Američané natočí film o kněžně Libuši

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 8. 2007 0:00
Přemysl Oráč to nandá Marku Vašutovi

Praha - Zní to jako filmařský vtip o tom, co všechno se může stát v době propojeného světa a globalizované produkce, ale asi je to myšleno vážně. Začátkem září se začne v americko-české koprodukci natáčet snímek, který na plátno uvede mytickou českou postavu - kněžnu Libuši.

A kupodivu to navíc nebude ani akční snímek, ani erotický film. Pod názvem Koruna Vyšehradu má vzniknout historické drama s mytologickými prvky.

Česká kněžna byla podle českých pověstí manželkou Přemysla Oráče, prvního z rodu Přemyslovců. Nejmladší dcera vojvody Kroka měla sestry Kazi a Tetu a jejím nejslavnějším skutkem byla nepochybně předpověď místa, kde vznikne Praha. Její příběh je popsán už v Kosmově kronice z počátku dvanáctého století.

Přemysl Oráč a Libuše na Myslbekově sousoší na pražském Vyšehradě
Přemysl Oráč a Libuše na Myslbekově sousoší na pražském Vyšehradě | Foto: Wiki

Ve  filmu Libuši ztvární Winter Ave Zoli. Mladá americká herečka s českými kořeny má na to dobrou průpravu: objevila se v malé roli v Lize výjimečných i v loňském romantickém dramatu Tristan a Isolda. Jejího manžela Přemysla bude hrát maďarský herec Csaba Lucás.

Nebudou chybět čeští herci - oblíbenec zahraničních produkcí Marek Vašut tu ztvární Vršovce, který padne za oběť souboji s Přemyslem Oráčem. Před kamerou se objeví Pavel Kříž a Veronika Bellová, Libušina otce Kroka ztvární Ivo Novák.

Americký režisér snímku Constantin Werner je autorem celovečerního filmu Dead Leaves z roku 1998, který fanoušci na serveru IMDb přirovnávají ke kultovnímu hororu Nekromantik. Na kontě má i několik videoklipů, asi nejznámější je ten k písni The Journey od Fatboye Slima.

Film Koruna Vyšehradu se začne točit v září převážně na lokacích v Česku, mimo jiné v Praze, v Adršpachu a v Uherském Hradišti. Vzniká v koprodukci české společnosti Starlite, která se podílela třeba na výrobě Bestiáře Ireny Pavláskové.

Foto: www.czechtourism.cz

"Scénář čerpá z divadelních her Franze Grillparzera a Clemense Brentana i z próz Aloise Jiráska," říká Vladimír Lhoták ze Starlitu.

Ke své historii skepticky konzervativní Česko už se může těšit. Jiráskův pohanský věk bude ve filmu podle Lhotáka představen jako "svět starobylé moudrosti, osobní svobody, blízkosti s přírodou a otevřené smyslnosti".

V příběhu prý není nouze o prvky magie a mystiky - to napovídá, že výsledkem by v lepším případě mohla být zručně zvládnutá historická podívaná ve stylu zmíněného Tristana a Isoldy. V horším případě něco jako laciná televizní produkce ve stylu Xeny nebo Herkula.

Podle Lhotáka se bude rozpočet snímku pohybovat v intencích "levnějšího českého filmu". Což v praxi může znamenat částku pohybující se kolem dvaceti milionů korun.

Je téma z hlubin české historie příznakem vyčerpání módních mystických motivů z klasických zdrojů? Pak by se nabízela řada motivů, které by Hollywood po případném úspěchu Libuše vytěžit. Třeba není vize Petera O´Toola, který se za roli praotce Čecha konečně dočká Oscara, zcela nereálná.

Film podle nepotvrzených informací stejně jako řadu dalších nezávislých amerických snímků financují soukromé zdroje z USA - zřejmě tedy se zálibou v české historii. Do tamních kin by výsledek měl přijít v létě 2008. České kinosály se americké kněžny Libuše dočkají na podzim příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy