Šest příběhů z Divokého západu. Bratři Coenové v Benátkách představili nový film

Reuters Reuters
3. 9. 2018 13:45
Život je nechutný, zvířecký, krátký a každý druhý schytá kulku přímo mezi oči, píší média o novém filmu bratří Coenů pro Netflix. V šestici westernových epizod na téma smrt účinkuje mimo jiné zpěvák Tom Waits.
Film The Ballad of Buster Scruggs zatím nemá českého distributora, Češi ho možná uvidí jen v listopadu na Netflixu.
Film The Ballad of Buster Scruggs zatím nemá českého distributora, Češi ho možná uvidí jen v listopadu na Netflixu. | Foto: Netflix

Šest filmů za cenu jednoho dostanou fanoušci amerických scenáristů a režisérů bratří Coenů, kteří zhlédnou jejich nový film nazvaný The Ballad of Buster Scruggs. Jedná se o antologii příběhů z Divokého západu, v nichž účinkují James Franco, Liam Neeson, Tyne Dalyová nebo zpěvák Tom Waits.

Filmaři, kteří už s žánrem western koketovali před osmi lety remakem snímku Johna Waynea Opravdová kuráž, svou novinku představili koncem uplynulého týdne na Benátském filmovém festivalu.

The Ballad of Buster Scruggs je zde jedním ze tří titulů produkovaných společností Netflix, které zápasí o Zlatého lva, tedy hlavní cenu přehlídky.

"V Americe film půjde normálně do kin," uvedl Ethan Coen na dotaz, jak je spokojený s představou, že s bratrem natočili snímek jen pro streamovací službu.

"Jsme od filmu, a pro nás je důležité, aby ti, kdo ho chtějí vidět na velkém plátně, tu možnost dostali," dodal Ethan Coen, který se s bratrem Joelem společně věnují kinematografii už pětatřicet roků.

"Různé společnosti mají různé byznysové modely a různé způsoby, jak produkt využívají. My to bereme tak, že čím víc jich je, tím víc způsobů existuje a tím je celé odvětví zdravější," doplnil Joel Coen.

Kritici novinku bratří Coenů zatím opatrně chválí. Magazín Variety napsal, že The Ballad of Buster Scruggs něčím připomíná seriály od Netflixu, akorát že se od něj člověk po celých 135 minut neodtrhne.

Přesto všechny epizody nejsou stejně dobré a místy film naráží na průměrnost, konstatuje Variety, podle nějž šest příběhů jen volně spojuje téma posedlosti smrtí. "Ve světě tohoto filmu je život nechutný, zvířecký a krátký, dokonce i pro několik protagonistů. Leitmotivem jsou lidé zabití čistou trefou mezi oči," shrnuje svůj dojem Variety.

Také časopis Hollywood Reporter si všímá, že šestice vzájemně nesouvisejících skečů má nevyrovnanou kvalitu. Obdivovatelé žánru westernů ale docení detaily, s nimiž se Coenové pustili do dobové látky, míní magazín.

Podle recenzenta britského listu Guardian je The Ballad of Buster Scruggs "bujarou, krásně natočenou, příjemnou, přitom něčím velmi znejisťující antologií" a fakt, že jedna dvě epizody nekončí uspokojivě, na tom prý nic nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy