Bardem neodolatelně lacině svádí Scarlett Johansson

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 5. 2008 14:00
Newyorčan Woody Allen je definitivně Evropan

Cannes - Woody Allen dřív nevytáhl paty z milovaného Manhattanu. V posledních letech ale expanduje na místo, kde jsou jeho filmy přijímány nadšeněji než doma - do Evropy.

Nejdříve natočil tři filmy v Anglii, vznikl tu Match Point, Sólokapr i Cassandra Dreram. S Vicky Cristina Barcelona vyrazil ještě dál - do slunného Katalánska. Film představil v Cannes mimo soutěž.

Dvě dívky v něm na prázdninách potkávají poněkud laciného, ale charismatického svůdníka v podání Javiera Bardema.

Vicky a Cristina se nechají zlákat na výlet do Oviedy, tam se Juan Antonio nejdříve pokusí svést Cristinu (Scarlett Johansson) a zastaven je až jejími žaludečními obtížemi. Naštěstí je ale nablízku i Vicky, a tak fešák hladce poblouzní i ji; přes její blížící se sňatek.

Vicky Cristina Barcelona
Vicky Cristina Barcelona | Foto: Aktuálně.cz

Nakonec se svůdce dá dohromady s Cristinou a Vicky se za svého lehce přituplého Američana Douga  vdá. To už se ale na scéně objevuje další žena, impulzivní a poněkud bláznivá hysterka, bývalá Juanova žena Maria Elena v neodolatelném podání Penelope Cruz.

To je jen základní osa příběhu proklatě vtipné letní komedie od malého neurotika z New Yorku. Ten se ve svých evropských filmech vykašlal na mapování neurotických Newyorčanů, ale s radostí bloudí Evropou a s láskyplnou ironií zobrazuje spíš její slabiny.

První čtvrteční novinářská projekce byla dle očekáváni nabitá k prasknutí, sedělo se i na schodech. Diváci v Cannes svého Woodyho očividně milují, i během promítání to dávali najevo potlesky a častým smíchem.

Vicky Cristina Barcelona
Vicky Cristina Barcelona | Foto: Aktuálně.cz

Woody Allen dnes film představí při slavnostní premiéře, předcházet jí bude tisková konference. Nadšený ohlas ho možná přesvědčí, že by ve své evropské misi měl pokračovat. Mísení jeho sarkastického humoru s evropským šarmem nelze odolat a diváky má Allen stejně „na háku" jako Javier Bardem své oběti.

Nejvděčnější je právě jeho neodolatelná postava a laciné svůdnické triky  - „jakou máte barvu očí?" - tak báječně zabírají na každou ženu v dosahu.

Vtipné byly i detaily, charakterizace Cristiny jako vášnivé aspirující herečky, která hrála dokonce v dvanáctiminutovém filmu, její snoubenecká staropanenskost, která roztaje pod pohledem Juanových hlubokých očí, i pouliční hádka mezi Marií Elenou a Juanem Antoniem.

Uvolněná letní atmosféra filmu a herci, které si své lehce sebeparodické role užívají, činí z nového Allena jeden z canneských hitů; už proto, že ve festivalové soutěži převažují spíše temné tony.

Do amerických kin film vstoupí 5. září, v českých distribučních plánech zatím není.

 

Právě se děje

Další zprávy