Budou nejúspěšnějším filmem všech dob? Avengers v tržbách překonali Titanic

Reuters Kultura Reuters, Variety.com, Kultura
6. 5. 2019 9:56
Superhrdinský film Avengers: Endgame pokračuje v nevídaném komerčním úspěchu. Uplynulý víkend v USA utržil dalších 145 milionů dolarů a celosvětově už jeho tržby dosahují 2,188 miliardy dolarů, v přepočtu přes 50 miliard korun. To znamená, že za pouhé dva týdny Avengers zdolali celkový rekord velkofilmu Titanic z roku 1997.
Avengers: Endgame po 11 dnech v kinech stále zdolávají rekordy. | Video: Falcon

Komerčně zatím nejúspěšnějším snímkem všech dob zůstává Avatar z roku 2009 s tržbami 2,788 miliardy dolarů. Oba snímky, Titanic i Avatar, natočil James Cameron.

Snímek z Avengers: Endgame.
Snímek z Avengers: Endgame. | Foto: Falcon

Podle televize CNBC analytici novým Avengers předvídají celkové tržby mezi 2,7 miliardy a 3,5 miliardy dolarů. Avengers tak mají šanci Avatar překonat.

Avengers: Endgame hranici dvou miliard dolarů celosvětově překročili za pouhých 11 dnů, zatímco Avatar na stejnou metu dosáhl až po 47 dnech. Momentálně mají Avengers tržby v USA a Kanadě 619 milionů dolarů, zbylých 1,56 miliardy pochází ze zahraničí.

Nový díl Avengers kina po celém světě promítají druhý víkend po sobě. Oproti tomu prvnímu, který byl rekordní, filmu v USA a Kanadě nyní klesly tržby o 55 procent na 145 milionů dolarů. To znamená, že alespoň jeden rekord Avengers nezdolali. Když Disney koncem roku 2015 uvedl do kin Star Wars: Síla se probouzí, za druhý víkend promítání měl o něco větší komerční ohlas, 149 milionů dolarů.

Přesto noví Avengers: Endgame také o druhém víkendu překonali předešlý díl Avengers: Infinity War, který ve stejném období utržil 114 milionů dolarů, a stali se jedním z šesti titulů v historii, jež o druhém promítacím víkendu přesáhly hranici 100 milionů dolarů v USA a Kanadě.

Dle průzkumů filmu pomáhá, že fanoušci komiksů na něj chodí vícekrát, stejně jako projekce v takzvaných prémiových formátech - ať už obyčejném 3D, nebo v kinech IMAX. V těch už celosvětově Avengers: Endgame utržili 170 milionů dolarů, z 3D projekcí dohromady lehce pod jednu miliardu dolarů.

V tomto ohledu jsou dosud úspěšnější jen Avatar a Star Wars: Síla se probouzí - oba tituly z projekcí ve 3D utržily přes miliardu dolarů.

V zahraničí Avengers: Endgame vedou tabulky návštěvnosti ve všech zemích vyjma Japonska. Zatím nejvíc, 575 milionů dolarů, film utržil v Číně, dále 89,9 milionu ve Velké Británii a 82,1 milionu v Jižní Koreji.

Díky úspěchu Avengers: Endgame také trh rychleji vyrovnává meziroční propad v prodeji vstupenek. Ten za celý letošní rok po právě skončeném víkendu činí už jen -10 procent. Hollywood vsází na úspěch chystaných velkorozpočtových snímků Lví král, Toy Story 4: Příběh hraček nebo Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, které by měly dostat trh zpět do černých čísel.

"Pokud stávající tempo nezvolní, nadcházející smršť velkorozpočtových letních hitů by měla meziroční propad systematicky snižovat," dodává Paul Dergarabedian, analytik společnosti Comscore.

Videorecenze Kamila Fily na Avengers: Endgame

Zabiják Kamila Fily: Avengers Endgame | Video: Kamil Fila, Jakub Zuzánek, Marvel
 

Právě se děje

Další zprávy