Asterix a Lovci pokladů vedou návštěvnost v Česku

Kamil Fila Kamil Fila
19. 2. 2008 12:20
Povrchní filmy jsou na špici, oscarové na chvostu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už třetí víkend za sebou vede žebříček v českých kinech nepovedený Asterix a olympijské hry.

Uživatelské databáze jako CSFD.cz a Imdb.com hodnotí poslední hraný asterixovský film hůře než průměrně: 50 procent resp. 4,8 bodu z 10; na návštěvnosti se to ovšem neodráží.

Uplynulý víkend vidělo v českých kinech nesoudržnou taškařici - v níž se ztrapňuje mnoho slavných herců a celebrit a která nemá téměř nic společného s chytrými a roztomilými animáky - téměř 31 tisíc diváků.

Asterix tak utržil už bezmála 17 milionů korun a dokazuje, že do kin u nás chodí hlavně rodiče s dětmi. Viz i další filmy na nižších postech žebříčku: Pan Včelka, Alvin a Chipmunkové i vytrvalec Ratatouille, který se hraje už 23 týdnů a vidělo ho přes 330 tisíc lidí.

Foto: Falcon

Dobrodružný snímek Lovci pokladů: Kniha tajemství se nepřekvapivě dostal vysoko. V premiérovém týdnu na něj přes vlažné až nepříznivé kritiky přišlo 25 tisíc diváků. Je otázka, zda si ještě vůbec pamatují, o čem film byl, či ho vůbec viděli, nicméně relaxační účel návštěva kina zřejmě splnila.

Šteindlerova bizarní propotratová a LSD zenová komedie O život, u níž se i vše nepovedené vydává za humor, kupodivu láká i druhý týden víceméně stejně jako minule, a to 17 tisíc diváků. Huličů u nás žije zjevně dost.

Na čtvrtém místě se nachází unikát. Celovečerní dokument Občan Havel vidělo minulý víkend něco přes 12 tisíc lidí - těžko říct, zda to všechno byli Havlovi příznivci - a za tři týdny tato "politická veselohra ze života" přilákala téměř 53 tisíc občanů. Tak si často nevedou ani hrané filmy.

Nicméně vzhledem k masivní mediální kampani a Havlově všeobecné známosti to není velké překvapení. Je otázka, kolik lidí by přilákal třeba dokument o Miloši Zemanovi (který má jen půl hodiny a vysílala ho televize) či potenciálně dokument o Václavu Klausovi.

Hororový muzikál režiséra Tima Burtona Sweeney Todd: ďábelský holič z Fleet Street, jenž má Zlaté Glóby i nominace na Oscara, je zjevně určen labužníkům z měst. Tento víkend jej vidělo 11 tisíc diváků.

Johnny Depp a Alan Rickman ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Alan Rickman ve filmu Sweeney Todd | Foto: Warner Bros

Bylo jich o pár méně než vidělo český "akční" "thriller" Filipa Renče Na vlastní nebezpečí. Ten má o trochu nižší tržby proto že se už promítá méně ve velkoměstských multiplexech, kde je vyšší vstupné. Zatím českou vodáckou selanku, která se vydává za drama, vidělo dohromady 115 tisíc diváků. Ohlasy jsou otrávené a výsměšné.

Výborná politická satira Soukromá válka pana Wilsona zajímala tento víkend 6 tisíc lidí, což je na premiéru slabý výsledek. Bude se tak zřejmě opakovat situace z USA, kde se na film chodilo málo, ale vládla okolo něj velká spokojenost.

Stejně tak oscarový kandidát, tklivé a sofistikované melodrama Pokání, na tom není nejlépe. V žebříčku neustále klesá a tento víkend už ho vidělo jenom 5200 diváků z celkového počtu 31 tisíc za tři týdny. V neděli se udílejí Oscaři. Pomůže to zvednout návštěvnost?

Stálicí žebříčku je vesnické drama Václav režiséra Jiří Vejdělka. Po 11 týdnech jej vidělo celkem 276 tisíc lidí po celé republice a utržil téměř 26 milionů korun. Tento víkend stačilo na deváté místo v Top ten 3400 diváků.

Na chvostu první desítky se pak s 2750 diváky objevuje nedoceněná kriminálka Noc patří nám, v níž září Joaquin Phoenix.

Špatně na tom je všude mimořádně oceňované životopisné drama Skafandr a motýl, které skončilo v premiérovém víkendu až dvacáté: vidělo ho přesně pouhých 1002 uměnímilovných diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy