Autoři biografií i štáb brání Hitchcocka. Herečku Hedrenovou sexuálně nenapadal, tvrdí

mad
8. 11. 2016 7:59
Autoři biografií o Hitchcockovi, bývalí členové štábu a filmoví historici popírají, že by režisér sexuálně obtěžoval herečku Tippi Hedrenovou, kterou obsadil do filmů Ptáci a Marnie. Hedrenová filmaře obvinila ve své nové autobiografii.
Tippi Hedrenová
Tippi Hedrenová | Foto: Reuters

Herečka Tippi Hedrenová ve své autobiografii popisuje, jak ji režisér Alfred Hitchcock sexuálně obtěžoval. Filmoví historici, štáb a autoři oficiálních biografií filmaře brání, píše web deníku The Guardian.

V memoárech nazvaných Tippi: A Memoir, které vyšly 17. listopadu, Hedrenová tvrdí, že se na ni Hitchcock v době natáčení Ptáků vrhal a zacházel s ní jako s osobním majetkem.

John Russell Taylor, autor oficiální biografie režiséra, řekl, že Hedrenovou poznal koncem 70. let, když prováděl rešerše ke své knize. Podle jeho názoru herečka rozvádí své vzpomínky, které v ní zanechaly hořkost, avšak jako Hitchcockův přítel odsuzuje, jak se během let změnily.

Tony Lee Moral, expert na Hitchocka, tvrdí, že prohlášení herečky nepotvrdil žádný člen štábu ani žádné dokumenty, které jsou součástí archivu režiséra v knihovně v Los Angeles.

Herečka v knize tvrdí, že ji Hitchcock terorizoval ptáky při natáčení v telefonní budce a vrhl se na ni v limuzíně před svědky. Taylor dodává, že asistent režiséra Jim Brown a asistentka Peggy Robertson nikdy incident v autě nezmínili.

Za nesmyslné také považuje obvinění, že by Hitchcock riskoval zranění své hlavní hvězdy během drahého záběru, což potvrdil Gerry Gero, který asistoval trenérovi ptáků Rayi Berwickovi.

Virgiina Darcy, která se starala o účesy Hedrenové, prohlásila, že "všichni na herečku dávali pozor."

Louise Latham, jenž ztvárnil otce Marnie ve stejnojmenném filmu, režiséra také brání: "Některým obviněním se dá stěží uvěřit. Je to milá žena, ale nemyslím si, že měla tyhle věci o Hitchovi říkat... Nebyl jsem si vědom, že by byla na place obtěžována."

Taylor, autor režisérovy biografie, se Hitchcocka jednou zeptal na roztržku, která se týkala toho, zda Hedrenová může odletět na udílení cen Photoplay Magazine v roce 1964.

Hedrenová řekla tehdy něco, co nesměl nikdo říci: "No, narážela na mou váhu," řekl Hitchcock. Členka štábu později upřesnila, že Hedrenová zakřičela na režiséra: "Ty tlusté prase. Kdo si myslíš, že jsi, že mi může říkat, co můžu a nemůžu dělat!"

 

Právě se děje

Další zprávy