Antioscara si letos vybojovala Paris Hiltonová

Kultura Kultura, Red Kul
22. 2. 2009 12:25
Nejhorší režisér má Malinu za celoživotní prznění
American Music Awards 2008 - Paris Hilton
American Music Awards 2008 - Paris Hilton | Foto: Reuters

Los Angeles - Předvečer Oscarů tradičně už patří jejich antipodům, Zlatým malinám. Pochybnou slávu letos získal film Učitel lásky (The Love Guru) a královna večírků Paris Hiltonová.

Komedie s Mikem Meyersem v hlavní roli měla sedm nominací a získala z nich tři plastikové trofeje v ceně 4,89 dolaru: za nejhorší film, za hlavní roli pro Myerse a scénář, na kterém se podílel.

Přehled nominací a výherců na oficiálních stránkách cen je zde

Učitel lásky a nevkusu má ale zdatnou žačku: Hiltonová osobně měla tři nominace a všechny proměnila. Je nejhorší herečka, součást nejhoršího páru (obojí za romantickou komedii  The Hottie & The Nottie - Kráska a Ošklivka) plus herečka ve vedlejší roli za snímek Repo: Genetická Opera!

Foto: Archiv

Vyrovnala tak rekord tradičního účastníka Zlatých Malin Eddieho Murphyho, který o rok dřív bodoval se snímkem Norbit jako nejhorší herec v hlavní i vedlejší roli i coby nejhorší herečka ve vedlejší roli - to vše díky zálibě ve ztvárňování více rolí najednou. Letos ovšem kupodivu vyšel s komedií Seznamte se s Davem naprázdno.

Meyers už diváky unavuje

"Počet nominací je na místě vzhledem k tomu, kolik úsilí do toho Myers vložil," prohlásil při nominacích zakladatel Zlatých malin, publicista John Wilson, který je letos udělí se svými kumpány už po devětadvacáté. Od filmu se odklonili i Myersovi příznivci. Se 40 miliony dolarů tržeb je to finančně nejméně úspěšný film bývalého špióna Austina Powerse.  

Teď se ale Wilson za výsledky skoro omlouval a řekl, že Učitel lásky není nejhorší film roku: "Párkrát jsem se tam dokonce zasmál, a to je u dnešních komedií vzácné."

Foto: Aktuálně.cz

Zlaté Maliny většinou nedostávají řemeslně nejhorší snímky, ale spíš prohřešky celebrit, které hazardují se svým jménem coby obchodní značkou. Takové počiny pak ocení milovníci podivně úchylné zábavy ve stylu "je to tak hrozné, až je to dobré".

Na tento kultovní status někdy dosáhne i druhá skupina oblíbených příjemců. V ní jsou právě tvůrci a herci typu Myerse nebo Eddieho Murphyho a Paris Hiltonové, kterým se tak opakovaně dostává upozornění, že by se už neměli pokoušet být vtipní.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Největší propadáky roku mají na triku Cage a Murphy
Proč je Disaster Movie nejhorší film všech dob
Učitel lásky Mike Myers zatím jen vytočil hinduisty
Milé Ženy, držte si podprsenky, jedeme z kopce

John Wilson tak letos přidal další definici profesionální celebrity Paris Hiltonové. "Je to Zsa Zsa Gabor jedenadvacátého století. Neproslavila se žádným talentem, ale tím, s kým a kde se ukazuje."

Letos nicméně nemají ceny jednoznačného a tradičního vítěze jako v minulých letech, dokonce v nich byly nečekaně oceněny i snímky a výkony přijaté poměrně dobře kritikou. Al Pacino sice neproměnil dvojitou nominaci na hlavní roli, naopak Pierce Brosnan je nejhorším hercem ve vedlejší roli za megaúspěšný abbovský muzikál Mamma Mia!, v němž prokázal, že opravdu neumí zpívat. 

The Hottie and the Nottie
The Hottie and the Nottie | Foto: Aktuálně.cz

Asi největší překvapení je ale cena pro nové pokračování Indyho: film Indiana Jones a Království křišťálové lebky vyhrál v kategorii "nejhorší sequel, prequel nebo remake".

Možná je důvodem to, že Wilson a jeho přátelé otevřeli hlasování i těm, kdo se za 25 dolarů zaregistrují na internetu. O cenách tak nerozhodovala skupina přátel s podobnými názory, ale po mailu 657 lidí z dvaceti zemí, kteří už nemají chuť jen kritizovat hollywoodskou smetánku.  

Neurážejte Eda Wooda!

Jejich chápání pojmu špatný film nejspíš stojí i za tím, že byl králem Malin byl už od nominací německý filmař Uwe Boll. Proměnil sice jen nominaci na titul nejhoršího režiséra, na který byl navržen za tři své filmy: In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, 1968: Tunnel Rats a Postal.

Nedostal cenu za nehorší vedlejší roli v jednom z nich ani za nejhorší pár, který „vytvořil s kterýmkoli hercem, kamerou nebo scénářem". Jenže už při nominacích se ale rozhodlo, že obdrží cenu za „nejhorší filmové zásluhy coby německá odpověď na Eda Wooda".

Foto: Aktuálně.cz

"To je ovšem k Woodovi neuctivé. Sice nevěděl, jak prolnout dva obrazy, ale sledovat jeho neschopnost bylo aspoň zábavné," polemizuje opět zakladatel Wilson. Uwe Boll je podle něj spíš něco jako Meryl Streepová: dělá dlouho svoji práci a je za ni pravidelně nominován stejně jako ona - jen na „ty jiné ceny".

Přesto doporučil děsivou kombinaci: ať Boll natočí film s Paris Hiltonovou, mohla by prý hrát třeba upíra.

Boll má status současného nejhoršího režiséra vůbec a je téměř univerzálně nenáviděn fanoušky počítačových her, které adaptuje jako na běžícím pásu. Snad titul přesvědčí investory, že žádné další větší peníze si už režisér nezaslouží. Od loňska už nemůže spoléhat ani na benevolentní německé zákony, které mu umožňovaly odepisovat si náklady z daní.

Režisér se nicméně ke korunovaci nedostavil a napodobil tak hollywoodské hvězdy, které se obvykle udílení neúčastní. Výjimkou byl režisér Paul Verhoeven (Showgirls) či Halle Berryová (Catwoman) - ta předvedla i scénku parodující její oscarovou výhru za Ples příšer, čímž si vydobyla respekt pořadatelů a fanoušků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy