Druhý nejdůležitější proces po tom Norimberském. Film připomíná soud s juntou

Marek Čermák
6. 9. 2022 18:00
Argentina roku 1985. Zbídačená země se po letech vojenské diktatury probudila do demokracie. Lidé by za minulostí nejraději udělali tečku, avšak ta závisí na výsledku soudu s devíti armádními pohlaváry obviněnými ze zločinů proti lidskosti. Žalobcům Juliu Strasserovi a Luisi Morenovi Ocampovi hrozí nebezpečí, neboť přívrženci fašistů si stále udržují vliv a nikam nezmizeli.

Benátky (od našeho spolupracovníka) - Další ze snímků, který uvedla hlavní soutěž Benátského filmového festivalu, se jmenuje Argentina, 1985 a inspiroval jej skutečný soud s veliteli vojenské junty. Ti byli zodpovědní za masakry civilního obyvatelstva při takzvané Špinavé válce. Junta vládla v letech 1976 až 1983, kdy bylo v jihoamerické zemi zabito, uneseno či mučeno okolo 30 tisíc lidí, uvádí agentura Reuters.

Argentinský režisér Santiago Mitre příběh začíná několik dní předtím, než se prokurátor Strassera dozví, že bude žalobcem v druhém nejdůležitějším procesu s válečnými zločinci v historii - hned po tom Norimberském.

Vyprávění pak sice primárně sleduje samotné soudní drama, neustále však nahlíží také do žalobcova soukromí. Jeho rodina, čítající manželku a dva potomky, se rychle stává terčem výhrůžek. Otec v jednu chvíli dokonce začíná podezírat přítele své dcery, zda není nastrčený agent.

Film je kvůli tématu a příběhu často nutně procedurální: tým musí nejprve sehnat důkazy o vině obžalovaných velitelů, vyzpovídat svědky, sepsat a podat žalobu a tak dále. Přesto snímek ani trochu nenudí. Pomáhají tomu jednak uvěřitelné výkony aktérů v čele s pětašedesátiletým Ricardem Darínem, známým z Tajemství jejich očí a považovaným za jednoho z nejlepších argentinských herců, jednak občasný humor. Mezi těžkými a temnými scénami působí osvěžujícím dojmem.

Některá místa si v Benátkách dokonce vysloužila spontánní potlesk, což zvláště na obecněji kritičtějších novinářských projekcích nebývá časté.

Ve druhé polovině soud vyslýchá svědky a při některých výpovědích o nelidském zacházení se zajatci divák opravdu pociťuje nevolnost. V této chvíli je také nejlépe vidět, jak režisér osciluje mezi vážným a lehkým. Nevyžívá se v patosu. O chvíli později nechá jinak seriózního Strasseru naprosto obyčejně lidsky zareagovat, když vůči lavici s obviněnými dělá posměšná vulgární gesta.

Film Argentina, 1985 bude k vidění na platformě Amazon Prime Video. | Video: Amazon Prime Video

Film formálně naplňuje všechna pravidla žánru, i bezmála dvouapůlhodinová stopáž je díky vyváženému střihu překvapivě lehce stravitelná.

Snímek samozřejmě představuje jen zlomek ze všech 833 svědeckých výpovědí, které zazněly v průběhu pětiměsíčního procesu s představiteli junty. I tak si ale laik rychle udělá představu o tom, čím vším jedna z nejpočetnějších jihoamerických zemí, kde dnes žije přes 43 milionů lidí, prošla.

Téma válečných zločinů páchaných na civilním obyvatelstvu je navíc bohužel stále aktuální v době ruské invaze na Ukrajinu. Pro argentinské publikum zase snímku současný punc dodává incident z minulého týdne, kdy se na veřejnosti muž pokusil zastřelit bývalou argentinskou prezidentku a současnou viceprezidentku Cristinu Fernández de Kirchnerovou. Zbraň byla nabitá pěti kulkami, avšak v okamžiku výstřelu selhala. Policie útočníka zadržela.

Současný prezident Alberto Fernández to označil za "nejvážnější incident od znovuzískání demokracie" v roce 1983, kdy o moc přišla junta.

Také režisér snímku byl v Benátkách z pokusu o atentát zděšen. Podle něj měl právě soud z roku 1985 "jednou provždy ukázat, že politické konflikty nelze řešit násilím".

Film Argentina, 1985 nevybočuje ze současné kinematografie jako něco zcela mimořádného či alespoň umělecky vyhraněného. Jedná se však o poctivou, ve své kategorii nadprůměrnou žánrovou podívanou. Protože ji vyrobila společnost Amazon, jejíž videotéka Prime Video funguje také v Česku, brzy se jí snad dočkají také zdejší diváci.

Film

Argentina, 1985
Režie: Santiago Mitre
Film bude k vidění na platformě Amazon Prime Video.

 

Právě se děje

Další zprávy