Antonioni, Melville, Erdem. Tři velikáni ve Varech

Kultura Kultura
22. 3. 2012 13:02
47. ročník se koná od 29. června do 7. července
Michelangelo Antonioni na festivalu v Benátkách v roce 2002
Michelangelo Antonioni na festivalu v Benátkách v roce 2002 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V pořadí sedmačtyřicátý Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary chystá pro návštěvníky retrospektivy tří významných osobností světové kinematografie.

Sté výročí narození italského režiséra Michelangela Antonioniho připomene uvedením jeho kompletní dokumentární tvorby, představí také jednoho z nejvýraznějších současných tureckých režisérů Rehu Erdema a přiblíží klíčovou osobnost francouzské poválečné kinematografie Jeana-Pierra Melvilla.

Antonioni končil v devadesáti

Antonioniho tvorbu připomene karlovarský festival kompletní kolekcí jeho šestnácti dokumentů - k vidění budou například Lidé na Pádu, N.U. (Nettezza urbana) a také inscenovaný dokument Milostná lež. Uveden bude i celovečerní dvoudílný film Chung Kuo Cina, natáčený v Číně roku 1972 se svolením komunistických úřadů. Nebude chybět ani snímek Michelangelův pohled (Lo sguardo di Michelangelo) z roku 2004, který přehlídku uzavře.

V roce 1995 dostal Antonioni Oscara za celoživotní dílo. Jednu ze tří epizod filmu Eros natočil v neuvěřitelných devadesáti letech, v roce 2004, stejně jako zmíněný patnáctiminutový dokument.

Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Jean-Pierre Melville (1917-1973) bývá považován za "otce francouzské nové vlny", kterou charakterem tvorby předznamenal již po druhé světové válce. Většinou se však vědomě držel stranou hlavních proudů francouzského poválečného filmu.

Proslulé gangsterky z 60. let (Práskač, Druhý dech, Samuraj, Osudový kruh), adaptace literárních děl (Moře mlčí, Nezvedené děti) nebo dramata odehrávající se za druhé světové války (Leon Morin, kněz; Armáda stínů) tematicky i stylem odkazují k jeho posedlosti klasickými hollywoodskými snímky i k jeho životní zkušenosti příslušníka francouzské armády a člena odboje.

Svou tvorbou ovlivnil Melville například Quentina Tarantina, Johna Woo, Michaela Manna nebo Martina Scorseseho a pomohl k hvězdné kariéře například herci Jeanu-Paulu Belmondovi. Režisér, který jako pseudonym používal jméno oblíbeného spisovatele, za celý svůj život natočil pouhých třináct filmů. I přesto se stal legendou světové kinematografie. Festival uvede devět jeho snímků.

Erdem znovu oživil turecký film

Po loňské úspěšné retrospektivě kanadského režiséra Denise Villeneuvea představí MFF v Karlových Varech dalšího filmaře, jehož význam přesáhl hranice rodné země. Reha Erdem, který se narodil v roce 1960, osobně uvede všech šest svých dosud dokončených snímků. Mezi ně patří také Závod o peníze z roku 1999, který se ucházel o Oscara. Jeho snímky My Only Sunshine z roku 2008 a o dva roky mladší Kosmos patřily k nejdiskutovanějším titulům festivalu Berlinale.

MFF Karlovy Vary se bude konat ve dnech 29. června až 7. července 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy