Audrey Tautou a John Travolta dodají lesk zahájení Varů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 6. 2013 14:00
Karlovarský festival ocení Křišťálovým glóbem Johna Travoltu
Audrey Tautou
Audrey Tautou | Foto: Profimédia

Praha, Karlovy Vary - Karlovarskému filmovému festivalu dodají na zahájení lesku další dvě jména světových filmových hvězd. Pro Křišťálový glóbus za celoživotní přínos filmu si přijede John Travolta, zahajovací film Pěna dní představí režisér Michel Gondry a také jeho hlavní hvězda - francouzská herečka Audrey Tautou, známá z Amélie z Montmartru i Šifry Mistra Leonarda.

Největší česká filmová přehlídka startuje už za deset dnů - v pátek 28. června.

Amélie se vrací na místo vítězství

Moderátorkou závěrečného ceremoniálu byla herečka Audrey Tautou.
Moderátorkou závěrečného ceremoniálu byla herečka Audrey Tautou. | Foto: Reuters

Andrey Tautou možná k rozhodnutí přijet do Karlových Varů přiměla i šance podívat se na místo, kde v soutěži v roce 2001 zvítězil její nejslavnější film Amélie z Montmartru. Vymanit se ze škatulky zasněné krásky s hlubokýma očima se jí od té doby nikdy úplně nepodařilo – tak ikonická byla role Amélie.

Ale Andrey Tautou se o to pokouší vytrvale a vybírá si často role komplikovaných hrdinek, v nichž musí dokazovat, že kromě půvabu umí i dost obstojně hrát. O tom svědčí francouzský César, který dostala už na počátku kariéry za roli ve filmu Venuše, salon krásy (1999).

Herecké vlohy dokazuje i její odvážné převtělení do známé módní ikony z filmu Anne Fontainové Coco Chanel (Coco Avant Chanel, 2009). Titulní hrdinka filmu Claudea Millera Thérèse Desqueyroux (2012) naopak zosobňuje typ mladé ženy, která se rozhodne vzepřít zavedeným konvencím.

Naopak velkou hollywoodskou produkci si vyzkoušela u režiséra Rona Howarda ve filmové adaptaci slavného románu Dana Browna Šifra Mistra Leonarda (2006).

Čtěte také
Karlovarský festival otevře Michel Gondry s Pěnou dní

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Znovuzrozený scientolog Travolta

Málokterý herec na sebe váže tolik rozporných emocí jako John Travolta, který ve Velkém sále osobně uvede svůj nejnovější film Sezona zabíjení.

John Travolta
John Travolta | Foto: Reuters

Film ještě neměl ve Spojených státech premiéru, ale podle syžetu by to mohla být docela dobrá guilty pleasure. Ve snímku béčkového režiséra Marka Stevena Johnsona hraje Travolta postavu jménem Emil Kovac, což by měl být Srb a veterán balkánské války, který se v Apalačských horách nahání se svým bývalým válečným protivníkem v podání Roberta DeNira.

Travolta sám je dávná ikona kultovní Horečky sobotní noci a Pomády, jejíž stagnující kariéru v očích filmových fanoušků nastartovala před dvaceti lety role Vincenta Vegy v Pulp Fiction.

Od té doby je to, co se rolí týče, s Travoltou jak na houpačce a v médiích se o něm referuje spíše než kvůli filmům díky jeho angažmá v scientologické sektě, kde je vedle Toma Cruise největší hollywoodskou ikonou. Každopádně host je to velmi atraktivní: s Johnem Travoltou bude ve Varech určitě zábava.

Stačí připomenout další role, které se pohybují ve velmi širokém spektru žánrů. V poslední době si zahrál například v Divoších od dalšího hosta karlovarského festivalu Olivera Stonea, před ním například v krimidramatu Únos vlaku 123, za Barvy moci od Mikea Nicholse získal dvě nominace na Zlatý glóbus, nezapomenutelný part ve stylu "bad guys" mu nabídla i komedie Hairspray (2007).

John Travolta je také kromě Toma Cruise největší hollywoodskou ikonou Scientologické církve L. Rona Hubbarda.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Velká nádhera Paula Sorrentina

Mezi režisérskými hosty potom kromě Michela Gondryho nejvíc vyčnívá Paola Sorrentino, jenž přijede osobně představit svůj nejnovější film Velká nádhera, který se s velkým úspěchem promítal letos v Cannes.

Čtěte také
Cannes 2013: Pan Božský mezi striptérkou a světicí

Jeden z nejtvárnějších a stylisticky nejoriginálnějších evropských filmařů v něm vytvořil jakousi variaci na Felliniho Sladký život. Seznamuje nás v něm se šarmantním Jepem Gambardellou, novinářem a autorem jediného románu. Zestárlý světák v podání Toniho Servilla zná v Římě kdejaké tajemství, ve vlastním životě se však těžko vyzná.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sorrentino ve své filmografii zatím nesáhl vedle. Filmoví fanoušci například nenechají dopustit na jeho snímek Božský, což je brutální politická satira, v níž autor nenechává nit suchou na machiavelistické postavě italské politické scény Guiliovi Andreottim. A kontroverzní přijetí měla jeho předloňská road movie Tady to musí být. Ve zvláštní komedii, tematizující infantilitu Západu, exceloval Sean Penn coby zastydlý rocker, který v Americe pátrá po nacistickém mučiteli svého tatínka.

Do Karlových Varů přijede také herečka Valeria Golino známá hlavně ze snímků Rain Man a série Žhavé výstřely. Modelka a herečka se přesunula na režisérský post a ve Varech představí snímek Miele, který měl letos premiéru v Cannes.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vrací se také režisér Cary Fukunaga, jehož Jana Eyrová zahajovala karlovarský festival v roce 2011. Při své třetí návštěvě ve Varech představí projekt Sleepwalking in the Rift, jehož základem byla práce pro luxusní módní značku Maiyet. V krátkém filmu se vydává s hrdinkou do Afriky, kde se má setkat s prarodiči, které nikdy neviděla. Materiál natočený pro Mayiet zpracoval Fukunaga do originální audiovizuální instalace, která se poprvé představila na festivalu v Londýně. Je tvořena hlavním plátnem a osmi samostatnými monitory se sluchátky, na nich jsou promítány různé úryvky z filmu Sleepwalking in the Rift. Instalace bude přístupná na Tržní kolonádě od 4. do 6. července vždy od 11 do 20 hodin.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také
Festival ve Varech ocení provokatéra Olivera Stonea

 

Právě se děje

Další zprávy