Ani agentka Angelina Jolie neměla na zloděje myšlenek

Kamil Fila Kamil Fila
26. 7. 2010 16:46
Jako akční špionka Salt nicméně splnila očekávání
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Napjatě se očekávalo, jak si thriller Inception (Počátek) povede v kinech druhý týden po premiéře. Silný start měl zajištěn díky jménům režiséra Christophera Nolana a hlavního představitele Leonarda DiCapria. Ale složitě vyprávěná dvouapůlhodinová sci-fi, v níž se hrdinové pohybují na několika rovinách snu, byla finančním rizikem: bude něco tak náročného chtít vidět dostatek diváků v multiplexech?

Foto: WB

Po prvním týdnu se zdá, že ano. Zájem klesnul jen o 30 procent a za druhý víkend Inception utržilo 43,5 milionu dolarů - přičemž celkem jich má už 143,6 jen v USA a v zahraničí, kde byla premiéra většinou o týden posunuta, nastřádalo již 84 milionů.

Podněcuje k opakovanému dívání 

Oficiální rozpočet se nyní uvádí 160 milionů (původně uvedená částka 200 milionů ale určitě byla překonána účty za reklamu). K tomu, aby se film zaplatil v kinech, musí utržit dvojnásobek nákladů, což se mu s největší pravděpodobností podaří. Navíc může počítat i s velkým prodejem na DVD, protože vyloženě podněcuje k opakovanému dívání.

Specializované showbyznysové stránky již z obchodního a marketingového hlediska Inception porovnávají s Matrixem, přičemž ve prospěch Inception hraje hlavně to, že má nižší rating přístupnosti.  Christopher Nolan nedává do svých filmů sex a nenechá mluvit postavy příliš sprostě, čili mu ratingová (cenzurní) komise uděluje certifikát PG-13 - přístupno od 13 let.

Čtěte také:
Recenze: Počátek je Matrix pro první dekádu 21. století

Matrixy měly kvůli množství násilí, hrubému jazyku a několika sexuálním motivům naopak rating R,  tedy byly přístupné až od 17 let. Ratingy přitom zásadním způsobem ovlivňují návštěvnost filmů, protože hlavní cílovou skupinou multiplexů je mládež od 12 do 18 let.

Foto: WB

Inception těží především ze šuškandy na internetu, kdy lidé o filmu intenzivně diskutují a doporučují ho ostatním. Inception má navíc za letošek doposud nejlepší recenze ze všech hollywoodských velkorozpočtových filmů a na Mezinárodní filmové databázi (IMDb.com) jde momentálně o třetí divácky nejlépe hodnocený film všech dob (!). Před ním je pouze Kmotr a Vykoupení z věznice Shawshank.

Nicméně Kmotr má 400 tisíc hlasujících, Shawshank půl milionu a Inception zatím jen kolem 71 tisíc hlasů. Průměr hodnocení se nyní pohybuje na 9,3 bodu z 10 a při bližších statistikách je vidno, že 70 procent hlasujících dává nejvyšší možnou známku. Víceméně stejně hodnotí Inception muži i ženy, američtí i neameričtí diváci, nadšení je tudíž téměř jednohlasné - což samozřejmě už budí u mnoha lidí i odpor.

Foto: Sony

Nolanův předchozí film, batmanovský Temný rytíř, je na dvanáctém místě žebříčku IMDb.com a hlasovalo pro něj již 450 tisíc lidí. Mimochodem kousek nad ním je úplně čerstvá Toy Story 3, což vypovídá leccos o tom, že hodně velkou roli pro vyjádření zájmu o filmy sehrává reklama.

Výdělečná akční hvězda

Každopádně, Inception může částečně i za to, že o uplynulém víkendu se chodilo trochu méně na jiné filmy. Doplatil na to i premiérovaný akční špionážní thriller Salt s Angelinou Jolie v roli falešně obviněné agentky, která se snaží dokázat svou nevinu.

Snímek natočil původem australský režisér Phillip Noyce, který má s agentskými a špionážními filmy zkušenosti (Vysoká hra patriotů, Jasné nebezpečí, Svatý). Jeho novinka utržila o víkendu 36,5 milionu dolarů, přičemž výrobní náklady bez reklamy byly asi 110 milionů. Bohužel právě filmy typu Salt zaznamenávají druhý víkend největší propady a premiérové víkendy jsou pro ně určující.

Pětatřicetiletá Angelina Jolie je stále považována nejen na sexsymbol, ale i za výdělečnou akční hvězdu. Její poslední žánrový kousek, comicsový Wanted, měl otvírák 50 milionů a celkem v USA utržil 134, 5 milionu.

Foto: Sony

Pan a paní Smithovi, kde hrála se svým manželem Bradem Pittem, utržil dokonce 186 milionů, první díl Lary Croft z roku 2001 získal v kinech 131 milionů. Naopak její ambicióznější umělecké filmy si nevedou zdaleka tak dobře - například Výměna utržila jenom 35,7 milionu dolarů.

Recenzenti se k Salt staví zdrženlivě. Někteří tvrdí, že od bourneovské trilogie tu nebyl tak dobrý špionážní thriller. Druzí ale hned dodávají, že problém je možná v tom, že se jich moc netočí a ty, které vznikly, nejsou moc dobré.

„Film je velmi těsně zachráněn dvěma věcmi: řemeslem a hvězdným leskem hlavní představitelky," napsal například Tim Brayton z magazínu Antagony and Ectasy. V tom mu přizvukuje i Betty Jo Tuckerová z ReelTalk Movie Reviews: „Je zázrak pozorovat Angelinu Jolie jako Evelyn Salt. V mnoha vzrušujících akčních sekvencích a v těch několika málo klidných momentech jednoduše vévodí plátnu."

Kdo si koho zaslouží

Jak ale podotýká například Lawrence Toppman z deníku Charlotte Observer: „Angelina Jolie si nepochybně zaslouží být takovou akční hrdinkou, ale film samotný si nezaslouží Angelinu Jolie."

Foto: Sony

Podle dalších komentátorů má Angelina v sobě díky této roli víc testosteronu než průměrný americký muž; jiní si naopak všímají nezdravé hubenosti herečky. Bulvární blog What Would Tyler Durden Do dokonce napsal, že při pohledu na nohy Angeliny Jolie, by si člověk pomyslel, že posledních pár let strávila na vozíčku. Jako zvláštní druh lichotky lze zaznamenat poznámku, že Angelina Jolie je ve svém tmavém přelivu sexy jako tetička z Addams Family.

Co se týče samotné nálady filmu, většina recenzentů si všímá, že je velmi „osmdesátkový". „Tenhle film trpí masivní kocovinou ze studené války," napsala například Jennie Punterová z Globe and Mail. Studenoválečnickou atmosféru připomínají nejenom Rusové v roli padouchů, ale i časté exponování vodky Smirnoff. Část recenzentů si pak stěžuje, že film sice působí jako retro, ale bere se velmi vážně a není tu žádný sebeironický humor.

Co se týče reakcí běžných diváků, ze statistik IMDb.com lze vyčíst, že se (nepřekvapivě) o maličko víc líbí ženám, a z nich nejvíc těm hodně mladým. Chlapcům v teenagerských letech se film naopak líbí nejméně - Angelina Jolie je na ně už zjevně moc stará. Naopak velmi dobře si Salt vede mezi lidmi, kterým je mezi 20 a 30 lety.

 

Právě se děje

Další zprávy