Ani armáda mumií nezvládla sesadit Batmana z trůnu

Kamil Fila Kamil Fila
4. 8. 2008 11:45
Temný rytíř již třetí týden vede žebříček v USA

Los Angeles - Hollywoodská filmová studia nasazují potenciální velké hity vždy s rozumným odstupem několika týdnů od sebe, aby se jejich tržby navzájem nevyrušily.

U kalendáře letních blockbusterů je potřeba zamlouvat si jednotlivé termíny zvlášť pečlivě, protože během těchto měsíců se chodí do kin nejvíc; právě proto je však zároveň uváděno i nejvíc nových filmů a snadno vznikne tlačenice.

Ale jak mohli zástupci studia Universal počítat s tím, že jejich Mumie: Hrob Dračího císaře nebude mít "volnou" cestu, když poslední velký film, Temný rytíř od Warnerů, měl premiéru o čtrnáct dní dřív?

Vždyť už je pár let pravidlem, že ani obří hity nevydrží v čele žebříčku déle než dva týdny. Ne tak nový Batman alias Dark Knight alias Temný rytíř. Ten i po třetím víkendu zůstává na vrcholu a svými 43,8 milionu dolarů za minulý víkend předstihl premiérovanou Mumii 3 o skoro 1,5 milionu.

Vypaří se to na plátně

Těžko říct, zda by si Mumie vedla lépe, pokud by Temný rytíř neexistoval. Nové pokračování totiž přišlo docela pozdě, vyměnilo režiséra i hlavní herečku a následuje jen pár měsíců poté, co se publikum namlsalo Indiana Jonesem čtyřkou.

Navíc hlavní představitel Mumie, Brendan Fraser, má v tyto týdny v kinech další podobný čistě zábavný film Cesta do středu Země: 3D - opět od studia Warner Bros., které tím "krade" diváky spektáklu od Universalu.

Hvězda velkofilmu Titanic Kate Winslet
Hvězda velkofilmu Titanic Kate Winslet | Foto: Reuters
Čtěte také:
Ameriku zasáhla po 20 letech další vlna batmánie
Třetí Mumie je dobře slátaná. Ale ze špatných elementů
Potopí Temný rytíř po jedenácti letech Titanic ke dnu?

Mumie 3 má i přes inflaci, která by jí nominálně měla hrát do karet, nejhorší otvírací víkend z celé série (dokonce o 25 milionů méně než dvojka) a navíc nejhorší recenze. Pochválilo ji pouze 9 procent ze 120 amerických kritiků.

Christopher Smith to shrnul slovy: "Nic zvláštního, nic zábavného, nic zapamatovatelného, nic, co by dlouho vydrželo v multiplexech. Zkrátka se to vypaří na plátně. A to je skoro horší, než kdyby to byl propadák."

Mnoho recenzentů se ptá po smyslu takového pokračování a podivují se nad absurdním obsazením, kdy má syna devětatřicetiletého Brendana Frasera a jednačtyřicetileté herečky Marii Belloové hrát sedmadvacetiletý mladý muž Luke Ford.

Číňané jen jako kuriozita

Jak poznamenává recenzent Stephen Whitty: "Tento film nebyl ani tak vytvořen, jako spíš vykalkulován, ovšem ona kalkulace nebyla úplně správná. Mumii nasycené čínskými motivy mělo pomoct nasazení krátce předtím, než byla zahájena pekingská olympiáda, ovšem negativní publicita okolo ní spíše přispěla k tomu, že diváci nakonec chodili do kina méně."

Spekulace lze také vést i okolo skrytého rasismu amerického publika, které přece jenom nebere čínské hvězdy typu Jeta Li a Michelle Yeohové jako taháky, ale spíš exoticky odtažité tváře. Vyjma Jackieho Chana a jeho komediálních Křižovatek smrti nikdy žádný film s čínskými herci nedosáhl v tržbách vysoko.

I legendární a ojedinělý Tygr a drak (2000) sbíral svých 128 milionů okolo osmi měsíců - čímž se sice zařadil mezi kontinuálně nejdéle vydělávající filmy, ale jenom tím potvrzuje, že Číňané z hlediska finanční logiky nepatří do filmů, které potřebují silný a rychlý nástup.

To batmanovský Temný rytíř se počítá zase k těm ojedinělým snímkům, které mají velký nástup a zároveň i "dlouhé nohy" a vydrží v kinech déle než jeden či dva měsíce. Alespoň tak to vyplývá z předběžných průzkumů.

Uklikat se k smrti

Za dosavadní tři týdny se Temný rytíř přiblížil hranici 400 milionů na domácích tržbách a bude trvat maximálně do úterý, než se stane nejúspěšnějším comicsovým filmem všech dob - tím překoná první díl Spider-Mana, který má 404 milionů.

Před ním se v žebříčku nejúspěšnějších filmů v amerických kinech tyčí ještě Piráti z Karibiku 3, E. T. Mimozemšťan, dva díly Hvězdných válek a Shrek 2. Všechny tyto filmy Temný rytíř zřejmě nejpozději do dvou týdnů překoná. Ale pak je tu ještě velká meta: Titanic s kulatými 600 miliony.

O tom, že se na Temného rytíře zřejmě bude chodit dlouho, vypovídá i žebříček oblíbenosti na internetové uživatelské databázi IMDb. Momentálně zde má už přes 190 tisíc hlasů a průměrnou známku 9,2 bodu z 10 možných.

Vzhledem k tomu, že filmy od čtvrtého místa níž mají méně hlasů a celkově nižší průměr, znamená to, že Temný rytíř nyní prakticky nemůže mnoho let vypadnout z první trojky, i kdyby se jeho potenciální odpůrci chtěli uklikat k smrti.

Na IMDb totiž panuje fenomén, že mnohé nové blockbustery velmi rychle vyletí nahoru, ale málokterý se udrží delší dobu. Temný rytíř je zcela jiný případ.

Costner hraje v satiře

Zbytek žebříčku návštěvnosti za poslední víkend už je skoro nezajímavý. S 16,3 miliony se drží na 3. místě průměrná komedie Step Brothers a za ní (13,1 milionu) podařená muzikálová komedie Mamma Mia! -  přičemž oba snímky patří ke "střední platové hollywoodské třídě".

Will Ferrell ve filmu Step Brothers
Will Ferrell ve filmu Step Brothers | Foto: Aktuálně.cz

Staršími hity na nižších místech jsou rozporuplný comicsový Hancock s Willem Smithem a výtečný animák VALL-I, oba už mají na kontě přes 200 milionů dolarů. Třídu propadáků zastupují celovečerní Akta-X a nepovedený animák Vesmírní šimpanzi (Space Chimps).

Uprostřed na 6. místě se 6,3 miliony se nachází premiérovaná politická satira s nádechem melodramatu - Swing Vote o dobráckém pivaři, jehož jediný hlas může rozhodnout volbu amerického prezidenta.

Snímku recenzenti ve shodě vytýkají, že Kevin Costner hraje pro sebe nezvyklou figuru překvapivě dobře, film jako celek ale nenalezl správnou žánrovou rovnováhu.

 

Právě se děje

Další zprávy