Oblíbí si Hollywood komiksy manga? Do kin míří sci-fi Alita s rozpočtem 200 milionů

Kultura AP, Kultura
29. 1. 2019 8:30
Nový cyberpunkový film nazvaný Alita: Bojový anděl vznikal podle japonského komiksu manga po dobu dvaceti let. Jeho producent Jon Landau ale věří, že půjde o přelomový snímek, který v Hollywoodu konečně otevře dveře dosud neúspěšnému žánru, jak píše agentura AP.
Alitu: Bojového anděla začnou česká kina promítat 14. února. | Video: CinemArt

"Tohle bude rozhodně zlom, už pro ten Kiširův příběh," říká Landau v narážce na jedenapadesátiletého Japonce Jukita Kišira, autora knih v japonském stylu manga, podle nichž snímek vznikal. Česky komiksy o Alitě vydalo nakladatelství Crew.

Foto: CinemArt

"Jiným komiksům manga převedeným na plátno se v Hollywoodu nedařilo, protože jejich příběhy i světy byly pořád úzce orientované na Asii," míní Landau, podle nějž naopak Kiširo do svého světa zamíchal vše. "Nevytvořil ústřední postavu, která by byla asijská. Držel se všeobecně srozumitelných témat jako sebeobjevování. A to může pochopit kdokoliv na světě."

Podle agentury AP měl snímek Alita: Bojový anděl rozpočet okolo 200 milionů dolarů. Teď, kdy míří do kin, studio 20th Century Fox doufá, že udělá výrazně lepší komerční výsledek než předloňský propadák konkurenčního Paramountu - film Ghost in the Shell se Scarlett Johanssonovou v hlavní roli.

Ten měl rozpočet 110 milionů dolarů, v USA ale utržil pouze 40,5 milionu, celosvětově dohromady 170 milionů. Snímek navíc provázela kontroverze ohledně takzvaného whitewashingu, tedy faktu, že do ústřední role Asiatky byla obsazena běloška Johanssonová.

Alita: Bojový anděl vypráví o kyboržce Alitě, kterou hraje Rosa Salazarová. Jednou se probudí v dystopickém světě a nepamatuje si, kým je, ani odkud přišla. Ujímá se jí ale soucitný kyberdoktor Ido, hraný Christopherem Waltzem.

Když se hrdinka zorientuje, objeví v sobě talent pro bojová umění a tajně se zakouká do rebelujícího chlapce s motorkou Huga - toho hraje teprve dvaadvacetiletý Keean Johnson. Vzápětí se hrdinka stává terčem nájemných zabijáků a "z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl", jak uvádí česká distribuční společnost CinemArt.

Producent Landau pro agenturu AP popisuje, že komiksy o Alitě si roku 1999 jako první oblíbil režisér James Cameron. Pět let pak pracoval na scénáři, který narostl na 200 stran s dalšími 600 stranami poznámek. Filmaře však mezitím zaměstnala práce na sci-fi Avatar a jeho pokračováních - až pak šel Cameron jednou na oběd se svým kolegou Robertem Rodriguezem.

"Navrhl mu, že jestli Robert dovede ten scénář zkrátit na únosnou míru, může si ho natočit sám. A Robert to udělal," popisuje Landau, jak se režisérem Ality stal letos padesátiletý Američan stojící za filmovým Desperadem nebo Sin City.

Foto: CinemArt

Štáb natáčel v Austinu, městě v americkém státě Texas, odkud Rodriguez pochází. Představitelka hlavní role Salazarová během takzvaného motion-capturingu nosila speciální oblek, který snímal pohyby jejího těla. Producenti ji tak s použitím triků mohli na plátno přesnést v upravené podobě, aby připomínala předlohu z komiksů manga.

Výsledek zjevně nevyhovuje každému - už při loňském zveřejnění prvních trailerů se někteří uživatelé na sociálních sítích podivovali, proč má Alita tak velké oči.

Joe Letteri z novozélandského studia Weta Digital, který na trikových scénách pracoval, nyní agentuře AP řekl, že s režisérem Cameronem velikost hrdinčiných očí probírali. Cameron prý reagoval opačně: soudil, že Alita má oči ještě malé, a ať klidně přidají.

"Ale nešlo ani tak o velikost očí, spíš zorniček," popisuje Letteri. "Právě tím byl původní komiks manga charakteristický. Hrdinka něčím připomínala panenku na hraní. Cameron myslel, že to bychom měli podtrhnout. A měl pravdu," myslí si Letteri.

Foto: CinemArt

Třiatřicetiletá herečka Salazarová, která před čtyřmi roky zaujala ve filmu Labyrint: Zkoušky ohněm, prý před natáčením měsíce cvičila bojové sporty jako Muay Thai, což je thajský box. "Musela jsem překonat hodně bolesti, mozolů, zlepšit si vytrvalost," říká a hned vzpomíná, jak si při nácviku jednoho kopu zlomila žebro. "Podklouzla mi noha a špatně jsem dosedla. Chvíli jsem nemohla dýchat."

O podobě své filmové postavy Salazarová nemá pochyby, režisér Rodriguez jí už dopředu ukazoval vizualizace. "Měli jasnou představu, které se drželi. A já jim věřím," říká herečka.

Zvlášť ji prý oslovilo, jak Alita, kosící jednoho nepřítele za druhým, ve filmu postupně vyspěje z dívky v ženu. "Připomnělo mi to časy, kdy mi bylo 14 a myslela jsem si, že vypadám jako mutant," směje se herečka.

Její kolega Christoph Waltz, známý rolí plukovníka Landy z Tarantinova snímku Hanebný pancharti, prý před účinkováním v Alitě žádný komiks manga nečetl. "Není to zrovna součást mého světa. Nic jsem o manze nevěděl. Ale uvědomuji si, že je to svět, který čeká na objevení," uzavírá Waltz pro agenturu AP.

Ve filmu Alita: Bojový anděl dále účinkují čerstvý držitel Zlatého glóbu Mahershala Ali, Michelle Rodriguezová ze seriálu Ztraceni, Eiza Gonzálezová nebo Jennifer Connellyová, někdejší hvězda Requiemu za sen.

Titulní skladbu Swan Song složila populární anglická zpěvačka s albánskými kořeny Dua Lipa. Česká kina snímek uvedou 14. února.

Videoklip ke skladbě Swan Song, kterou pro film natočila zpěvačka Dua Lipa. | Video: 20th Century Fox
 

Právě se děje

Další zprávy