Autor Hvězdných válek tvrdí, že končí s velkofilmy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 1. 2012 14:23
Do kin jde právě jeho novinka o černošských letcích
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Americký filmový režisér George Lucas prý končí s natáčením komerčních trháků a chce se věnovat klubovým filmům, jaké natáčel na začátku kariéry. Režisér, kterého proslavily ságy o Hvězdných válkách a Indianu Jonesovi, to aspoň řekl listu The New York Times. 

Lucas hovořil s deníkem před premiérou snímku Red Tails (Červená kormidla) o černošských pilotech za druhé světové války, pro který nenalezl v Hollywoodu distributora a který financuje sám. Důvodem bylo podle něj to, že v něm hrají jen černošští herci. Film tak podle studií nemá místo na maistreamovém trhu, protože "bílé publikum" se nemá s kým ztotožnit.

"Končím. Stahuju se z byznysu a z firmy a ze všech těchhle věcí," řekl sedmašedesátiletý Lucas. Od února ale ještě začne uvádět do kin 3D verzi Hvězdných válek a dohlíží na animovaný seriál na tentýž námět. The New York Times zdůrazňuje, že si dal pozor, aby nevyloučil páté pokračování o dobrodružném archeologovi Indianu Jonesovi. 

Foto: Aktuálně.cz

Kromě toho jsou ale Red Tails posledním Lucasovým velkofilmem. "Jakmile skončí s Red Tails, tak už završil všechno, co chtěl udělat," řekl spoluproducent ze společnosti Lucasfilm Rick McCallum.

Nyní se chce věnovat klubovým autorským filmům, jako byl jeho debut sci-fi THX 1138 nebo snímek Americké graffiti. Nicméně šest let po svém prvním snímku natočil první díl Hvězdných válek a dostavil se závratný úspěch, po kterém se již k nekomerčním filmům nevrátil.

Příklon k velkofilmům paradoxně vysvětluje nepříjemnými zkušenostmi se svými prvními filmy. THX 1138 i American Graffiti byly sestříhány podle vedení studií. Lucas se pak snažil zachovat si finanční nezávislost, aby mohl určovat konečnou podobu svých filmů. 

Lucas nechce natáčet ani další Hvězdné války - po kritice fanoušků Hvězdných válek, kterým se nelíbily pozdější tři díly natočené po roce 1999. Mnoho lidí odmítá i změny, které udělal v nových vydáních původních třech dílů. 

"Na internetu si pořád ti samí lidé stěžují, že jsem ty filmy úplně změnil. Na to jim odpovím: Dobře. Ale je to můj film, pod mým jménem, a proto to musí být tak, jak chci já'," řekl Lucas. "Proč bych natáčel další, když na mě každý křičí, jaký jsem hrozný člověk," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy