Americký Pavilon si veze cenu z Fresh Film Festu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 9. 2012 8:36
Hlavní cenu si z Fresh Film Festu odváží americký snímek Pavilon
Foto: Total Film

Praha - Vítězem mezinárodní soutěže prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation se v neděli večer stal na pražském Fresh Film Festu americký film Pavilon režiséra Tima Suttona, éterický snímek o mládí a jeho tajemství. Projekce filmového festivalu zaměřeného na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu navštívilo minulý týden přes šest tisíc diváků.

Tříčlenná porota ve složení Sean Ellis (na Oscara a cenu BAFTA nominovaný britský režisér), Jody Lee Lipes (nezávislý americký kameraman a režisér) a Josefina Rodriguezová (argentinská zvukařka) ocenila u vítězného snímku Pavilon přístup k tématu, kameru a strukturu filmu.

Čtěte také
Blog J. G.: Tajnosti a lži Juliana Assange na Fresh Film Festu

Zvláštní cenu poroty získal argentinský film Germánia režiséra Maximiliana Schonfelda za citlivé zkoumání a zachycení komunity, morálních soubojů a touhy po lásce.

V soutěži hraných a dokumentárních studentských filmů Konfrontace si Cenu za nejlepší hraný film odnesl dánský snímek Intet kan r?re mig (Nic se mě nedotkne) režiséra Milada Alamiho. Ocenění za nejlepší dokument v této sekci získala režisérka Inka Achtéová za finský snímek Odottajat (Čekání). V této jury usedl i postmoderní hudební skladatel, malíř a kandidát na prezidenta Vladimír Franz.

Milad Alami získal se snímkem Nic se mě nedotkne také Cenu diváků.

V mezinárodní soutěži animovaných a experimentálních studentských filmů Theatre Optique získal Cenu za nejlepší film animovaný německý snímek Flamingo Pride režiséra Tomera Esheda.

Devátý ročník festivalu nabídl od 29. srpna do 2. září přes 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části a řadu doprovodných programů. Hlavním tématem byla letos Manipulace.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy