Akademici dohodli s ČT pokračování filmových cen

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 7. 2013 19:22
Nejlepší čeští filmaři už nedostanou 22. února 2014 České lvy
Foto: Profimedia.cz

Karlovy Vary - Prezidium České filmové a televizní akademie ČFTA se na karlovarském festivalu dohodlo s vedením České televize na pokračování spolupráce při pořádání výročních filmových cen, které se doletoška jmenovaly Český lev. Slavnostní večer se uskuteční 22. února 2014, stejně jako v minulých letech se objeví v přímém přenosu České televize.

Vzhledem k dosavadním neúspěšným jednáním s majitelem ochranné známky a někdejším ředitelem ČFTA Petrem Vachlerem akademie zatím nepočítá s použitím názvu Český lev pro své filmové ceny.

Foto: Ludvík Hradilek

"Za celé prezidium mohu potvrdit kontinuitu dosavadních filmových cen. Na základě mandátu, který nám dali členové ČFTA, jsme vstoupili do jednání s Českou televizí. S výsledkem dnešní dohody jsme velmi spokojeni," oznámil ředitel ČFTA Ivo Mathé.

Název filmových cen, podoba a místo konání slavnostního večera budou oznámeny letos na podzim.

"Věřím, že najdeme důstojnou formu odpovídající významu výročních filmových cen," komentoval dohodu generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Roztržka mezi Vachlerem a ČFTA vznikla poté, co si nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA. Prezidiu vadila také úroveň předávání Českých lvů. Vzhledem ke kumulaci funkcí Vachlera, který byl ředitelem ČFTA, producentem Českých lvů i režisérem slavnostního večera, nebylo možné prosadit změny. Cenu Český lev založil v roce 1993.

Vachler 3. června rezignoval na funkci, poté prohlásil, že zatím nepostoupí akademii obchodní známku na tyto výroční ceny.

Čtěte také
Glosa: Petru Vachlerovi chyběly v licitaci o Lvy trumfy

 

Právě se děje

Další zprávy