Bathory křičí: V ČT nám zcenzurovali lesbický sex

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 6. 2008 15:15
TRAILER filmu exkluzivně na Centrum.cz
Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - Za 14 dnů si v Karlových Varech odbyde slavnostní a dlouho odkládanou premiéru Jakubiskova Bathory, která následně 10. července vstoupí do českých kin. Pozici „must-see" výpravného velkofilmu se produkce snaží vybudovat i s pomocí reklamní kampaně.

Tak přišlo na řadu i volání o tom, že Česká televize coby koproducent cenzuruje reklamní spoty k  Bathory. K dispozici dostala Česká televize třicítku spotů v délce od sedmi sekund do jedné minuty.

Devět ale neprošlo sítem výběru - jde mimo jiné o kousky nazvané Lesbický spot, Koupel v krvi, Nahá mrtvola či Středověká pitva.

„Některé se nedostaly do vysílání, protože byly asi příliš ostré," říká tiskový mluvčí filmu Radek Auer. „Měly se hrát po 22. hodině - ale myslím, že se nehrají vůbec."

Veřejnoprávní stanice odpověděla jen stručně. "ČT zařadila koproducentem dodané pozvánky do kina na film Bathory do odpovídajících časových pásem a programové skladby podle odsouhlaseného mediaplánu a kampaně, která bude gradovat v okolí premiéry," řekla v zastoupení mluvčího Anna Freimanová.

Kdo byla Alžběta

Letos sedmdesátiletý jubilant Juraj Jakubisko při příležitosti premiéry převezme na festivalu cenu za celoživotní přínos světové kinematografii. K režii se vrátil po čtyřech letech, které uplynuly od kritikou strhaného filmu Post Coitum. S Bathory si má napravit reputaci.

O Bathory bylo hodně slyšet už v průběhu natáčení, a ne vždy lichotivě. Mluvilo se o problémech s financováním, o ukradené kopii i o problémech s dokončováním zvuku v Londýně. „Anglický zvuk se nyní finalizuje," říká Kristina Maixnerová z Bontonfilmu.

Film se vůbec nezříká historické výpravnosti, naopak. Ale zároveň by chtěl vzbudit polemiku, zda byla Alžběta Bathoryová, hlavní hrdinka v podání Anny Friel, obětí nebo vrahem. Dosud byla vnímána spíše jako vražednice nevinných panen, v jejichž krvi si užívala zdravotní koupele.

Lid to zase rozhodne

Jako největší vražedkyně všech dob je vedena i v Guinessově knize rekordů, která jí přičítá celkem 650 obětí. A jako taková bude nejspíš ztvárněna i v konkurenčním filmu Hraběnka, který natáčí známá herečka Julie Delpy s Williamem Hurtem a Danielem Bruhlem.

„Lidé mají rádi legendy. Když má někdo motiv a moc váš šikovně pošpinit, nestačí ani několik století, aby vás očistili," říká Jakubisko, který by rád obraz krvavé hraběnky změnil.

Podle něj se jeho hrdinka stala spíše obětí intrik - za nimi podle Jakubiska stál zejména Alžbětin nepřítel Thurzo ve filmu ztvárněný Karlem Rodenem. Jakubiskovi připadá sporné i obvinění Bathoryové jako krvavé vražedkyně.

„Zabíjet vlastní poddané nebylo v rozporu s dobovým právem, a nebylo tudíž považováno za zločin. A v krvi se pro její rychlou srážlivost stejně koupat nedá," argumentuje produkce.

„Milovaná Alžběto Báthory. Budeme bojovat za tvé očištění a spravedlnost. Kéž tvá duše dojde věčného klidu a spasení," vzývá Jakubiskova produkce svůj idol.

Dopomoci k očištění Alžběty Bathoryové a pochopitelně reklamě má i anketa, v níž může kdokoliv hlasovat, zda Bathoryová byla vrahem či obětí.

„Pokud v hlasování převáží názor, že Alžběta byla vražedkyní, zůstane jí z vůle lidu i nadále. Pokud se však lidé v hlasování postaví k názoru, že se Bathory stala obětí intrik a její krutost nepřesáhla krutost a zvyky své doby, podáme oficiálně návrh na změnu zápisu v Guinnessově knize, který se Alžběty Bathoryové týká," říká šéfka produkce Jakubisko Filmu Markéta Zahradníková.

Hlasování probíhá ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy