Andělé a démoni mají požehnání Vatikánu: Jsou neškodní

Kamil Fila Kamil Fila, kf
8. 5. 2009 10:00
Mysteriózní thriller nakonec vyvolal smířlivé reakce

Vatikán - Už schylovalo se k tomu, že katolická církev opět uvrhne bojkot na film, který se neuctivým způsobem dotýká základů víry a využívá religiózních míst a symbolů k vyprávění senzacechtivého thrilleru.

Nyní se však stalo něco neočekávaného. Zatímco Šifru mistra Leonarda (Da Vinci Code) Vatikán odsoudil, respektive nedoporučil katolickým věřícím, v případě Andělů a démonů zaujal smířlivé stanovisko.

Temné vatikánské kanály

Na Šifře vadilo vylíčení sexuálního vztahu Ježíše Krista a Máří Magdalény, kteří spolu počali dítě. U Andělů a démonů se očekávalo, že pobouří zobrazení tajné volby papeže a rituální vraždy církevních představitelů, stejně jako zdůraznění rozporů mezi církví a vědeckými kruhy.

Knihy Dana Browna a filmy provokují právě snahou reinterpretovat oficiální dějiny křesťanství - a tím přitahují řadu čtenářů a diváků, kteří pozbyli důvěry ve velké instituce i autority. Mají pocit, že jsou obelháváni a manipulováni, a s Brownem a chtějí „prohlédnout, jak je to doopravdy".

I natáčení Andělů a démonů podle slov režiséra Rona Howarda „ovlivňovaly temné vatikánské kanály". Štáb nedostal povolení k natáčení v řadě budov a míst, takže musely být vytvořeny v hollywoodském studiu - když je předtím režisérovi špioni nafotili a natočili jako turisté.

Nicméně výsledný postoj Vatikánu k hotovému filmu není odmítavý. Ve vatikánském listu L'Osservatore Romano vyšly dva komentáře, jež se vázaly na slavnostní římskou premiéru snímku před  necelým týdnem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Díky Andělům a démonům znám i českou minulost své matky
Video: Andělé a démoni jsou o souboji víry a vědy
Vatikán bude bojkotovat další Šifru - Anděly a démony

Oba články nejsou ani jednostranně kritické, ani pochvalné a snaží se hodnotit film co nejvyváženější. Kamera (s novou technologií Red One) je označena jako "skvostná" a poselství filmu jako "pomíjivé" či "strojené".

Neškodná zábava

Především bylo ale dílo jako celek označeno za „neškodnou zábavu" a připodobněno k „k videohře, která může zažehnout jiskru zvědavosti". Film je podle listu hlavně „gigantická a chytrá komerční operace naplněná historickými nepřesnostmi a stereotypními postavami".

„Téma je pořád stejné: sekta versus církev," píše se v L'Osservatore - „ale tentokrát je církev na straně správných chlapíků," konstatuje se tu úlevně.

Hlavní hvězda filmu, Tom Hanks, se ale každopádně pro list New York Daily News vyjádřila raděj velmi opatrně. Podle něj diváci „neodhalí nic svatokrádežného" a většina věcí týkajících se zápletky je úplná fikce.

„Není zde žádná teologická diskuse ani tu není rozebíráno téma věda versus víra. A není tu žádný vítěz nějakého sporu. Jen vyřeším vraždu," dodal Hanks, čímž z filmu sňal poslední stopy senzacechtivosti a kontroverze.

Zášť funguje jako reklama

Jeden ze zmiňovaných dvou komentářů, s názvem Tajemství jeho úspěchu se zabývá obecným tématem, zda by se Vatikán neměl zamyslet nad tím, proč konspirační teorie spisovatele Dana Browna mají takový úspěch i mezi věřícími.

Foto: Aktuálně.cz

„Nejspíš by bylo přehnané považovat knihy Dana Browna za poplašný zvon, ale spíše mohou představovat stimul k přehodnocení způsobu, jakým katolická církev používá média k prezentaci svého postoje v palčivých světových otázkách."

Zdá se tedy, že mlčení ani bojkoty nejsou tou nejlepší strategií, ale ve výsledku spíš reklamou a církev se pokusí jít vstříc modernímu světu; vydat vyjádření, z něhož není cítit zbytečná zášť.

Andělé a démoni budou mít oficiální světovou premiéru, která spustí globální distribuci, 14. května v Londýně. Očekává se, že film utrží podobnou sumu jako Šifra mistra Leonarda, která je jeho dějovým pokračováním - tedy přes 200 milionů dolarů v USA a celosvětově přes 750 milionů.

Andělé a démoni
Angels and Demons
Žánr: Mysteriózní, Thriller
Režie: Ron Howard
Obsazení: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Stellan Skarsgĺrd, Carmen Argenziano, Armin Mueller-Stahl, Pierfrancesco Favino, Thure Lindhardt, Elya Baskin, Nikolaj Lie Kaas ad.
Délka: 138 minut
Premiéra ČR: 14.05.2009
 

Právě se děje

Další zprávy