Bangkok trestá demonstranty. Stáhl z kina nové Hunger Games

jla
21. 11. 2014 14:08
Tři vztyčené prsty jako symbol odporu a vzdoru totalitní vládě armády v Bangkoku inspirované sérií Hunger Games jsou dostatečným důvodem pro stažení nového dílu této ságy z kina.
Studentka salutující před premiérou Hunger Games: Síla vzdoru část 1. v Bangkoku
Studentka salutující před premiérou Hunger Games: Síla vzdoru část 1. v Bangkoku | Foto: Reuters

Bangkok - Dva řetezcě kin společnosti Apex v thajském Bangkoku ve čtvrtek stáhly z programu nové Hunger Games: Síla vzdoru část 1. v reakci na protesty studentů, kteří před premiérou filmu dávali gestem se vztyčenými třemi prsty na ruce najevo nesouhlas se státním převratem z 22. května letošního roku a vládou armády.

Symbol z Hunger Games v ulicích Bangkoku
Symbol z Hunger Games v ulicích Bangkoku | Foto: Reuters

Hrdinové filmu Hunger Games totiž toto gesto používají jako vyjádření vzpoury a odporu k totalitní vládě. Protest organizovala Liga za liberální demokracii, která skoupila 200 vstupenek na premiéru Hunger Games a na Facebooku je nabízela zdarma všem, kteří odpovědí na otázku v čem se panemský Kapitol z Hunger Games podobá thajskému Bangkoku.

"Těmito třemi prsty se dožaduji základních práv žít svůj život," prohlásila jedna z účastnic protestů při premiéře Natačačou.

Policisté čekající před kiny společnosti Apex v Bangkoku.
Policisté čekající před kiny společnosti Apex v Bangkoku. | Foto: Reuters

V tamních médiích se také objevily fotografie studentů salutujícících vztyčenými prsty při veřejném projevu současného generála Prajutche Čan-Očoua, jež se sám jmenoval ministerským předsedou thajské junty. Učastníky demonstrace s tričky se sloganem "Nechci převrat" zatkla policie a odvedla je k výslechu.

Thajská armáda tvrdí, že je potřeba v Bangkoku znovu zavést pořádek. Při květnovém převratu prakticky ihned zrušila ústavu a vyadala zákaz shromažďování více jak pěti lidí na veřejném místě. 

 

Právě se děje

Další zprávy