Al Pacino je "malý, tlustý, dost ošklivý". Gucciho dědicům se nelíbí chystaný film

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
16. 4. 2021 9:48
Pravnukům Guccia Gucciho, zakladatele luxusního italského módního domu, se nezamlouvá chystaný film hollywoodského režiséra Ridleyho Scotta o jejich rodině. Ve snímku nazvaném The House of Gucci se představí Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto nebo Al Pacino, premiéru má mít letos v listopadu.
Lady Gaga (na snímku z natáčení ve svatebních šatech) ztvární odsouzenou Patrizii Reggianiovou.
Lady Gaga (na snímku z natáčení ve svatebních šatech) ztvární odsouzenou Patrizii Reggianiovou. | Foto: ČTK/AP

Jak připomíná agentura AP, film je založen na knize o nájemné vraždě Gucciho pravnuka Maurizia z 90. let minulého století. Gucciho pravnučka teď jménem rodiny vyjádřila obavy, že film příliš zasahuje do soukromí dědiců. Spokojená není ani se skutečností, že produkční společnost s rodinou nekomunikuje, nebo se vzezřením Al Pacina, který podle ní není dost hezký.

Maurizio Gucci, jenž zdědil mnohamilionový majetek rodinné firmy, byl zavražděn v roce 1995. Po vleklém procesu byla za objednávku vraždy odsouzena Mauriziova exmanželka Patrizia Reggianiová. Strávila 16 let ve vězení.

Jedna z Mauriziových vzdálených sestřenic se shodným křestním jménem, Patrizia Gucciová, se ale bojí, že film nebude pouze vylíčením tragické události, ale také se pokusí poodhalit něco z osobního života Gucciho dědiců.

"Jsme opravdu zklamáni. Mluvím teď jménem celé rodiny. Kradou naši rodinou identitu, aby z toho měli zisk, aby zvýšili příjem hollywoodského průmyslu," říká. "Můžeme mluvit o všem. Ale je určitá hranice, která nemůže být překročena," podtrhuje.

K obavám rodiny podle Gucciové přispívá skutečnost, že produkční společnost s ní o novém filmu nekomunikuje. Pravnučka kontaktovala manželku režiséra Ridleyho Scotta, Gianninu Faciovou, odpověď od ní ale nedostala. Producenti nyní nereagovali ani na dotazy agentury AP.

Faciová na začátku tisíciletí let projednávala s rodinou jiný projekt, který se měl týkat role Patriziina otce Paola a dědečka Alda v přeorientování značky na globální trh s luxusním zbožím.

Podle Patrizie Gucciové kniha, z níž film vychází, obsahuje nepřesnosti. Ani výběr herců jí není po chuti. Především ji rozhořčilo, že jejího dědečka Alda Gucciho hraje Al Pacino, kterého viděla na fotografiích z natáčení. "Můj dědeček byl velmi pohledný, jako všichni Gucciovi. Vysoký, s modrýma očima, velmi elegantní. Hraje ho Al Pacino, který zajedno není moc vysoký a na fotografiích je malý, tlustý a s kotletami, dost ošklivý," hodnotí.

Také postava Paola Gucciho, který se na fotografiích z natáčení objevuje s neupravenými vlasy a v šeříkovém manšestrovém obleku, vzezřením neodpovídá jejím vzpomínkám. Paola Gucciho ztvárnil Jared Leto. "Hrozné, hrozné, cítím se dotčena," uzavírá Patrizia Gucciová, která nevylučuje, že až film uvidí, obrátí se na právníky.

Gucciho rodina slavný módní dům nespravuje od roku 1993, kdy Maurizio Gucci prodal svůj zbývající podíl anglicko-arabské investiční firmě Investcorp. V roce 1999 do firmy vstoupilo francouzské módní impérium Pinault Printemps Redoute známé pod zkratkou PPR. Dnes se tento konglomerát jmenuje Kering a kromě Gucci vlastní značky jako Saint Laurent nebo Bottega Veneta.

Módní dům Gucci zastoupený touto společností, nikoliv dědici, nechal štáb Ridleyho Scotta nahlédnout do archivů a poskytl mu rekvizity či šaty. Ve snímku bude účinkovat mimo jiné Salma Hayeková, manželka generálního ředitele Keringu Francoise-Henriho Pinaulta. Další herec Jared Leto se zase přátelí s kreativním ředitelem firmy Alessandrem Michelem.

Gucciovi nejsou první rodinou z italského módního průmyslu, která se dostala do střetu s filmaři. Rodina Versace se v roce 2018 distancovala od seriálu American Crime Story - Versace, líčícím vraždu italského módního návrháře Gianniho Versaceho z roku 1997. Jeho sestru a viceprezidentku skupiny Donatellu Versace hrála Penélope Cruzová. Rodina tehdy vydala prohlášení, že tvůrcům neudělila svolení o ní točit a že vše, co se v seriálu odehrává, má být vnímáno jako fikce, nikoli skutečnost, připomíná agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy