Asociace nevidomých chystá protesty proti filmu Slepota

Kamil Fila Kamil Fila
2. 10. 2008 16:50
Umělecký sci-fi snímek prý je líčí jako monstra

Los Angeles - Po odporu hinduistů proti komedii Love Guru s Mikem Myersem a protestu Ligy za ochranu mentálně postižených proti parodii Tropická bouře se objevila další kauza.

Národní federace nevidomých v USA oznámila, že plánuje protesty před kiny, která budou hrát od film Blindness (Slepota).

Hollywoodské filmy musejí dosti často čelit různým žalobám a protestům ohledně svých námětů a způsobu, jakým zobrazují různé skupiny obyvatelstva. Případ Slepoty se ale zařadí mezi hodně absurdní případy.

Foto: Aktuálně.cz

Film natočený podle románové předlohy Josého Samaraga z roku 1995 popisuje na město zasažené náhlou epidemií slepoty, jež ve výsledku vede ke kolapsu sociálního řádu.

"Film zobrazuje nevidomé lidi jako monstra a já se domnívám, že to je lež," prohlásil Marc Mauers, prezident federace NFB.

Zástupci společnosti Miramax, která se soustřeďuje na umělecky ambicióznější snímky, reagovali, že je zpráva o protestech "rozesmutnila".

Sdružení plánuje protestovat proti filmu před 75 kiny v nejméně 21 státech už tento čtvrtek, kdy má snímek celostátní premiéru.

Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness)
Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness) | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní roli v temném filmu, jenž letos zahajoval festival v Cannes, hraje Julianne Mooreová, jež byla už čtyřikrát nominována na Oscara (Hříšné boogie, Hranice lásky, Daleko do nebe, Hodiny). Po jejím boku se objeví další charakterní herci jako Gael García Bernal, Mark Ruffalo, Alice Bragová či Danny Glover.

Mooreová ztvárnila ženu očního lékaře, jenž ztratil zrak a když je umístěn do karantény, sama předstírá slepotu, aby mohla být s ním.

Národní federace nevidomých ale nechce o metaforách ani slyšet. "NFB odmítá a odsuzuje tento film, který způsobí zásadní újmu nevidomým lidem v Americe i po celém světě," řekl Marc Mauers.

režisér Fernando Meirelles
režisér Fernando Meirelles | Foto: Aktuálně.cz

"Nevidomí lidé v tomto snímky jsou představováni jako zcela nemožní, špinaví, zpustlí a zvrácení. Nejsou schopni provádět ani nejjednodušší úkony jako je oblékání a umývání. Pravda ovšem je, že nevidomí lidé běžně dovedou dělat stejně všechny věci, které dělají i lidé vidoucí," dodal prezident federace.

Samaragova kniha byla v době svého vzniku chválena za to, že užívá slepotu jako metaforu pro nedostatek jasné komunikace, respektu k lidské důstojnosti v moderním světě.

Miramax vydal prohlášení, že režisér Fernando Meirelles "pracoval usilovně, aby zachoval záměr a rezonanci oceňované knihy, která je odvážným podobenstvím o triumfu lidského ducha ve chvílích, kdy se hroutí civilizace."

Foto: Aktuálně.cz

Studio tuší, že Slepota se nejspíš nestane komerčním trhákem a bude těžké splatit rozpočet na americké půdě 25 milionů dolarů, ale počítá s nominacemi filmu na prestižní ceny, jako je Zlatý Globus i Oscar.

Marc Maurer přes veškeré ujišťování, že film není žádným primitivním hororem, ale citlivým psychologickým dílem, plánuje největší protesty za osmašedesátiletou historii NFB, která má 50 tisíc členů a "pracuje na zlepšování života nevidomých lidí tím, že je veřejně hájí, soukromě vyučuje a dodává jim odvahu v získání nezávislosti a sebedůvěry".

 

Právě se děje

Další zprávy