť oscarových akademiků. Warneři předběžně věří, že by Temný rytíř nemusel získat nominace pouze za technické kategorie, ale i za herecké výkony, scénář, či dokonce režii a nejlepší film. Tuto informaci přinesl deník Hollywood Reporter.

Zatímco se doposud mluvilo hlavně o posmrtné nominaci Heathe Ledgera za famózně realisticky zahranou roli padoucha Jokera, nyní už Warneři kalkulují s tím, že by z Temného rytíře udělali svůj "Titanic".

Temný rytíř je nyní v amerických tržbách hned na druhém místě za proslulým jedenáctioscarovým hitem a může být klidně nominován na stejný počet kategorií. Komerčně šestisetmilionový Titanic se svými dosavadními tržbami ve výši 512 milionů nedožene, v počtu Oscarů by se mu ovšem mohl vyrovnat.

Foto: Aktuálně.cz

Batmanovo znovuuvedení do kin se nicméně zatím plánuje pouze v síti velkoformátových pláten IMAX; o normální distribuci se otevřeně neuvažuje.

Pokud by marketingový tah znovuuvedení zafungoval a Temný rytíř na jaře 2009 získal Oscary v hlavních kategoriích, šlo by o podobný průlomový okamžik, jako když byly mezi „vážné umění" vpuštěny spolu s Nesmiřitelnými westernový žánr a spolu s Mlčením jehňátek hororové filmy.

Ohledně druhého hlavního comicsového filmu roku 2008, Iron Mana, nikdo neuvažuje o oscarových ambicích, zato byl tento film půlmiliardovými celosvětovými tržbami testovacím projektem pro rozjetí velké „marvelovské série".

Nakladatelství Marvel, jež dosud prodávalo své comicsy (Spider-Man, Fantastická čtyřka ) hollywoodským studiím, se rozhodlo ponechat si práva na zfilmování svých licencovaných sérií a propojit je do jedné volně navazující, respektive různými dějovými odkazy a „hostováním postav" propojené megaságy.

Foto: archiv

Zatím byl první krok učiněn v případě snímku Incredible Hulk, kde se objevil i hrdina Tony Stark z Iron Mana.

S výhledem do roku 2010 na velkofilm Thor o hrdinovi se starověkým vikingským původem ovšem představitelé Marvelu začínají hovořit o novém Pánu prstenů či Hvězdných válkách.

V roce 2010 totiž bude uveden i druhý díl Iron Mana a v roce 2011 Captain America a The Avengers. Vzhledem k tomu, že hrdina Captain America, Thor i Iron Man jsou členy týmu Avengers, lze očekávat silné dějové propojení mezi všemi projekty.

Zatímco u hollywoodských studií by šel těžko předpokládat krok, že by v diářích přesně sladily premiéry s různými hrdiny, kteří se budou navzájem potkávat, Marvel si svůj panteon může dokonale ohlídat. 

 

Právě se děje

Další zprávy