Alexander Hemala se naklonoval pro Světozor

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 11. 2007 14:00
Pražské kino oslaví zahájení rekonstrukce beneficí

Praha - Téměř před 90 lety vzniklo oblíbené pražské kino Světozor. Teď ho čeká rekonstrukce - a hravý princip jeho provozovatelů velí, že je třeba ji řádně oslavit.

Od 4. prosince se kino zavře, aby prošlo dvouměsíční rekonstrukcí, která z něj udělá "arthouse evropského standardu".

Pro věrné diváky proto připravilo na 3. prosince benefiční večírek I love Světozor pod heslem Dopít, co zbylo v baru, a naposled společně zhasnout.

"Stát se na chvíli legálně delikventem, odloupnout si kus zdi nebo roztrhat sedačku pod sebou,  i to by bylo teoreticky možné," říká Jiří Šebesta. Kino ale podle něj nezve na vybydlovací kanadskou noc - nýbrž na benefiční večer, který pobaví, obdaruje, občerství, rozesměje a pomůže.

Přesný program Světozor tají, kromě dopíjení kinobaru láká na film, který si vyberou sami diváci. "Chtěli bychom vytvořit mix, který bude hoden rozlučky kina a uzavře jednu jeho epizodu. Má za sebou devadesát let, to není lehké shrnout a uzavřít," dodává Petr Jirásek, ředitel Světozoru.

Protože jde o benefiční večer, vstup činí 500 korun. Peníze se použijí na modernizaci kina - společně s částkou, kterou kino dostalo od Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Na rekonstrukci přispěly i soukromé osoby, které si v kině zakoupily sedačku v rámci tzv. adopce. Akci Světozor rozjel už před časem, zájemcům nabízí vlastní sedačku a za to různé výhody.

"Už jsme sehnali adoptivní rodiče pro více než sto sedaček," počítá Zuzana Kameníková, manažerka projektu. Za 5000 Kč lze pořídit sedačku pro fyzickou osobu, firemní sedačka stojí 20 000 Kč.

"Hlavně o dvousedačky za 7000 Kč byl veliký zájem. Asi je teď hodně zamilovaných, už jsou vyprodané," dodává Ivo Andrle, programový ředitel.

K adopci sedaček vytvořil Světozor i spoty, v nichž se objevuje Alexander Hemala, sám vlastník jedné z nich. Televizní hlasatel už uvádí všechny filmy spřízněné distribuční společnosti Aerofilms.

Ve spotech k adopci vystupuje v roli mimina nebo je naklonován do stovek Alexandrů Hemalů, kteří zaplňují celý Světozor a důrazně vybízejí k adopci. Třetí spot obsahuje Hemalovo temeno hlavy. Dva ze spotů jsou nyní exkluzivně k vidění na Aktuálně.cz.

Dokázat svou lásku ke kinu Světozor mohou přijít diváci v pondělí 3. prosince od 19 hodin. Adoptivní rodiče sedaček mají vstup zdarma. Nové kino se otevře v únoru 2008.

Podrobnosti o Adopci lze najít na www.kinosvetozor.cz/adopce.


 

 

Právě se děje

Další zprávy