Američtí herci zahrnuli před Oscary nominacemi Chlapectví

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 12. 2014 23:12
Film Richarda Linklatera Chlapectví má nominaci pro nejlepší film i v hereckých kategoriích. Soupeřit bude hlavně s britským snímkem Kód Enigmy.
Kód Enigmy a Chlapectví jsou velmi často zmiňovanými filmy v letošní oscarové sezoně.
Kód Enigmy a Chlapectví jsou velmi často zmiňovanými filmy v letošní oscarové sezoně. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americké Sdružení filmových a televizních herců (Screen Actors Guild) nominovalo filmy na své ceny, které bývají v hereckých kategoriích ukazatelem toho, kdo dostane i sošku Oscara.

V nejrůznějších kategoriích si poměrně dobře vedou zejména americko-francouzský koprodukční film Birdman, americké snímky Grandhotel Budapešť a Chlapectví i britské filmy Teorie všeho a Kód Enigmy. Jeden z nich má naději v kategorii film s nejlepším hereckým obsazením.

Cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli může získat Julianne Moore ve filmu Still Alice, Reese Witherspoon v Divočině, Felicity Jones v Teorii všeho, Rosamund Pike ve Zmizelé a Jennifer Aniston v Cake. Nejlepším hercem v hlavní roli může být vyhlášen Michael Keaton v Birdmanovi, Benedict Cumberbatch v Kódu Enigmy, Eddie Redmayne v Teorii všeho, Jake Gyllenhaal ve Slídilovi a Steve Carell v Honu na lišku.

V kategorii nejlepšího herce ve vedlejší roli se objevil Robert Duvall ve filmu Soudce, Ethan Hawke v Chlapectví, Edward Norton v Birdmanovi, Mark Ruffalo v Honu na lišku a J. K. Simmons ve Whiplash. Mezi nejlepší herečky ve vedlejší roli se dostaly Meryl Streep ve filmu Čarovný les, Patricia Arquette v Chlapectví, Keira Knightley v Kódu Enigmy, Emma Stone v Birdmanovi a Naomi Watts v Miluj souseda svého.

Na své si opět přijdou i televizní projekty zastoupené kromě filmů či minisérií také klasickými dramatickými a komediálními seriály; českým divákům mohou být povědomé například Panství Dowton, Teorie velkého třesku či Hra o trůny.

Cenu za celoživotní dílo si při vyhlášení vítězů 25. ledna v Los Angeles má vyzvednout dvaaosmdesátiletá herečka, zpěvačka a tanečnice Debbie Reynolds, která se předvedla například v muzikálu Zpívání v dešti nebo v komedii Svatba naruby.

Ceny Sdružení filmových a televizních herců se udělují na základě hlasování více než sto tisíc herců pracujících v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy