Avatar 2D zmizel jen z obchodních důvodů, tvrdí Čína

Monika Horáková, moh
20. 1. 2010 19:50
Cenzuře prý nevadí scény připomínající vystěhovávání
Foto: Bontonfilm

Peking - Od následujícího víkendu nebudou téměř žádná čínská kina promítat ve 2D kinech hojně navštěvovaný film Avatar. Důvodem byly podle spekulací některých médií filmové scény, které by čínským divákům a divačkám mohly připomínat nucené opouštění jejich domovů. 

Čang Chung-sen z čínského úřadu pro dozor nad médií ale nyní takové hypotézy popřel. Důvodem pro stažení filmu z 2D kin bylo podle něj čistě obchodní rozhodnutí distributorů. Bylo by ostatně zajímavé, že by Avatar zmizel právě z kin, kde vyhánění není videlné tak "plasticky".

Foto: Bontonfilm

Avatar opustí 1600 2D kin, kde prý o lístky nebyl takový zájem. Zůstane ale asi v devíti stovkách kinosálů s technologií 3D - ty přinášejí věšinu "3D zisku" a tady je o něj naopak velký zájem.

Lístky do kin prý nikdy nebyly v Číně tak drahé jako na film Jamese Camerona. Ačkoli vstupenky do 3D kin stojí oficiálně 11 dolarů, zmizely z pokladen už týdny před premiérou a na černém trhu se nyní prodávají až za čtyřnásobek.

Avatar v Číně doposud vydělal 80 milionů dolarů, absolutně nejvíc ze zahraničních  filmů; na druhém místě je katastrofický velkofilm 2012. Právě v Číně se tak ukazuje, že 3D může být dobrou zbraní proti pirátům. O Avatara je tu obrovský zájem, přestože se už dá pochopitelně v nejlidnatější zemi světa sehnat na neoficiálních DVD.

Čtěte také:
Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar
Producentský cech dal oscarový předvýběr.
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?

Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let

Camerona každopádně spekulace médií můžou těšit. Dodávají jeho snímku váhu díla s ekologickým a společenským poselstvím - čímž berou argumenty těm kritikům, kteří režisérovi vyčítají, že jde jen o spektakulární stroj na peníze.

Podle hongkongského deníku Apple Daily se čínským úřadům nelíbilo, že návštěvníci a návštěvnice kin mohou při sledování Avatara vzpomínat na nucené přesidlování za účelem modernizace země, např. stavby vodních přehrad. Takové vzpomínky by mohly prý vyvolávat mezi čínským obyvatelstvem násilí.

Foto: Reuters

Rakouský deník Die Presse cituje blog, ve kterém jeho autor Han Han píše: "Pro diváky a divačky v jiných zemích je podobné vyhánění z domovů naprosto nepředstavitelné. Mohou si myslet, že něco podobného se může stát pouze na úplně na jiné planetě, nebo maximálně v daleké Číně."

"Všechny násilné přesuny čínských starousedlíků z nás činí jediné pozemšťany, kteří mohou porozumět bolesti kmene Na'vi," uvedla ve svém sloupku na internetových stránkách deníku China Daily novinářka Chuang Chun.

Místo Avatara bude od soboty v "normálních sálech" promítán čínský snímek Konfucius, ve kterém filozofa ztvárnil populární hongkongský herec Chow Yun-fat.

Čang Chung-sen ale popírá i souvislost mezi uvedením Konfucia a stažením Avatara. Konfucius se podle něj nedá promítat ve 3D sálech, není proto pro Avatara žádnou konkurencí. Domácí a "ideologicky prověřené" 3D filmy zatím Čína nemá.

Zato by mohl být Konfucius konkurencí ve 2D kinech, která stále převažují. Logičtěji se tak jeví spekulace, že pokud byl Avatar v zemi "státního kapitalismu" stažen, byla za tím spíš podpora místní kinematografie.

Kdyby by byl sci-fi snímek pro režim natolik citlivý, Čína má pořád dost síly na to, aby neváhala zakázat ho úplně.

Čínské úřady sledují zahraniční filmovou produkci dlouhodobě a stanovují limity na její promítání. V roce 1997 se na černé listině celkem logicky ocitl snímek Sedm let v Tibetu. V posledních letech zakázaly také například filmy Borat a Piráti z Karibiku.

Cameron při propagaci Avatara vyzval čínskou vládu, aby promítací limity na zahraniční snímky zrušila: podle něj naopak příliv "západních filmů" stimuluje tamní ekonomiku a zvýší se výstavba kin.

 

Právě se děje

Další zprávy