Barbarellu znovu oživí Robert Rodriguez

jps
24. 5. 2007 10:00
Sci-fi kráska ještě více sexy? Tvůrci Sin City to zkusí
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Zprávy o tom, že se v Hollywoodu připravuje vzkříšení Barbarelly, se objevily minulý měsíc. A už přicházejí první odpovědi na otázky nadšených fanoušků klasiky sci-fi.

Která z hereček vyzve na generační souboj Jane Fondovou není jasné, jisté ale je, že režii snímku si vezme na starost Robert Rodriguez. Na stylové retro předělávce si tak spraví chuť poté, co v kinech propadl projekt Grindhouse, na kterém pracoval s Quentinem Tarantinem.

"Možnosti jsou nekonečné," nechal se slyšet Rodriguez. "Miluji tuhle ikonickou postavu a všechno, co představuje," dodává. Originální Barbarella se na filmových plátnech objevila v podání Jane Fondové roku 1968.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Roger Vadim chtěl vystavět pomník své tehdejší ženě a její kráse; podařilo se mu nejen zachytit Barbarellu ve všech možných svůdných pozicích, ale také vytvořit jedno z klasických děl sci-fi.

Film vycházející z komiksu Francouze Jean-Claude Foresta po uvedení do kin komerčně příliš nebodoval. Časem si ale vydobyl výraznou estetikou odkazující k dřevnímu filmovému futurismu kultovní pozici. Roli samozřejmě sehrály i vnady Jane Fondové.

Příběh se odehrává v roce 40 000, kdy vesmírnou sexbombu Barbarellu vyruší prezident Země s žádostí, aby zachránila svět před záporákem jménem Duran Duran. Následuje odzbrojující směs komiksové naivity, lehké erotiky v mezích 60. let a šablonovité sci-fi.

Možná ještě víc ovlivnil snímek hudební scénu, potažmo pop kulturu. Skupina Duran Duran si v 80. letech zvolila jméno právě podle hlavního padoucha, Kylie Minogue cituje úvodní erotické scény ve stavu beztíže v klipu Put Yourself In Place z roku 1994.

K filmu se odkazuje i Prince: na jedné ze svých nejslavnějších desek The Golden Experience zařadil skladbu Endorphin Machine, což je přístroj, kterým zloduch Fondovou týral.

Foto: Aktuálně.cz

Práva na remake si zajistil známý italský producent Dino De Laurentiis, který stál už za původní verzí.  Nová Barbarella se má  podle něj přiblížit klasickým hollywoodským hrdinkám. Scénář vytvoří Neal Purvis a Robert Wade podepsaní třeba pod novým, jedenadvacátým James Bondem.

Laurentiis ovšem neví, kdy začne hledat studio, které by se na znovuoživení chtělo podílet.  Například v případě snímku Hannibal: Zrození čekal až do okamžiku, než byl film hotov; teprv poté uzavřel distribuční smlouvu se společností bratří Weinsteinů.

Partnera pro Barbarellu prý začne hledat v okamžiku, kdy dokončí scénář a uzavře kontrakty s herci. Čímž se dostáváme ke klíčové a pořád nezodpovězené otázce: Kdo vyzve Jane Fondovou na souboj napříč desetiletími?

 

Právě se děje

Další zprávy