Antisemitské výpady Mela Gibsona zastavily natáčení

Kultura Kultura
13. 4. 2012 7:12
Gibson prý vyhrožoval i přítelkyni Jou Eszterhase

Hollywood - Filmové studio Warner Bros. ohlásilo, že zastaví natáčení snímku The Maccabees, který měl režírovat Mel Gibson. Podle scenáristy Joe Eszterhase je hlavním důvodem Gibsonův antisemitský postoj k námětu založeném na osudu židovského bojovníka ze druhého století. Svůj názor Eszterhas vyjádřil v devítistránkovém rozhořčeném dopisu, v němž popisuje urážlivé chování Mela Gibsona.

Už samotné oznámení, že film o životě židovské legendy bude mít na starost kontroverzní režisér, vzbudilo rozpačité reakce. "Věřím, že když jste s velkou slávou oznámil, že budete pracovat na projektu Židovského statečného srdce, snažil jste se hlavně potlačit obvinění z antisemitismu, která vás neustále pronásledovala a ničila kariéru. Doufal jsem, že síla příběhu nakonec překoná vaše antisemitské předsudky," tvrdí scenárista Eszterhas, kterého proslavil zejména film Základní instinkt,

Touží měnit židy na křesťany?

Celý text Eszterhasova obvinění uveřejnil filmový web The Wrap. Joe Eszterhas v něm také tvrdí, že důvodem, proč Gibson přistoupil na režírování snímku The Maccabees, byla snaha „konvertovat židy ke křesťanství". Součástí dopisu bylo také nařčení z používání vulgárních nadávek směřovaných na židovské spolupracovníky.

Mel Gibson se v reakci, která se záhy objevila na blogu Deadline, přiklání ke stanovisku studia Warner Bros. To uvedlo jako důvod odmítnutí Eszterhasovy práce nejasné směřování děje. "Za pětadvacet let práce se scénáři jsem se ještě nikdy nesetkal s podprůměrnější první verzí příběhu, u které by bylo jasnější, že jde pouze o plýtvání časem. Rozhodnutí o zastavení spolupráce vycházelo z kvality scénáře a nepodílel se na něm žádný jiný faktor," tvrdí Gibson. Extrémní reakci scenáristy přičítá zejména rozhořčení nad zamítnutím scénáře filmu.

Kromě antisemitismu však Gibsonovi dopis připisuje také ohrožování Eszterhasovy přítelkyně Oksany, které populární herec údajně vyhrožoval smrtí. „Tvrdil jste, že se znáte se dvěma agenty FBI, kteří vám ji pomohou zabít."

Většina dopisu jsou prý nesmysly

Ve své odpovědi Mel Gibson uvádí, že většina obvinění byla naprosto nesmyslná. Rodině Joe Eszterhase se však prý písemně omluvil. Na filmu The Maccabees chce přesto pokračovat, ovšem pouze v případě, že se změní scénář.

Pověst herce a režiséra Mela Gibsona značně utrpěla v roce 2006, kdy byl zatčen za řízení v opilosti a antisemitské poznámky na úkor policistů. Na prestiži mu nepřidalo ani svérázné zpracování snímku Umučení Krista z roku 2004.

Příběh filmu The Maccabees vypráví o osudech Judy Makabejského, který v roce 161 úspěšně vedl Židy proti Řekům a je vnímán jako jeden z nejslavnějších židovských bojovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy