Angelina Jolie může točit v Bosně milostnou romanci

Kultura Kultura
19. 10. 2010 8:00
Její režijní debut dostal podruhé povolení
Foto: Reuters

Sarajevo - Sarajevské úřady opětovně vydaly Angelině Jolie natáčecí povolení k jejímu debutovému filmu o válce v Bosně. Producent Edin Sarkić už oznámil, že americká herečka a její štáb začnou natáčet v bosenské metropoli 10. listopadu a práce potrvají asi dva týdny.

Povolení filmovat v Sarajevu a městě Zenica jim ve středu odebral ministr kultury muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny Gavrilo Grahovac. Tamní média začala spekulovat o scénaři a napsala, že tématem snímku je romance o bosenské muslimce, která se zamilovala do Srba, jenž ji během války znásilnil.

Nejsilněji reagovala organizace žen, které byly během války znásilněny a režisérský debut Jolieové označily za urážlivý. Prezidentka sdružení Ženské oběti války Bakira Hasečičová minulý týden přiznala, že scénář nečetla, jen slyšela, že je o znásilněné ženě, která se zamiluje do svého násilníka. "To je nejen nemožné, ale nápad sám je urážející," prohlásila Hasečičová s tím, že oběti nechtějí být zobrazeny, a proto si stěžovaly.

Jolieová záporné rozhodnutí bosenských úřadů kritizovala s tím, že bylo vydáno na základě zavádějících informací. "Doufám, že lidé se zdrží rozsudku, dokud film nezhlédnou," poznamenala. „Každá dramatická interpretace událostí většinou selhává u těch, kdo mají reálnou zkušenost. Ale tohle není dokument a příběh reflektuje citlivé proměny vztahů mezi hlavními figurami."

Bude prý ostudné, pokud jí "nespravedlivý tlak kvůli špatným informacím" zabrání natáčet. Jolie navrhla, že se sejde s oběťmi válečných znásilnění a vysvětlí nedorozumění.

Hasečičová tvrdí, že se marně snaží s Angelinou Jolie sejít už od srpna. Nicméně věří, že se teď opravdu setkají a herečka jim dokáže, že byly zbytečně podezřívavé.

Kvůli tradičnímu tajnůstkářství je spor stále ve stádiu informací z druhé ruky a podrobnosti o filmu nejsou známé. Není tak jasné, zda to globálně odpovědná celebrita ve scénáři skutečně trochu přehnala s rolí samaritánky, která chce smířit celý svět, nebo se úřady až příliš úzkostlivě obávají hollywodizace a "znesvěcení" nedávné historie.

Podle bosenské herečky Zany Marjanovičové, která má hrát ve filmu s pracovním názvem United Love Story hlavní roli, jde o příběh lásky z doby války v Bosně (1992 - 1995). Film podle ní nepodporuje a nestraní žádným politickým postojům.

I další herec Jolieovou bránil. „Nebudeme natáčet film o žádné bláznivé ženské, která se zamiluje do muže, jenž ji znásilnil - nejsme scestní a zvrácení," řekl Fedja Štukan. On ani nikdo další z účastníků natáčení ale kvůli smlouvě, kterou podepsali, nesdělil podrobnosti o scénáři.

První část filmu začala Jolieová natáčet už před dvěma týdny v Budapešti. Do maďarské metropole přijela se svým partnerem Bradem Pittem. Pronajali si vilu v Budě v kopcích nad metropolí.

Bosnu pětatřicetiletá Jolieová navštívila v minulosti dvakrát jako velvyslankyně dobré vůle agentury OSN pro uprchlíky. Při své srpnové návštěvě pak prozradila svůj plán na režii filmu, v němž mají hrát herci a herečky z bosenského regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy