Agnieszka Hollandová natočí třídílné drama o Palachovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 1. 2012 13:38
Sérii odvysílá kabelová stanice v příštím roce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Třídílné drama o činu Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci, která přišla po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, natočí pro HBO renomovaná režisérka Agnieszka Hollandová.

Producentem minisérie, jejíž natáčení začne na jaře podle scénáře filmového historika Štěpána Hulíka, je společnost Nutprodukce. Se zařazením do vysílání se počítá v příštím roce. Odborným poradcem bude historik Petr Blažek.

Režisérka Agnieszka Hollandová, která je v letošní širší nominaci na cizojazyčného Oscara se snímkem V temnotách, se narodila v roce 1948 v Polsku; v současné době působí převážně v USA. Poměry, proti nimž student sebeupálením bojoval, nezná režisérka zprostředkovaně jako přílušnice blízkého národa. V době pražského jara a začínající normalizace studovala pražskou FAMU a zjitřeně sledovala tehdejší dění.

Proto by její ztvárnění české minulosti nemuselo dopadnout tak cizorodě jako třeba adaptace románu Nesnesitelná lehkost bytí (1988) od Phillipa Kaufmana, ale spíše jako Doznání (1970) od Costy-Gavrase pojednávající o procesu s Rudolfem Slánským v 50. letech.

Rakev s opstatky byla převezena na Olšany, kde pohřební obřad proběhl jen za účasti rodiny a přátel Jana Palacha. Pohřební obřad celebroval evangelický farář Jakub Trojan.
Rakev s opstatky byla převezena na Olšany, kde pohřební obřad proběhl jen za účasti rodiny a přátel Jana Palacha. Pohřební obřad celebroval evangelický farář Jakub Trojan. | Foto: Jovan Dezort

Pro HBO nepracuje poprvé. Podílela se na natáčení kriminálního seriálu The Wire - Špína Baltimoru, spolupracovala také na seriálu Treme, jehož druhou řadu právě uvádí filmový kanál Cinemax.

Hollandová je držitelkou prestižních uznání a festivalových cen. Už její drama Bittere Ernte o vídeňské Židovce prchající za války (1985) bylo nominováno na Oscara. Další oscarovou nominaci obdržel její scénář k dramatu Evropa, Evropa (1990) - film, jenž získal Zlatý glóbus za nejlepší neanglicky mluvený snímek, je adaptací knihy Solomona Perela.

K autorčiným známým titulům patří i Julie na cestě domů (2002) a historická freska Jánošík: Pravdivá historie (2009), kterou režírovala se svou dcerou Kasiou Adamikovou. Hrdinou její novinky V temnotách je skutečně existující muž, jenž za války pomáhal Židům v okupovaném Lvově.

Jan Palach se upálil 16. ledna 1969, o tři dny později svým zraněním podlehl. Na jeho počest byla už v minulosti odhalena řada pamětních desek a památníků. Další by mohl stát u náměstí Jana Palacha v Praze. Záměr schválil tento týden výbor pro kulturu pražského magistrátu.

 

Právě se děje

Další zprávy