Alois Nebel Oscara za nejlepší zahraniční film nezíská

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
19. 1. 2012 7:00
Animovaný snímek se nedostal do užšího výběru
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Český animovaný film Alois Nebel nezíská Oscara za nejlepší zahraniční film. Debut režiséra Tomáše Luňáka není v užším výběru devíti filmů, ze kterých bude příští týden vybrána pětice nominovaných do klání o prestižní ocenění.

Předběžnou nominaci představila ve středu americká Akademie filmových věd a umění, která ceny uděluje. Do výběru se podle očekávání dostal íránský Rozchod Nadera a Simin, vítěz Berlinale a jeden z nejlépe hodnocených filmů loňského roku, který je také zdaleka největším favoritem.

Pozornost loni na festivalech vzbudil i nominovaný belgický snímek Býčí šíje - film pojednávající o hranici mezi člověkem a zvířetem se odehrává v současné, jazykově i mentálně rozdělené Belgii.

Soutěžit s ním budou Monsieur Lazhar, film quebeckého režiséra Philippa Falardeaua líčící ve stylovém  rámci dojemné komedie anabázi alžírského učitele v kanadské škole, dánská komedie SuperClásico a polské drama W ciemności od Agnieszky Hollandové. Režisérka v něm vypráví o muži, jenž se za druhé světové války snažil zachránit židovské uprchlíky z nacisty okupovaného Lvova.

Foto: Aktuálně.cz

Devítku doplňují Tchajwansk, akční historické drama Saideke Balai o boji proti japonským okupantům, německý baletní 3D titul Pina od Wima Wenderse, marocký Omar Killed Me, druhý celovečerní počin herce Roschdyho Zema, a také izraelské drama Footnote. Nositel ceny za scénář z Cannes pojednávající o rivalitě otce a syna natočil Joseph Cedar nominovaný již za svůj předchozí film Beaufort.

Překvapením je, že se nedostalo na idealistickou komedii Akiho Kaurismäkiho nazvanou Le Havre, turecký snímek Tenkrát v Anatolii od Nuri Bilge Ceylana a zejména na černobílé existenciální drama Turínský kůň od maďarského klasika Bély Tarra. Ukazuje se, že oscarová akademie dává přednost jednoznačně čitelným, tradičně dělaným "lidským příběhům" a historickým tématům, a opomíjí přitom skutečný umělecký vývoj daný formální inovativností a radikalitou.

Nebel natočený animační technikou zvanou rotoskopie se kromě Oscara za nejlepší cizojazyčný film uchází i o ocenění za nejlepší animovaný snímek. Zda se v této kategorii dostal mezi nominované, bude známo v úterý, kdy americká filmová akademie představí všechny letošní nominace.

Nebel by tu nakonec mohl mít větší šance na postup než v zahraniční kategorii, kde čelil velkému množství konkurentů a mohl být ve své umělecké zkratkovitosti a minimalismu trochu nečitelný. Naopak technické a formální kvality Nebela jsou nezpochybnitelné, stejně jako velká rukodělná energie vložená do výroby. A na to všechno akademici slyší.

Foto: Aktuálně.cz

Navíc Nebela odlišuje, že jako jeden z mála animovaných adeptů má vážné, nikoli dobrodružné či tradiční „zvířecí" téma. Podle blogu The Wrap sledujícího dění v Hollywoodu animovaná kategorie nebude mít jasného favorita. "Mohl by to být dobrý rok pro divnější film, jako je Rango, anebo zcela divoká karta jako Alois Nebel," tipuje.

Nominační proces na Oscara za nejlepší cizojazyčný film se i letos uskutečnil ve dvou fázích. Od poloviny října do 13. ledna nejprve komise sestavená z několika set členů filmové akademie sledovala 63 snímků, které se o ocenění ucházely, a z nich vybrala šest. Další tři snímky dodal výbor akademie pro zahraniční filmy.

Z devíti snímků ve zúženém výběru pak akademici během nadcházejícího víkendu vyberou pět, které se budou ucházet o Oscara. Nominace budou vyhlášeny v úterý ve 14:30 SEČ. Cena pak bude předána na slavnostním ceremoniálu 26. února, tradičně v divadle Kodak.

Čtěte také:
Potvrzeno: Nebel žádá o nominaci na animovaného Oscara
Recenze: Alois Nebel chce být jen cool Král Šumavy
Pro nás Nebel nebyl nikdy chcípáček z českého filmu
O historii by měl Jaroslav Rudiš psát spíš komiksy

 

Právě se děje

Další zprávy