Agent Jack Ryan vyrazí do Moskvy s tváří kapitána Kirka

Pavel Kroulík
15. 4. 2010 10:00
Clancyovské série by se měl ujmout Chris Pine
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Pátá filmová mise Jacka Ryana ZŘEJMĚ pomalu dostává zřetelnější obrysy. Loni studio Paramount oznámilo, že agent dostane novou tvář: návrat thrillerové série inspirované romány Toma Clancyho má obstarat herec Chris Pine, který pomohl jako kapitán James Kirk úspěšně restartovat skomírající Star Trek. Nyní začínají proskakovat informace o scénáři filmu s pracovním názvem Moskva.

Děj nemá přímo vycházet z žádné Clancyho knihy, ale podobnosti a společné znaky tu samozřejmě jsou. Děj zastihne Ryana ve chvíli, kdy odchází od mariňáků, ale ještě se nedal k CIA. Podle románů se stal úspěšným analytikem v Baltimoru pro banku Merrill Lynch, v chystaném filmu by měl pracovat jako broker na Wall Streetu.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho zaměstnavatel, zatím blíže nespecifikovaný miliardář, ho z USA vyšle i s manželkou jako svého poradce právě do Moskvy, kde má dohlížet na jeho operace.  Jak se ale ukáže, hodlá bezskrupulózní finančník ve skutečnosti z ruské metropole s pomocí teroristů atakovat americkou ekonomiku, vydělat na tom a všechno pak hodit na Ryana.

Proto mu jako pojistku unese i ženu. Ryan - tentokrát tedy ještě zřejmě na vlastní pěst - proto musí odhalit pravé viníky, očistit se a osvobodit manželku.

Blíž k Bourneovi?

Scénář převzal po Hosseinu Amininim na dopracování poměrně neznámý Adam Cozad. Podle všeho ale nakonec původní návrh zcela přepsal a zapracoval do něj svůj první scenáristický pokus nazvaný Dubaj, který má podobné téma. Americký finančník tu odhalí teroristy, kteří chtějí vyvolat pokles dolaru a způsobit tak vyhladovění USA.

Oba projekty jsou ostatně propojeny také finančně a produkčně. Práva na scénář k Dubaji vlastní od roku 2007 Lorenzo Di Bonaventura, který bude produkovat nové Ryanovo dobrodružství. Dubaj měl spoluprodukovat (a také v něm hrát) také startrekovský padouch Eric Bana. O jeho účasti v clancyovském snímku se ale zatím nikdo nezmiňuje.

Foto: Paramount

Naopak se spekuluje, že nový film by měl sérii zmodernizovat a přiblížit k bourneovskému pojetí špionážního thrilleru, protože scénář Dubaje údajně předepisuje hodně honiček a akčních scén. Podrobnosti ale nejsou ještě známy, stejně jako obsazení nebo datum natáčení.

A dokonce se může stát i to, že projekt znovu usne. Producenti totiž v případě ryanovských filmů nijak nespěchají a často mění své plány. 

Už v roce 2008 se objevila informace, že Paramount vyjednává o novém clancyovském filmu s režisérem Samem Raimim. Dokonce se mluvilo o nápadu udělat rovnou celou trilogii, jež bude zastřešena jedním tvůrčím týmem - a v jeho čele měl stanout právě Raimi. 

Potenciální pokračovatel Raimi začínal u levných, napůl parodických hororů Evil Dead, jež si získaly kultovní status, později proslul komiksovou trilogií Spider-Man. Poté se vrátil k hororovým začátkům se filmem Stáhni mě do pekla, nyní ho čeká natáčení filmu inspirovaného populární on line počítačovou hrou Warcraft.

Foto: Paramount

Raimiho filmy se žánrově i stylově od Clancyho technokratické věcnosti a realističnosti značně liší. Režisér ovšem předloni prohlásil, že má Clancyho románového hrdinu velmi rád a studio mu práci na projektu svěřilo proto, že má zkušenosti s tvorbou rozsáhlých trilogií.

Chození na značku

Není ale jasné, zda je film Moskva, o kterém mluví nové informace, oživením a první částí tohoto projektu. Studio tehdy nemělo oficiálně vybraného herce; jen vyhlásilo, že Ryan má být mladší a publikum jej bude sledovat v raných fázích jeho kariéry. První díl nové trilogie byl podle tehdejších informací plánován už na léto 2010 s tím, že tématem bude některá z aktuálních celosvětových teroristických hrozeb.

Romány Toma Clancyho, v nichž je hlavním hrdinou Jack Ryan, byly zfilmovány už čtyřikrát. Dosud ovšem není možné hovořit o pravidelné sérii ani o tom, že by měl na roli někdo patent.

Foto: Aktuálně.cz

Všechny filmy překonaly na domácích tržbách 100 milionů dolarů a celosvětově utržily přes 780 milionů - přesto jméno Jack Ryan nevyvolává u většiny publika okamžité asociace a touhu vidět další a další filmy, jako to platí u jiných špionů a agentů typu Jamese Bonda či zmíněného Jasona Bournea. Nešlo tedy o typ "chození na značku" - ale o jednotlivé bodování zcela různorodě pojednaných snímků.

Poprvé se postava analytika Jacka Ryana objevila v thrilleru Hon na ponorku z roku 1990, kde byla ovšem zastíněna postavou ruského kapitána ponorky, jehož ztvárnil Sean Connery. Ryana hrál tehdy nepříliš výrazný a sympatický Alec Baldwin.

Druhým představitelem Ryana se stal Harrison Ford ve filmech Vysoká hra patriotů (1992) a Jasné nebezpečí (1994) - oba v režii Phillipa Noyce. A pro herce to byla jedna z jeho ikonických rolí.

Naposledy dostal Jack Ryan podobu Bena Afflecka ve snímku Nejhorší obavy (2002), který režíroval Phil Alden Robinson. Clancyho fanoušci se obávali, že Affleck se svou reklamní tváří tuto roli neuhraje. Nakonec ale snímek přijali poměrně dobře s tím, že hlavní hrdina Pearl Harboru dobrý scénář a atmosféru světa na pokraji jaderné hrozby přinejmenším nepokazil.

 

Právě se děje

Další zprávy