Barrandov shání peníze na film o siamských dvojčatech

kul
23. 1. 2008 19:30
Nadace Barrandova s RWE vypraví první celovečerní snímky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po dvouleté existenci spěje Filmová nadace plynárenského gigantu RWE a Barrandov Studia k prvním celovečerním filmům natočeným podle scénářů oceněných v minulých ročnících.

"Do českého filmu teď natečou peníze díky diginovele. Je otázka, jestli se bude točit víc projektů za méně peněz, či méně projektů za více peněz. Já bych byl pro druhou alternativu," říká generální ředitel Barrandov Studia Vladimír Kuba.

Za nejambicioznější snímek z představené trojice lze považovat film Spolu podle scénáře Daniely Fischerové. "Je to příběh o životě siamských dvojčat, která vystupovala v cirkusech po celém světě," vysvětluje mluvčí RWE Martin Chalupský.

Film kvůli produkční náročnosti bude třeba natočit v mezinárodní koprodukci. "Je pravděpodobné, že i režisér bude ze zahraničí. V Česku jsme vhodného nenašli," říká producentka Helena Uldrichová z Barrandov Studia.

RWE letos podpořila i Michálkův film O rodičích a dětech...
RWE letos podpořila i Michálkův film O rodičích a dětech... | Foto: Deník

K realizaci spěje i projekt Sabiny Bočanové Oj vej zmir odehrávající se v komunitě pražské židovské obce. "Velká část se odehrává v prostorách obce, takže si teď čtou scénář, důležitý je jejich souhlas. Kdybychom museli stavět na Barrandově synagogu, tak by se nám film asi trochu prodražil," říká Kuba.

Třetím projektem, který spěje k natáčení, je scénář Nohama nahoru aneb Dopřejte si taky něco super Ireny Hejdové.

RWE podle Chalupského dosud vstoupila do devíti českých hraných filmů a plánuje podpořit i jeden z trojice připravovaných snímků. "Jeden z projektů dotáhneme v příštím roce do realizace."

"Plodnost českých autorů a autorek je stále vysoká," říká předseda výboru Filmové nadace Ivo Mathé. Podle něj se i v letošním výběrovém řízení sešly filmy všech žánrů i od autorů nejrůznějšího věku. "Sledujeme příklon k současnějším látkám, což je dáno zastupením mladších autorů a autorek."

...či Marhoulův válečný Tobruk
...či Marhoulův válečný Tobruk | Foto: 2media

Nejstaršímu účastníkovi výběrového řízení bylo 87, nejmladšímu 16. Právě nejstarší účastník, letos osmaosmdesátiletý Ctibor Rybár s povídkou Do půlnoci času dost byl jedním ze čtyř vítězů druhého kola grantového řízení roku 2007.

Dalšími vítězkami jsou ženy: studentka FAMU Anna Mikulková s projektem Lehká Jako dech zabývajícím se anorexií, studentka brněnské JAMU Kateřina Vašků se scénářem Jedna podtržená z prostředí baletní školy a scenáristka Anna Vovsová s dílem Krátká a dlouhá cesta.

Mezi vítěze nadace rozdělila 330 tisíc korun; s částkou kolem 400 tisíc počítá i pro každé z letošních dvou výběrových řízení. Od začátku činnosti už nadace rozdělila 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy