Alkohol a drogy jako jediná útěcha. Machine Gun Kelly hraje ve filmu závislého rapera

Reuters Kultura Reuters, Kultura
15. 2. 2022 20:16
Americký herec a raper Colson Baker, známý pod přezdívkou Machine Gun Kelly, je hvězdou částečně autobiografického hraného filmu o sebedestruktivním raperovi. Chce jím inspirovat všechny, kdo zrovna zažívají těžké období.
Colson Baker neboli Machine Gun Kelly ve filmu hraje rapera Colea.
Colson Baker neboli Machine Gun Kelly ve filmu hraje rapera Colea. | Foto: Jorge Cortez

Snímek nazvaný Taurus natočil režisér Tim Sutton, premiéru měl tento týden na festivalu Berlinale v německé metropoli. Příběh upozorňující na odvrácenou stranu slávy se točí okolo rapové a rockové hvězdy Colea, jehož osud ne náhodou připomene peripetie dnes jedenatřicetiletého Machine Gun Kellyho.

"Dalo nám zabrat, aby to nebylo čistě autobiografické. Chvílemi se mi zdálo, že Cole jsem prostě já," říká raper, který k filmu rovněž složil hudbu. Na Spotify ho poslouchá okolo 17 milionů lidí měsíčně, pětkrát už vystoupil také v Česku, naposledy v letech 2017 a 2019 v pražském Foru Karlín.

Postava, kterou hraje, podobně jako on brzy zažije slávu a vyvine si závislost na návykových látkách. Jeho osobní asistentku Ilanu, jež raperovi pomáhá nezešílet, ale také jej vozí po městě nebo po něm utírá zvratky, ztvárnila sedmadvacetiletá Maddie Hassonová. "Nejsem jeho matka," brání se v jednu chvíli, kdy už je toho na ni moc.

Cole se občas chová jako dítě. Nestíhá schůzky, je neustále opilý a potřebuje setrvalý přísun kokainu. Jednou omdlí v průběhu živého streamu pro fanoušky, podruhé si nedokáže ani užít sex v bazénu se svou dealerkou drog. Když do nahrávacího studia pozve hosta, za hodinu už si ho nevybavuje.

Zatímco pendluje mezi studiem, luxusně zařízeným bytem a nočními bary, život se mu vymyká z rukou. A film o něm působí trochu jako terapie, kterou ale skutečný Machine Gun Kelly nikdy nezažil, jak říká.

"V podstatě až díky natáčení jsem se postavil čelem k věcem, které jsem si dřív neměl odvahu připustit," tvrdí raper, jenž s režisérem spolupracoval už na loňském westernu nazvaném The Last Son.

V novince se mihne také raperova snoubenka, modelka Megan Foxová. Hraje bývalou manželku, se kterou se Cole pohádá ve studiu.

Podle serveru Deadline.com k nejvýhrůžnějším patří hned úvodní scéna, ve které se objeví dítě s nabitou pistolí. "Význam diváci pochopí až později, funguje ale částečně jako symbol nedospělého člověka, který disponuje obrovskou mocí a jehož přitahuje nebezpečí," napsal server.

Podle něj snímek líčí několik dnů v životě "osamělého, naštvaného muže, který na všechny kašle a útěchu nachází jen v alkoholu a drogách". A přestože protagonista působí nesnesitelně, divákům může být něčím sympatický, shrnuje Deadline.com.

Časopis Hollywood Reporter je přísnější. Podle něj skoro stominutový film jen s obtížemi říká něco obecnějšího o tom, jak může talentovaného člověka zničit toxická kombinace slávy, závislosti na drogách a hudebního průmyslu. "Na plátně se toho děje málo a většinu času to vypadá jako opravdu špatný týden v životě jednoho chlápka," shrnul magazín.

Snímek vznikal pod názvem Good News (Dobré zprávy), nakonec se jmenuje Taurus (Býk) podle znamení zvěrokruhu, v němž se raper narodil. "Doufám, že si ten film lidi pustí a že je bude inspirovat k tomu, aby našli chuť dál žít," dodává Machine Gun Kelly.

Snímek zatím nemá českého distributora, Berlinale ho promítá v sekci Panorama.

 

Právě se děje

Další zprávy