Anne Franková v kulisách uprchlické krize. Film o ní natočil autor Valčíku s Bašírem

Reuters Kultura Reuters, Kultura
16. 7. 2021 18:30
Smyšlená kamarádka Kitty, na kterou se obracela Anne Franková, je hrdinkou nového animovaného filmu z festivalu v Cannes. Snaží se zprostředkovat další generaci diváků jeden z nejznámějších příběhů druhé světové války o židovské dívce, která se dva roky ukrývala před nacisty.

Snímek nazvaný Where is Anne Frank (Kde je Anne Franková) natočil osmapadesátiletý Izraelec Ari Folman, autor Valčíku s Bašírem, jenž byl nominován na Oscara a získal Zlatý glóbus.

Místo aby znovu vyprávěl příběh Anne Frankové, zaměřil se na její fiktivní kamarádku Kitty. Ta se v současném Amsterdamu, kde lidé nosí džíny či baseballové čepice, snaží najít čtrnáctiletou Anne Frankovou.

Významnou roli v příběhu hraje současná uprchlická krize a Kittin kamarád Peter. V nizozemské metropoli provozuje útulek pro migranty, kteří nemají platné dokumenty, a tak jim hrozí deportace.

Podle časopisu Indiewire.com snímek začíná v roce 2022. V Muzeu Anne Frankové, sídlícím ve stejném amsterdamském domě, kde se dívka v letech 1942 až 1944 skrývala před nacisty, praskne sklo ve vitríně s deníkem.

Staré pero kouzlem ožije a inkoust před očima diváků stvoří třináctiletou zrzku Kitty. Ta popadne deník, po němž policie okamžitě vyhlásí pátrání, a vydává se do města, přesvědčená, že když je sama naživu, musí žít i Anne.

Realita je však složitější. Zatímco jméno Anne Frankové je v Amsterdamu vidět na každém rohu, její odkaz jako by si město k srdci nevzalo, popisuje časopis Indiewire.com.

"Musel jsem si vymyslet něco nového. Nemohl jsem jen zfilmovat deník," vysvětluje režisér Folman. "Důležité pro mě bylo oslovit co nejmladší publikum. Abychom viděli, co si z příběhu Anne Frankové můžeme odnést dnes," dodává.

Film Where is Anne Frank zatím nemá českého distributora. Trailer je v angličtině. | Video: Purple Whale Films

Film střídá nejrůznější styly animace. V jedné snové pasáži například Anne s Kitty bojují proti nacistické armádě.

Jinde si režisér z deníků vybírá humorné pasáže nebo využívá celebrit, například když Muzeum Anne Frankové navštíví americký popový zpěvák Justin Bieber.

V anglické verzi Kitty namluvila dvacetiletá herečka Ruby Stokesová, známá ze seriálu Bridgertonovi.

Ari Folman na snímku pracoval osm let s animátorkou Lenou Gubermanovou. Využili 159 tisíc kreseb. "Snažil jsem se vyhnout tomu, aby to byla další zaměnitelná mramorová pocta. Anne Franková si nezaslouží, abychom ji vnímali takhle. Trápily ji stejné problémy jako každou teenagerku: bojovala s matkou, záviděla své sestře," připomíná Folman.

Ten má k tématu sám blízko. Jeho rodiče přežili holokaust. Deník Anne Frankové poprvé četl, když mu bylo 14 let.

Podle serveru Deadline.com je krásně natočený film jednoznačně určený dětem a rodinám, přestože obsahuje také děsivé záběry. "Nejde o další adaptaci Deníku Anne Frankové, ale jeho kompletní předělávku, která by u mladých mohla zabrat," míní web.

Také časopis Indiewire.com snímek převážně schválí. "Je to společensky i ekonomicky naléhavá moderní adaptace klasického příběhu z dob holokaustu. Většina dětí si ani nevšimne, že vznikla s jasným morálním cílem, ani se nebude ptát, proč v názvu filmu Kde je Anne Franková chybí otazník," píše Indiewire.com.

Ten dokonce srovnává nacisty okupované Nizozemsko se současností. "Nizozemská policie možná není tak násilná jako nacisté a ani nevyznává stejnou genocidní ideologií, ale osud, před kterým se skrývají místní uprchlíci, není tak vzdálený tomu, který čekal Anne Frankovou ve vyhlazovacím táboře Bergen-Belsen a dalších 1,5 milionu židovských dětí jinde v Evropě," tvrdí web.

Podobně dílo působí na recenzenta Hollywood Reporteru. "Zatímco jménem Anne Frankové se dnes pyšní nemocnice, divadlo, most i škola, vláda tvrdě postupuje proti válečným uprchlíkům a odmítá jim poskytnout azyl," napsal.

Deset let jsem o Osvětimi nebyla schopná mluvit, našeho nevinného tatínka zplynovali, bylo to neodpustitelné, říká sestra Arnošta Lustiga | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy