Barma vyhostila bondgirl Yeohovou, filmovou Su Ťij

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
28. 6. 2011 13:20
Snímek Luka Bessona má mít premiéru v říjnu

Rangún - Barmská vojenská vláda vyhostila minulou středu ze země hongkongskou a hollywoodskou hvězdu Michelle Yeohovou, která ztvárnila v chystaném filmu disidentku a držitelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. 

Její jméno zároveň přidala na černou listinu nežádoucích osob. "Nebude mít možnost přijet znovu do Barmy. Byla deportována hned prvním letem poté, co přiletěla na mezinárodní letiště v Rangúnu," řekl agenturám oficiální barmský činitel, který si ale nepřál být jmenován. Podle jiných zdrojů však už na seznamu zakázaných osob byla - kvůli své prosincové návštěvě opoziční vůdkyně, již ztvárnila.

Šestašedesátiletou Su Ťij propustila junta z dlouholetého domácího vězení v listopadu 2010 necelý týden po volbách, které kritici označili za šarádu s cílem udržet v Barmě pod civilní maskou vojenskou vládu. Yeohová se s ní setkala loni tři týdny po jejím propuštění. Přiletěla z natáčení v sousedním Thajsku a v jejím domě u jezera Inya spolu mluvili o chystaném filmu.

Su Ťij se na letišti v Rangúnu vítá se synem. Kim Aris přiletěl v půli června oslavit matčiny narozeniny.
Su Ťij se na letišti v Rangúnu vítá se synem. Kim Aris přiletěl v půli června oslavit matčiny narozeniny. | Foto: Reuters

Snímek The Lady - jak je Su Ťij  známa v Myanmaru - je milostný příběh disidentky a jejího britského manžela Ariho. Toho hraje David Thewlis známý ze snímků jako Nahý, Úplné zatmění, Sedm let v Tibetu a Království nebeské nebo posledních tří dílů Harryho Pottera.

Film o nejznámější barmské disidentce, jehož produkce byla držena v naprosté tajnosti, má mít premiéru 30. října ve Francii. Režisér Luc Besson (Magická hlubina, Brutální Nikita, Leon, Pátý element, Johanka z Arcu) ho natáčel kromě Thajska i v Británii a Francii.

Film začíná v roce 1988 a podle popisuje "cestu od matky, která se v Oxfordu starala o děti, po ženu, které se bojí generálové". Nesoustředí se však na politiku a popisuje prý hlavně dlouhé odloučení s manželem poté, co byla v roce 1989 po návratu do vlastni internována.

Ari nedostal barmské vízum, v roce 1997 mu pak byla diagnostikována rakovina. Su Ťij ale odmítla Barmu opustit, aby ho navštívila, protože se obávala, že by ji pak junta zabránila v návratu. Ari zemřel v roce 1999.

Režisér Luc Besson nyní snímek dostříhává a plánuje ho uvést na letošním festivalu v Benátkách. Jeho styl a epičnost přirovnává k oscarové klasice Vzpomínky na Afriku; délka prý pravděpodobně dosáhne 230 minut.

Foto: Aktuálně.cz

Mimořádně velký důraz byl kladen na realistické detaily - filmaři například vystavěli repliku domu i okolí, v němž Su Ťij pobývala dlouhá léta v domácím vězení, a použili k tomu i aplikaci Google Earth. Když pak na plac přišel syn Su Ťij, nevycházel prý z údivu nad přesností repliky a jediné jeho doporučení bylo o kousek přesunout piano.

Rovněž Michelle Yeohová se pro roli úplně proměnila; důkladně si nastudovala dostupné materiály o svém předobrazu a při natáčení zůstávala stále v roli a v kostýmu.  Přes snahu o realismus a důraz na osobní život se očekává, že film bude mít spíše politický rozměr a znovu připomene světu podmínky v Barmě.

Bývalá Miss Malajsie a tanečnice Yeohová, jíž příští rok bude 50 let, natočila na 25 hongkongských akčních filmů. Populární byla především série Red Force, Heroic Trio a Police Story (zde hrála po boku Jackieho Chana), s druhou největší mužskou hvězdou Jetem Li hrála ve snímku Tai Chi Master. 

Yeohová je známa tím, že se v rámci možností nenechává zaskakovat dublérkami. Právě postavu kaskadérky vytvořila ve snímku Ah Kam: The Stunt Woman (1996).  Životopisnou, byť značně přikrášlenou roli hrála ve snímku Wing Chun (1994), kde ztvárnila zakladatelku stejnojmenného bojového stylu, jenž je postaven na principech, kdy slabší dokáže porazit silnějšího. Tyto role z ní učinily na Východě feministickou ikonu.

Byla i bondgirl: po boku  Pierce Brosnana hrála v roce 1997 čínskou špiónku Wai Lin ve snímku Zítřek nikdy neumírá. Bylo to zatím poprvé a naposled, kdy byla bondgirl výrazně akčnější a schopnější než Bond sám. V roce v 2000 ztvárnila jednu z hlavních rolí oscarovém epickém filmu Anga Leeho Tygr a drak.

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz

V posledních letech se z akčních rolí přehrává do dramatičtějších poloh: ztvárnila jednu z hlavních rolí v americkém kostýmním melodramatu Gejša (2005) a posléze jednu z členek týmu astronautů v Boyleově  sci-fi Sunshine (2007).

Hollywoodští producenti ji rádi obsazují jako exotický element do snímků, kde se střetávají různé kulturní vlivy: Purple Mountain, Mumie: Hrob dračího císaře či Babylon A.D.

"Jsem raději, když mě někdo kopne pořádně čtyřikrát nebo pětkrát, než když dostanu dvacet nebo pětadvacet slabších kopanců," řekla kdysi na téma natáčení drsných akčních scén. Teď tato slova dostala i další význam.

 

Právě se děje

Další zprávy