Kde se protínají animace a dokument? Začíná festival Anifilm, cenu dostane Deitchová

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2019 15:21
Animovaný a dokumentární film zdánlivě stojí na opačných pólech kinematografie. Už od jejích počátků, kdy bratři Lumièrové koncem 19. století dokumentovali příjezdy vlaků a položili tak základ realistické dokumentaristické tradici.
Novinka hollywoodského filmaře Roberta Zemeckise Vítejte v Marwenu působivě kombinuje hraný film s animací.
Novinka hollywoodského filmaře Roberta Zemeckise Vítejte v Marwenu působivě kombinuje hraný film s animací. | Foto: CinemArt

Proti nim stál Georges Méliès, první "kouzelník filmu", který na plátně nechával mizet předměty i lidi, diváky přenesl až na Měsíc a založil tradici trikového filmu, kam animace přirozeně spadá.

Valčík s Bašírem před 11 lety oživil zájem o animovaný dokument.
Valčík s Bašírem před 11 lety oživil zájem o animovaný dokument. | Foto: Anifilm

Letošní ročník festivalu Anifilm, který v jihočeské Třeboni začíná toto úterý a promítne přes 500 snímků, ukazuje, jak blízko k sobě oba póly kinematografie vždy měly. Anifilm se zaměřuje právě na animovaný dokument neboli anidok, jak jej organizátoři nazývají.

Jde o žánr, který má tradici. V Třeboni to doloží nejen promítání moderních klasik, jako je osobní snímek izraelského režiséra Ariho Folmana Valčík s Bašírem, ale také film Potopení Lusitanie od Winsora McCaye, který je historiky považován za první animovaný dokument. Vznikl roku 1918, tedy před více než stoletím.

Od té doby se tento "hybridní" žánr různě proměňoval a vyvíjel. I na předchozích ročnících Anifilmu bylo možno vidět nové tituly nastupující tuzemské generace animátorů, kteří se v tomto žánru sebevědomě pohybují.

"Největší osobnost anidoku, která přijede, je rumunská režisérka Anca Damian. Z Čechů to bude třeba Michaela Režová s filmem Gambler," uvádí mluvčí festivalu.

Michaela Režová loni tento žánr reprezentovala snímkem Štvanice, který se věnoval hokeji a politice. A s ještě větší silou v loňské studentské soutěži zarezonovala Michaela Mihalyiová, jejíž film Tu a tady originálně uchopil formát ankety a pomocí jedovatě barevné animace ji proměnil v silný a výmluvný společenský komentář.

Zdenka Deitchová.
Zdenka Deitchová. | Foto: Jakub Amler

Na festivalu, který loni přilákal 30 tisíc diváků, toto úterý dostane cenu za celoživotní přínos animaci Zdenka Deitchová, která vedla studio Bratři v triku a jako vedoucí výroby a produkční se podílela na více než 1000 snímcích.

Deitchová do studia nastoupila v roce jeho založení, tedy 1945, a opustila jej až před 13 roky.

Díky nadšení, píli a houževnatosti, které provázely její šedesátiletou profesní dráhu, vznikly stovky filmových, často významných, děl pro kina i televizi. Byly to třeba snímky Proč UNESCO, Munro, Bartakiáda, Obři, Úděl nebo seriály jako Krtek, Maxipes Fík, O makové panence, ale také Pepek námořník či Tom & Jerry.

Festival chce tímto nejenom ocenit významnou osobnost, ale také upozornit na často neprávem opomíjenou profesi, bez které by přitom animovaný film nemohl existovat.

Soutěžit na Anifilmu letos budou filmy celovečerní, krátké, studentské, abstraktní, dále videoklipy i počítačové hry. V sekci Zvláštní uvedení nabídne Anifilm českou premiéru posledního snímku Roberta Zemeckise s názvem Vítejte v Marwenu i snímek Sederový masochismus od Niny Paleyové, představitelky nezávislé americké animace.

Vítejte v Marwenu je nejnovějším filmem režiséra Roberta Zemeckise. | Video: CinemArt

Odlišný a humorný pohled pak nabídne přehlídka takzvaných mockumentů, což jsou animované snímky pohrávající si se smyšlenými událostmi. Mezi ně lze zařadit i celovečerní film Autobiografie jednoho lháře. Tento nepravdivý příběh dnes již nežijícího Grahama Chapmana, známého jako člena komediální skupiny Monty Python, roku 2012 vytvořili Bill Jones, Jeff Simpson a Ben Timlett.

Přehlídka uvede i zrestaurovanou Cestu do pravěku. Snímky ze sekce Půlnoční animace opět budou děsit, letos poprvé má být uvedeno čistě tuzemské pásmo hororových filmů.

Film Autobiografie jednoho lháře vypráví o Grahamu Chapmanovi z Monty Pythonů.
Film Autobiografie jednoho lháře vypráví o Grahamu Chapmanovi z Monty Pythonů. | Foto: Anifilm

Promítat se bude na sedmi místech Třeboně, druhým rokem také na zámku v Jindřichově Hradci. Samostatný filmový program je určen dětem, které čekají i dílny animace či divadla.

K programu rovněž patří herní zóna. Ve stanu budou koncerty devíti kapel, zazpívá i slovenská písničkářka Katarzia.

Na Masarykově náměstí se večer mají promítat animované hity posledních let jako Hotel Transylvánie 3 nebo Úžasňákovi 2. Rozpočet festivalu činí asi 13 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy