Auta 2 si dojela pro vítězství na kreativní neutrál

Kamil Fila Kamil Fila
28. 6. 2011 6:40
Pokračování animáku je nejhorší film Pixaru
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - O uplynulém víkendu měl v amerických kinech jeden z předpokládaných hitů léta, pokračování rodinného animáku Auta od studia Pixar  Snímek podle očekávání vyhrál žebříček návštěvnosti s 68 miliony dolarů na tržbách z celkem 4115 kin.

Jde o čtvrtý nejlepší výsledek, jaký kdy měl nějaký film předposlední týden v červnu a o pátý nejlepší výsledek studia Pixar, které nyní patří společnosti Disney. Dosáhnout výšin loňského Toy Story 3, který o premiérovém víkendu utržilo 110,3 milionů, bylo předem nemožné. Ostatní pixarovské snímky se drží na tržbách kolem 60 - 70 milionů, nicméně v přepočtu na inflaci na tom jsou lépe než Auta 2.

Nejhorší pixarovka?

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní problém je ale jinde. Jde pravděpodobně o první snímek slavného studia a kreativního týmu kolem režiséra a producenta Johna Lassetera, který je oficiálně považován za slabý, respektive pouze průměrný, což vzhledem k dosavadní pověsti značky působí špatně.  Může to mít pochopitelně vliv na tržby v následujících týdnech a film pravděpodobně tak nedosáhne výsledků předchozího dílu (244 milionů z  kin v USA).

Zádrhel v propočtech se projevuje i vtom, že pouhých 40 procent tržeb pocházelo z 2508 sálů vybavených 3D projekcí - čili lze sledovat jasně sestupný trend oblíbenosti tohoto formátu. Auta 2 přitom na 3D vsadily a film byl od počátku koncipován a vyráběn stereoskopicky. 2D kopie byly proto předem brány jako pouhý bonus.

Studio má kromě tří dílů Toy Story (1995-2010) na kontě tituly Život brouka (1998), Příšerky s.r.o. (2001), Hledá se Nemo (2003), Úžasňákovy (2004), Ratatouille (2007), Vall-Iho (2008) či Vzhůru do oblak (2009). A je otázka, proč si vybralo k pokračování zrovna Auta, která už v roce 2006 byla považována za slabší. Fanoušci od tvůrců chtěli spíše pokračování Úžasňákových, kteří k tomu svým comicsově laděným příběhem sváděli nejvíc.

Přijatelné by bylo i pokračování filmu Hledá se Nemo, který zčásti končí otevřeně. Namísto toho přišlo nejméně očekávané a chtěné pokračování Aut. Ve stádiu rozvoje (u animovaných filmů trvá „natáčení" déle) je rovněž druhý díl Příšerek s.r.o. nazvaný pracovně Monsters University, který by měl mít premiéru v roce 2013.

Foto: Aktuálně.cz

Za rozhodnutím dělat druhý díl Aut stojí zmíněný zakladatel firmy Lasseter, jenž ze všech titulů přímo režíroval jen Život brouka, Toy Story 1 a 2 a právě Auta, čili vesměs ty méně originální snímky ze studiového portfolia.

Film jede na neutrál

Že se děje něco pro Pixar dosud nevídaného, napověděly nejen mírně rozpačité trailery, ale i recenze, které vyšly s krátkým předstihem před premiérou. Databáze Rottentomatoes.com způsobila rozruch, když spočítala, že z evidovaných téměř 150 anglicky psaných recenzí vychází pouhých 33 procent kladně a průměrné hodnocení snímku je jen 5, 4 bodu z 10 možných.

Názory řadových uživatelů databáze sice vycházely lépe, film se líbí 67 procentům hlasujících, ale například hlasování na Internetové filmové databázi IMDb.com vychází na 6, 7 bodů z 10, což je oficiálně nejméně ze všech pixarovských filmů, které většinou pokoří známku 9 bodů, případně se drží minimálně nad 8 body.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jako rozpačité vyznívá nynější hodnocení Aut 2 také proto, že pro film zjevně hlasovali lidé, kteří se na něj nejvíc těšili, a lze počítat s tím, že s dalšími týdny bude hodnocení spíše klesat. Z hlasování dále vyplývá, že se film více líbí ženám než mužům a více zahraničním divákům než těm americkým.

V recenzích se pak dočteme věty, že „film jede na neutrál" nebo že to „vypadá, jako by se někdo pokoušel napodobovat Pixar a nepovedlo se mu to". Jak shrnul James Berardinelli pro stránku ReelViews: „Ačkoli by bylo nefér onálepkovat Auta 2 jako nekoukatelná, jsou překvapivě únavná, v různých částech zdlouhavá a rozhodně ne moc uspokojující."

Kyle Smith z New York Postu dokonce napsal, že se „po prvním nic moc dílu dalo očekávat, že druhý bude jenom horší, o čemž svědčí vtipy typu, že v Japonsku dělají auta ´carate´ místo karate".

Foto: Aktuálně.cz

Snímek líčící svět, který obývají pouze auta a žádní lidé, tentokrát vytáhne hlavního hrdinu, naleštěného bouráka Bleska McQueena, spolu s jeho kamarádem, zrezivělým odtahovákem Materem (Burákem) na dobrodružnou cestu napříč kontinenty coby účastníky klání Grand Prix.

Rozkol mezi recenzenty pak panuje v tom, jestli byl od tvůrců dobrý nápad dát tolik prostoru právě Materovi, jehož nadaboval komik Larry the Cable Guy (http://www.imdb.com/name/nm1249256/) proslulý buranskými rolemi a pěstující si image nejhoršího vidláka.

Podle Lisy Kennedyové z deníku Denver Post jde o jedno „z nesladších stvoření, jaké Pixaři udělali a jen se bohužel objevuje v jejich nejméně magickém filmu". Naopak A. O. Scott z deníku New York Times tvrdí, že Mater je hloupý a zároveň psovsky oddaný a „Pixaři v něm objevili své Jar-Jar Binkse", čímž naráží na nejméně oblíbenou animovanou postavu všech dob z druhé trilogie Hvězdných válek.

Mary F. Polsová z TIME Magazine jen líčila své utrpení při sledování filmu a údajně si přála, aby „přijel robot Vall-I a sešrotoval Matera do plechové krychle, aby byl už konečně zticha".

Bolení hlavy

Aby někteří recenzenti podpořili své zklamání, vzali si za svědky i své děti nebo vnuky. Diana Saengerová z portálu ReviewExpress.com vylíčila, že její desetiletá vnučka po skončení řekla: „To byl ale hrozný film, babi, nelíbil se mi." Podle Saengerové je ve 113 minut dlouhém filmu maximálně tak 10 minut, kdy se děti smějí, a bohužel ani dospělí se nesmějí o moc déle.

Foto: Aktuálně.cz

Velké spory se pak vedou o to, zda snímku prospělo zapojení špionážní akční zápletky. Podle Andrewa O'Hehira z magazínu Salon.com jsou auta „lepší špionážní film než posledních pět šest bondovek" a Roger Ebert z deníku Chicago Sun-Times jen bezpříznakově podotkl, že „snímek je dějově tak komplexní, že se auta musí občas zastavit a vysvětlit si to".

Podle Freda Topela ze stránky Screen Junkies ale udělali dvě špatná kreativní rozhodnutí: „1) Udělali z Aut špionážní film. Jenomže zápletka celého prvního dílu spočívala v tom, že musíte zpomalit, abyste si mohli užít život. Nyní se z toho zase stal uhoněný typický akčnák. 2) Auta dostala zbraně. Jenomže auta se zbraněmi už nikdy nejsou auta, ale bojové hračky."

Všichni recenzenti přitom dávají najevo svou lítost a nijak se nevyžívají v negativním hodnocení. Oceňují vynikající kvality animace i výkony dabérů  (Owen Wilson, Michael Caine,Eddie Izzard, John Turturro). Ale jak napsal Leonard Maltin, autor slavné příručky Leonard Maltin´s Movie Guide: „Ještě nikdy předtím se mi nestalo, aby mě z předchozích filmů Pixaru rozbolela hlava."

Nakolik bude bolet hlava české diváky a jak moc budou spokojeny české děti a nakolik pak jejich rodiče budou považovat jejich nadšení za znak kvality filmu, se dozvíme od 28. července, kdy k nám Auta 2 přijdou do kin.

Dospělejší milovníci autoakcí dají spíše přednost již tento týden třetím Transformerům, s nimiž by měl začít komerční vrchol sezony letních hitů. Zároveň je ale nejasné, kterým snímkům se letos opravdu podaří být globálními trháky.
Jistý je pouze poslední díl Harryho Pottera (14. července). Tituly jako Šmoulové, Captain America, Zrození planety opic, Barbar Conan či Kovbojové a vetřelci mohou dopadnout všelijak.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy