3D animák Velká šestka táhne víc než Nolanův vesmírný chrám

jla
10. 11. 2014 11:18
Souboj 3D technologie a 70 mm pásu vyhrála Velká šestka. Vesmírny opus Interstellar zůstal na druhém místě žebříčku nejnavštěvovanějších filmů v zámoří.
Robot Baymax z filmu Velká šestka.
Robot Baymax z filmu Velká šestka. | Foto: Disney

Praha - Po několika nuzných víkendech svitlo Hollywoodu na lepší časy. Na plátna se dostala animovaná Velká šestka studia Disney a Nolanův velmi očekávaný vesmírny opus Interstellar. Podle víkendových čísel lze však soudit, že do kin dorazilo mnohem více rodin s dětmi než milovníků Christophera Nolana a jeho vesmírných výprav.

Podívejte se na trailer k filmu Velká šestka, který do kin dorazí v lednu 2015.
Podívejte se na trailer k filmu Velká šestka, který do kin dorazí v lednu 2015.

Nejnavštěvovanějším filmem se totiž stala 3D animovaná Velká šestka inspirovaná stejnojmenným marvelovským komiksem. Daleko v budoucnosti ohrožuje město Fransokyo černý muž se spoustou mikrobotů, kterého musí zastavit partička kamarádů v čele s malým robotickým inženýrem. Hiro Hamada vytvoří každému ze svých přátel oblek pro superhrdiny a bitva může začít.

Velká šestka bodovala s 56 miliony vydělaných dolarů, a navázala tak na letošní úspěchy Disney studia. Nejvýdělečnějšími filmy uplynulého roku jsou zatím Strážci galaxie a Captian America: Návrat prvního Avengera, oba právě z Disneyho dílny. Ve výčtu chybí kasovní trhák Ledové království, které mělo premiéru v listopadu loňského roku, ale trhu s animovanými filmy dominovalo až letos na jaře, kdy se stalo druhým nejvýdělečnějším Disney filmem v historii. Díky obnovené premiéře si totiž prvenství uhájil Lví král.

Přestože je nejočekávanější titul letošního roku až na druhém místě, nedá se říct, že by šlo o propad. Interstellar vydělal Nolanovi 52 milionů dolarů, což rozhodně není málo. Vesmírný opus se příbližil loňskému uvedení oscarové Gravitace, které diváci za první víkend poslali 55 milionů dolarů.

Přes všechna očekávání, která s sebou uvedení Interstellaru neslo, včetně projekcí ze 70 mm pásu v IMAXech, zůstala novinka ve stínu předchozích Nolanových děl. Od roku 2002, kdy do kin vstoupila Insomnie, je to totiž poprvé, co Nolan nekraluje tržbám premiérového týdne.

Poněkud neočekávané změny se udály i ve zbývajícím pořadí. Minulý týden třetí Železná srdce se propadla až na sedmé místo a Fincherova Zmizelá se vrátila na třetí příčku a přihodila dalších šest milionů na svůj účet. Na čtvrtém místě se stále drží horor Ouija a pětici nejnavštěvovanějších filmů uzavírá komedie St. Vincent.

Vítěz druhého listopadového víkendu, Velká šestka, se dostane do českých kin 22. ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy