Americký žebříček kin dobyl agresivní animovaný ekolog

Kamil Fila Kamil Fila
5. 3. 2012 17:00
3D Film Lorax má za první víkend 70 milionů dolarů
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Víkendový žebříček návštěvnosti v amerických kinech ovládl kníratý skřítek Lorax, ochránce přírody, který se nebojí ani násilí. Animovaný snímek nazvaný po tomto hrdinovi utržil od čtvrtka do neděle 70,7 milionu dolarů, což byl zároveň i jeho rozpočet.

Jde o bezkonkurenčně nejlepší letošní výsledek a o třetí nejúspěšnější březnovou premiéru vůbec (první je Alenka v říši divů od Tima Burtona, za ní je ní 300: Bitva u Thermopyl). Lorax se také zařadil na šesté místo animovaných premiér a hned na druhé místo mezi animáky, jež nejsou součástí žádné série (za celovečerní Simpsonovy).

Foto: Aktuálně.cz

Zároveň jde o zatím nejúspěšnější adaptaci pohádkových knížek Dr. Seusse. Mimo USA spíš málo známý autor (vl. jm. Theodor Seuss Geisel, 1904-1991) je v Americe neoficiálním národním umělcem; jeho pohádkové knížky s bláznivými náměty psané často ve verších zná mnoho generací tamních dětí a rodičů. V českém prostředí by se k němu snad dali přirovnat Miloš Macourek, Pavel Šrut nebo Jiří Žáček.

Za celý život napsal Seuss 46 knih. Filmy podle nich se ale začaly vyrábět až nedávno. Prvním byl Grinch o zlomyslném skřítkovi, který „ukradl Vánoce" - v roce 2000 se za něj namaskoval Jim Carrey a jen v USA snímek utržil 260 milionů dolarů (v zahraničí pouze 85 milionů).

V roce 2003 následoval The Cat in the Hat (Kocour v botách), kde hrál hlavní roli Mike Myers. Stylizace snímku ale byla spíše děsivá, a to se promítlo do tržeb: film v Americe získal jen 101 milionů a ze zahraniční 32 milionů, což sotva pokrylo obří náklady.

Poté producenti přišli na to, že Seussovy pohádky budou nejlepší v animované podobě. Hodný slon Horton (Horton Hears a Who) byl již kompletně animovaný ve 3D. A jednalo se o jeden z prvních úspěšných trojrozměrných snímků - s náklady 85 milionů utržil jen v Americe 154 milionů a byl úspěšný i v zahraničí (142 mil.).

Foto: Aktuálně.cz

Lorax, který měl premiéru v den Seussových nedožitých 108. narozenin, se snaží jít plně v Hortonových stopách - je animovaný, bláznivě barevný a 3D. Stojí za ním režisér Chris Renaud (jenž se proslavil snímkem Já, padouch) a režisérka Kyle Balda, pro niž je Lorax celovečerním debutem (předtím působila jako animátorka u filmů Příšerky s.r.o., Toy Story 2 a právě Já, padouch).

Dabér hlavní nerudné postavičky, která nejde pro ránu daleko, Danny de Vito, namluvil snímek nejen v angličtině, ale i španělštině, ruštině a němčině. Ekologický a anti-konzumeristický příběh se odehrává ve světě, kde už není ani kousek živé přírody, přesněji v přetechnizovaném městečku, kde žije dvanáctiletý Ted. Vše je tu umělé, včetně zvířat, kytek a stromů, u kterých si můžete dálkovým ovladačem nastavit jarní, letní, podzimní, zimní a disco variantu.

Komu by se chtělo ven, za vysokou a neprodyšnou hradbu města, na jejíž neprůchodnost dohlížejí gorily místního vládce, pana O´Hareho? Zdejší lidé si zvykli a většina z nich zapomněla, jak vypadá příroda. Nepřijde jim ani divné, že čerstvý vzduch se prodává v pet lahvích. Jenže Tedova láska Audrey coby romantická duše touží po opravdovém stromu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Akční babička Norma tedy chlapci poradí, aby si zašel pro radu k legendami opředenému Jednorázovi. Ten ovšem žije za zdmi města. A tak se Ted poprvé v životě podívá ven. Ale spatří jen měsíční krajinu plnou pařezů a na obzoru zvláštní dům, jenž patří Jednorázovi. Byl to právě podivínský samotář, kdo proměnil kvetoucí krajinu na pustinu a vyhnal z ní jejího mytického ochránce Loraxe. Na Tedovi nyní bude, aby ji zachránil tím, že vysadí poslední existující sazenici živého stromu a připomene lidem, že vždycky nebylo všechno umělé.

Lorax, jak vidno, tedy není úplně hlavní postavou, přesto se k němu upíná většina pozornosti - spolu s robůtkem VALL-Im a hrdiny snímku Avatar je považován za největšího environmentalistického bojovníka v současné popkultuře, kdy dětem vštěpuje, že proti ničitelům přírody je potřeba zakročit i násilím.

Foto: Aktuálně.cz

Podle recenzentů se prý snímek ale už příliš odchyluje od Seussovy předlohy a je chvílemi vyloženě hnusný, agresivní, otravný - a pokrytecký. Zhruba polovina recenzí, které vyšly v angloamerických médiích, je nakonec odmítavých. Jeden z recenzentů poznamenal, že nejzbábavnější částí projekce byl trailer na pokračování filmu Já, padouch.

Podle statistik mezinárodní filmové databáze IMDb.com se líbí nepřekvapivě nejvíc dětem a mládeži do 18 let, ale s narůstajícím věkem diváků a divaček vzrůstá nespokojenost a klesá hodnocení. Nejhůře na film reagují ženy starší 45 let, čemuž se není příliš moc co divit, protože Lorax přímo na plátně bije jejich vrstevnice.

Loraxovo komerční vítězství ale bylo snadné. Pomohla mu i nebývale silná marketingová kampaň, pro niž se film spojil s mnoha firmami včetně snídaňového řetězce IHOP či Mazdy (což kritici považují za zvlášť pokrytecké). Titulní hrdina se objevil také jako „hostující porotce" ve zpěvácké reality show The Voice.

Foto: Aktuálně.cz

Každopádně cestu na vrchol mu usnadnilo i to, že soupeřem Loraxovi byla jen obhroublá komedie Project X o tom, jak teenageři paří, když jejich rodiče odjedou z domu. Snímek, jenž využívá estetiky domácího videa a YouTube záznamů, si o víkendu přišel na 20,7 milionu dolarů. Lorax nicméně znovu potvrdil, že formát 3D již není tak velkým lákadlem: z prostorových projekcí má jen 52 procent tržeb.

Na třetím místě je akční film Act of Valor o NAVY Seals natočený se skutečnými členy tohoto komanda. O svém třetím víkendu v kinech  dlouho dopředu propagovaná a očekávaná řežba utržila 13,7 milionu; celkem má na kontě 45 milionů.

Vcelku zajímavý výhled poskytuje aktuální žebříček na výdělky oscarových filmů. Vítězný Umělec (The Artist) má celkem 37 milionů (což je při nízkých nákladech obrovský úspěch), Hugo a jeho velký objev 71 milionů (což při vysokých nákladech značí propadák).

Děti moje mají 81 milionů (velmi dobře splacený snímek) a Železná lady má 27 milionů dolarů. Vítězný nejlepší neanglicky mluvený film, íránské drama Rozchod Nadera a Simin, má zatím 3, 7 milionu dolarů - což je pro jeho amerického distributora určitě výborný výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy