Akční film z Prahy uspěl. Netflix natočí dalšího Gray Mana s Goslingem

Reuters Kultura Reuters, Kultura
27. 7. 2022 10:22
Videotéka Netflix se rozhodla udělat sérii ze svého akčního špionážního thrilleru The Gray Man s hercem Ryanem Goslingem v hlavní roli. V noci na středu středoevropského času oznámila, že natočí jeho pokračování i spin-off, to znamená samostatný příběh odvozený od hlavní linie vyprávění.
Ryan Gosling hraje v Gray Manovi agenta s přezdívkou Sierra Six.
Ryan Gosling hraje v Gray Manovi agenta s přezdívkou Sierra Six. | Foto: Netflix

The Gray Man s rozpočtem okolo 200 milionů dolarů, v přepočtu 4,8 miliardy korun, je dosud nejdražším dílem Netflixu. Snímek byl zčásti natočen v Praze, zdobí ho přestřelka s policií v ulicích české metropole a výbuchy před Rudolfinem nebo honička s tramvají.

Zhruba pět stovek amerických kin začalo The Gray Mana promítat předminulý pátek, 22. července se pak objevil na Netflixu. Tam se okamžitě stal nejsledovanějším filmem této platformy v 92 zemích.

Pokračování opět vznikne s hlavní hvězdou Ryanem Goslingem i režiséry, bratry Joem a Anthonym Russoovými. "Reakce diváků je prostě úžasná. Těší nás, jaké pro film projevili nadšení. A protože v tomto příběhu vystupuje spousta skvělých postav, vždycky jsme doufali, že se Gray Man stane součástí širšího fikčního světa," říkají Russoovi.

Společnost kromě toho chystá také další, zatím blíže neupřesněný příběh ze světa The Gray Mana. Týkat se má jedné z vedlejších postav. Film vychází ze stejnojmenného knižního bestselleru Marka Greaneyho z roku 2009, který v českém překladu Ivana Ryčovského vloni vydalo nakladatelství Kalibr pod názvem Šedý muž. Knižní série momentálně čítá 11 dílů, ten dvanáctý vyjde příští rok, doplňuje web Collider.com.

Gosling hraje v Gray Manovi agenta s přezdívkou Sierra Six, kterého CIA nejprve naverbovala z vězení, aby se jej později pokusila zbavit. Podle kritika Tomáše Stejskala z Aktuálně.cz je navzdory slabší zápletce film jedním z nejlepších žánrových počinů Netflixu. "Zdejší postavy nepobraly moc charakteristik, i to málo ale dovedou zužitkovat, aby nezůstaly jen prázdnými nádobami," napsal.

Firma nedávno oznámila, že se bude snažit budovat ze svých úspěšných filmů či seriálů značky, jaké lze dál rozvíjet ve filmu, televizi, videohrách, či třeba prodejem hraček. Netflix se o to snaží se seriálem Stranger Things, který se dočká samostatného příběhu, či pokračováními detektivky Knives Out s hercem Danielem Craigem, akčního thrilleru Vyproštění s Chrisem Hemsworthem nebo zombie příběhu Armáda mrtvých od Zacka Snydera.

Netflix se poslední dobou potýká s mírným úbytkem uživatelů. Firma konkuruje dalším placeným videotékám jako HBO Max, Amazon Prime Video nebo Disney+.

Film The Gray Man je na Netflixu od 22. července. | Video: Netflix
 

Právě se děje

Další zprávy