Česká televize uvede Anatomii zrady, ukáže přeměnu Moravce v kolaboranta

Emanuela Moravce hraje Marián Labuda mladší.
Detlef Bothe jako Reinhard Heydrich.
Emanuela Moravce hraje Marián Labuda mladší.
Jiří Vyorálek jako Jan Rys-Rozsévač, novinář a člen fašistické organizace Vlajka.
André Hennicke jako Karl Hermann Frank, státní tajemník Úřadu říšského protektora.
Foto: Mikuláš Křepelka/ČT
ČTK ČTK
22. 4. 2020 15:10
Dvoudílný historický film režiséra Bisera A. Arichteva nazvaný Anatomie zrady ukáže přeměnu vlastence v obávaného kolaboranta.

Tragický příběh příznivce prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka Emanuela Moravce, který se stal politikem ve službách nacistické propagandy, uvede Česká televize ve dvou dílech tuto neděli 26. dubna a tu příští 3. května. Snímkem chce veřejnoprávní stanice přispět k výročí 75 let od konce druhé světové války.

"Setkal jsem se s názorem, že o lidech jako Moravec by se filmy točit neměly. Myslím si opak," říká režisér Biser A. Arichtev.

"Kdybychom hledali informace o Emanuelu Moravcovi, téměř všechny odkazy nás zavedou k výsledku 'zrádce národa'. Zajímavé je, jak se to stalo. Co vedlo k tomu, že legionář, Masarykův spolupracovník a velký vlastenec obrátil a v době největší krize začal usilovně pracovat ve prospěch nacismu," doplňuje.

Film natočený podle scénáře Lucie a Josefa Konášových podle kreativní producentky Aleny Müllerové ukazuje, že Moravec původně nebyl negativní postavou.

"Bojoval v legiích, byl milujícím otcem tří synů, psal dobré analytické články. Myslím, že ve filmu se podařilo vystihnout právě ten přerod, kdy se ze slušného člověka stane souhrou okolností, slabosti charakteru, ambicí a touhy po penězích někdo, kdo se podílí na strašlivém zlu, namlouvaje si, že jedná ve jménu svého národa," líčí Müllerová.

Hlavní roli ztvárnil Marián Labuda mladší. Tvůrci ho chtěli obsadit, ještě než měli první verzi scénáře. "Zajímavé pro mě bylo zamyslet se, jak bych se v tu chvíli sám zachoval, kdybych měl existenciální problémy a Němci mi nabídli spolupráci," podotýká Labuda mladší.

Syny Emanuela Moravce hrají Filip Březina a Oskar Hes, jeho třetí manželku Dana Droppová. Němce K. H. Franka a Reinharda Heydricha ztvárnili André Hennicke a Detlef Bothe, který si zastupujícího říšského protektora zahrál již potřetí.

První ze dvou částí Anatomie zrady uvedla Česká televize v neděli večer na ČT1. | Video: Česká televize

Ve vedlejších rolích diváci uvidí Vladimíra Polívku, Ondřeje Vetchého, Viktora Preisse, Pavla Kříže nebo Jiřího Vyorálka. Příprava snímku zabrala čtyři roky. Natáčelo se na více než 40 místech v České republice i Německu.

Snímek Anatomie zrady je první hraný film, který se zaměřuje na Emanuela Moravce jako na ústřední postavu. Coby vedlejší charakter se objevil například před třemi lety v česko-slovenském koprodukčním filmu Masaryk režiséra Julia Ševčíka, kde ho ztvárnil Robert Jašków.

Důstojník, publicista a politik Emanuel Moravec se narodil 17. dubna 1893. V řadách legionářů bojoval u Zborova, později to dotáhl na plukovníka Československé armády. Byl profesorem na Vysoké škole vojenské a v novinových článcích vyzýval k obraně vlasti.

Kritizoval rozhodnutí prezidenta Edvarda Beneše přijmout mnichovskou dohodu a zapojil se do příprav státního převratu. V listopadu 1938 byl propuštěn z armády a měl zákaz publikovat. Vlastenec, který vedl smuteční průvod při pohřbu prezidenta Masaryka, se pak během krátké doby stal kolaborantem a politikem ve službách nacistické propagandy. Po vypuknutí květnového povstání v roce 1945 spáchal sebevraždu.

 

Právě se děje

Další zprávy