Animátorka Kaščejevová chystá film o vnitřním světě ženy, poprvé točí s herci

ČTK ČTK
2. 3. 2021 12:31
Nový film studentky FAMU Darji Kaščejevové, která uspěla v zahraničí, bude částečně inspirován antickým dramatem o Elektře. Novinka držitelky studentského Oscara prozkoumá vnitřní svět ženy, která si od dětství idealizuje otce, revoltuje vůči matce a v dospívání se noří do vlastní fantazie. Ta ji přitahuje víc než skutečné vztahy.

Pětadvacetiminutový snímek nazvaný Electra. A Poem by měl být dokončen v roce 2023, informovala produkční společnost Maur film. Ta vyrobila také Kaščejevové snímek Dcera, který vzbudil celosvětovou pozornost.

Firma na trhu působí od roku 2003, zaměřuje se na animovanou tvorbu. Na premiéru v jejích studiích čekají dva celovečerní snímky, výrobu nepřerušilo devět projektů a ve fázi vývoje pokračuje dalších pět. Všechny podpořil Státní fond kinematografie.

"Pandemie covidu-19 se nejméně dotkla autorských filmů, které vznikají v malých týmech. V loňském roce probíhalo natáčení šesté řady Nezkreslené vědy pro Akademii věd, svůj nový film Zuza v zahradách roztočila na skle Lucie Sunková, v happy end věří s novým Hurikánem Jan Saska a také Darja Kaščejevová elektrizuje očekávání novým zpracováním Elektry," vypočítává producent Martin Vandas.

Kaščejevová ve svém bakalářském filmu Dcera experimentovala s pohybem kamery, zkoumala vztah mezi otcem a dcerou. Při tvorbě se inspirovala tvorbou režiséra Larse von Triera či bratrů Luca a Jeana-Pierra Dardennových.

Film zpracovala kompletně ručně, bez digitálních triků. Výroba trvala asi rok a půl, z čehož čtyři měsíce autorka vyráběla kulisy s loutkami a čtyři měsíce animovala. Technika, kterou zvolila, je časově náročná, za den vznikne třeba jen osm sekund filmu.

I její připravovaný snímek bude technicky podobně náročný, autorka ale počítá s využitím herců. "Máme za sebou zhruba rok, od úvah po první verze scénáře nového projektu, velký herecký casting i náročné natáčení působivého teaseru, které bylo zároveň technologickou zkouškou a ověřením si vizuálních možností látky," vypočítává producent Vandas.

"Po tiché a meditativně ztišené Dceři je tohle divoké, provokativní a surreálné, zároveň ale básnivé tíživé téma ženství, dospívání i komplikovaných rodinných vztahů s poměrně mrazivou atmosférou," popisuje příští film. Při hledání hlavní role Elektry se animátorce v internetové výzvě už za pandemie koronaviru sešlo kolem 150 hereckých videí.

Dle webových stránek produkční společnosti budou ve snímku nakonec účinkovat Zuzana Částková, Zuzana Stivínová a Robert Jašków.

Musela jsem animovat loutky a zároveň pohyb kamery. Záleželo na každém pohybu, ale kamera dodala pocit, že to žije a dýchá, říká Daria Kaščejevová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy