Anthropoid míří za českými diváky, slavnostní premiéry se zúčastní i rodina Gabčíka s Kubišem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 9. 2016 13:21
Do českých kin ve středu, na svátek sv. Václava, vstoupí britsko-český film Anthropoid, který přibližuje atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.
Anthropoid - trailer | Video: LD Entertainment

Válečné drama Anthropoid zamíří od středy 28. září i do tuzemských kin. Na úterní slavnostní premiéru přijede vedle režiséra Seana Ellise také představitel Josefa Gabčíka, herec Cillian Murphy.

Promítání by se měli zúčastnit také Gabčíkovi příbuzní, stejně jako rodina druhého parašutisty, Jana Kubiše.

Film uvede herecká delegace českých představitelů filmu - Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jiří Šimek, výkonní producenti David Ondříček a Kryštof Mucha a také domácí členové štábu, který v létě 2015 filmu v České republice natáčel.

Obvykle premiéry filmů připadají na čtvrtek, vzhledem k významu tématu, který film zpracovává, se ho distributor rozhodl uvést v Den české státnosti. V kinech v Británii se film promítá už od 9. září a kritici ho hodnotí jako napínavý a závratný. V USA měl film premiéru již v srpnu.

Anthropoid se natáčel ve Vojenském újezdu Brdy, v pražských exteriérech a v barrandovských ateliérech, kde byla postavena například dekorace interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje. V něm parašutisté sváděli poslední hrdinný boj se stovkami nacistů.

"Materiál, ze kterého vychází, je tak bohatý a jeho ústřední hráči natolik hrdinští, že není třeba uchylovat se k senzacechtivosti," napsal deník The Daily Telegraph. Ten dále kladně hodnotí fakt, že drama Seana Ellise nemá příchuť některých hollywoodských válečných filmů, ve kterých režiséři žonglují s historickými fakty a emocemi.

Joe Morgenstern z listu The Wall Street Journal udělil filmu pouze 30 procent a byl velmi kritický. Recenzent hned v začátku textu píše, že jde o špatný film s dobrým názvem a že nechápe, jak může snímek s tak dramatickou zápletkou být nezáživný.

 

Právě se děje

Další zprávy