Až vyjde měsíc, Wes Anderson zahájí Famufest

Kultura Kultura
15. 11. 2012 7:07
Třídenní festival studentských filmů startuje na Nové scéně
Režisér Wes Anderson
Režisér Wes Anderson | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival studentských filmů Famufest letos navštíví americký režisér Wes Anderson (Až vyjde měsíc, Život pod vodou). Akce se koná od 15. do 17. listopadu na Nové scéně Národního divadla v Praze. Anderson bude mít ve čtvrtek 15. listopadu od 13 hodin ve Velkém sále masterclass přístupnou všem návštěvníkům festivalu.

Wes Anderson se také zúčastní slavnostního zahájení festivalu, které se koná ve čtvrtek 15. listopadu od 19 hodin a bude mít nádech noirových filmů. Zahajovacím snímkem festivalu bude Občan K. od umělecké skupiny Ztohoven.

Foto: Profimédia

Wes Anderson je 43letý uznávaný filmař, který debutoval v roce 1996 krimi komedii Grázlové. V roce 2002 získal nominaci na Oscara za nejlepší scénář k filmu Taková zvláštní rodinka v a roce 2010 za nejlepší animovaný film za snímek Fantastický pan Lišák.

Bodoval i se svým posledním filmem, a to poetickým Až vyjde měsíc, za který získal na festivalu v Cannes nominaci na Zlatou palmu. Snímek má vynikající ohlasy od kritiků (94 % na Rotten Tomatoes) i diváků (8/10 na IMDb), recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor mu udělil 90%.

V porotě zasedne Občan K.

Necelá stovka studentských filmů bude soutěžit v kategoriích nejlepší hraný film, dokumentární film, animovaný film, režie, kamera, střih, produkce a zvuk. Filmy bude hodnotit porota ve složení: Jan P. Muchow, Občan K., Štěpán Hulík, Přemysl Martínek, Marek Opatrný, Vratislav Šlajer, Ondřej Štindl, Andrea Slováková, Martin Štrba a Petr Tichý. Dalších dvacet filmů bude promítnuto v nesoutěžní sekci.

Slavnostní zakončení a předávání cen proběhne 17. listopadu od 19 hodin. Festival zakončí Sonny Vargas and Prague Burlesque show. Diváci budou mít letos poprvé na Famufestu možnost zhlédnout tvorbu studentů zahraničních škol z Kanady, Rakouska, Dánska či Německa v sekci FAMU Friendship. Festival nabídne také různá hudební vystoupení nebo výstavu studentských fotografií.

Podrobný filmový program naleznete na stránkách Famufestu noit. Vstupné na jeden den činí 150 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy