Agent Smart je šprt bez bázně a hany

Kamil Fila Kamil Fila
16. 7. 2008 11:21
Tak vypadá oddechová komedie v pravém slova smyslu

Recenze - Úspěch akční komedie Dostaňte agenta Smarta vypovídá o tom, jak se postupně ve věku internetu a nových technologií stále více etabluje „kultura šprtů". Už to nejsou otloukánci; lidé se jim už nevysmívají, pouze nad nimi s úsměvem žasnou.

Pravý šprt - angličtina pro ně má dvě krásná nepřeložitelná slova „nerd" a „geek" - si věří a nestydí se. Jeho mozek je kombinací výkonného počítače a umanutého dítěte. A právě tento kontrast slouží jako hlavní zdroj komiky u agenta Smarta.

Popravdě, sama zápletka a její zauzlování i rozuzlování tu jsou tak podružné, že si po pár dnech člověk ani nevzpomene, o co šlo. V hlavě zůstává jen kreace hlavního představitele, úžasně suchého komika Steva Carrella, který téměř nehne brvou.

Sucharská postava z vlhkých snů

Kdybychom zabrousili do jeho filmografie, může nás napadnout, že agent Smart by mohla být postava ze snů hrdiny jeho dosud nejslavnějšího filmu 40 let panic. Každý správný nerd totiž touží po oficiálním uznání, že nešprtal nadarmo a že by svým vzděláním mohl zachránit svět.

Maxwell Smart býval tlouštík pracující jako kancelářský analytik pro organizaci CONTROL, tajnější než CIA. Díky své píli však přestal být hroudou sádla a usiluje o místo agenta v terénu. Jeho nadřízení by jej však raději viděli, jak za stolem dešifruje nahrávky rozhovorů mezi teroristy, protože na něco tak nudného není nikdo kompetentnější.

Jaké však „štěstí", že ústředí CONTROLU napadnou kvůli zradě z vlastních řad nepřátelé z padoušské organizace KAOS. Většinu agentů pobijí a dostanou se k hlavnímu počítači, v němž jsou uloženy informace o pravých identitách ostatních agentů,  kteří jsou tímto kompromitováni a vyřazeni z akce.

Foto: Aktuálně.cz

Maxwell Smart konečně dostává povolení zabíjet, k čemuž mu má sloužit řada technických vymožeností, a povolení okukovat svou fešnou kolegyni, známou pouze pod číslem Agent 99. Ve hře jsou jakési jaderné zbraně z Ruska, což se pozná podle toho, že překupníci mají nevyslovitelná jména.

Ani parodie ani konkurence Bondovi

Film Dostaňte agenta Smarta není parodie typu Bláznivé střely, těžko ji dokonce podezřívat, že by si snažila přihřívat polívčičku na Jamesi Bondovi. Jde o remake televizního seriálu z 60. let, který nebyl bondovskou konkurencí, variací ani přímou parodií. Podstata Smartova kouzla vždy byla v minimalistické komice, jež například stojí v přímé opozici vůči hyperaktivnosti Růžového pantera, respektive inspektora Clouseaua.

Spojit tento komický minimalismus s moderním akčním filmem založeném na přehánění ovšem patří k nápadům, které nikdy nemohou mít úplně bezešvý výsledek.

Snímek se tak trochu rozpadá na perfektně vystavěné etudy Smartova chytrolínství kombinovaného s nešikovností - a na víceméně seriózně dělané akční scény, na nichž je vidět solidní rozpočet a dobré řemeslo.

Foto: Aktuálně.cz

Vedle hladce elegantní komiky - která baví právě tím, jak Smartovi hladce po sobě neustále něco nevychází, on na to nebere zřetel a poté se mu podaří překvapit netušenou dovedností nebo znalostí - pak tedy nastoupí nepříhodně dramatické scény, v níž třesoucí se ruční kamera vzrušeně zabírá bitky, honičky a výbuchy.

Režisér Peter Segal bohužel nemá film pod kontrolou natolik, aby vznikl skutečně vynikající akční film s komediální zápletkou, jako se to třeba před lety podařilo nedostižnému Jamesi Cameronovi a Arnoldu Schwarzeneggerovi v Pravdivých lžích.

Málo využití záporáci

Když už jsme u toho, účast bývalého wrestlera The Rocka ve Smartovi v roli Agenta 23 dokazuje jeho rezignaci na post nástupce Arnolda Schwarzeneggera. Anebo spíš to, že dnešní doba nepřeje arnoldizovaným agentům a přenechává žezlo šprtům. Což jen potvrzuje účast momentálně nejpopulárnějšího televizního nerda, Masiho Oky alias Hira ze seriálu Hrdinové.

Foto: Aktuálně.cz

Mírným překvapením je Anne Hathawayová v roli Agentky 99, která snad poprvé v nějaké roli osvědčila jak smysl pro komiku, tak smysl pro to vypadat velmi sexy a velmi akčně. Pomalu se dá zapomenout na to, že kdy hrála v takové příšernosti, jako byl Deník princezny.

Naopak málo jsou využiti záporáci hraní Terrencem Stampem a Kenem Davitianem - což je muž, kterého ojel zezadu Borat.

V kostce řečeno, Dostaňte agenta Smarta naplňuje požadavky dokonale oddechového filmu a je jen škoda, že někdo při výrobě měl dojem, že je potřeba cpát do něj větší akční scény  a zbytečně prodlužovat stopáž, když se Stevovi Carrellovi stačí k rozesmání publika tak málo.

Get Smart, USA 2008. Režie Peter Segal, scénář Tom J. Astle, Matt Ember, hrají Steve Carrell, Anne Hathawayová, Dwayne The Rock Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, Ken Davitian, Masi Oka, Bill Murray ad. 110 minut, distribuce Warner bros. Premiéra v ČR 10. července 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy